Prasidėjo bulviakasis, augintojai atviri: miestiečiai jų valgo mažiau, ieško brokolių

AutoriusJURGITA IVONAITIENĖ (TV3)FotoBNS

Sulaukus rugsėjo vidurio šalyje – didysis bulviakasis. Aukštaitijos krašte kasamas derlius džiugina ir ūkininkus, ir daržininkus. Bulvės užderėjo gražios. Na, o augintojai atskleidžia kokių gi veislių bulvės pačios tinkamiausios cepelinams ir blynams gaminti.

Panevėžio rajone daržovių ūkį turintys ūkininkai Valiukai sulaukę rugsėjo šiltesnių dienų skuba pradėti bulviakasį. Ant lauko bulvės kasamos su kasamąja.

Derlius šiemet neblogas, nors pačios daržovės kiek  smulkesnės. Iš hektaro ūkininkai planuoja prikasti iki 30 tonų šviežių bulvių.

„Bulvės šiemet labai gerai užaugo truputėlį smulkesnės, bet šiaip tai geras derlius šiemet“, – sako bulvių augintoja Regina Valiukienė.

Deja, daržininkai kasmet bulvių plotus mažina, nebėra tiek valgytojų, o ir kitas daržoves turguje perka. Tad tradicines bulves lysvėse keičia ir brokoliai, kalafijorai, kopūstai.

„Augindavom gi mes virš 10 ir 13 ha tų bulvių ir išparduodavom, o dabar 3-4 ha ir labai sunku parduoti. Kaip ir šiemet reikėjo kokias 3 priekabas išvežt sliekams. Alkani su šaltibarščiais, o šiaip miesčionys dabar jau nebelabai puola valgyt“, – pasakoja bulvių augintojas Vilius Valiukas.

„Anksčiau brokolį būdavo sunku parduoti, o dabar ieško. Aišku, su COVID-19 kovojant brokolis į burną ir sveiki“, – teigia R. Valiukienė.

Štai kupiškėnams pagrindinis bulvių kasimas jau praėjo. Vieni derliumi patenkinti, kitiems gi ne taip nusisekė.

Bet kiek užaugo sako tiek savo reikmėms užteks, dar ir vaikams, kaimynams padalinti nebus gaila:

„Kas dirba, tas nukasa. Geros, kaip tai gražios, nu bulbos kaip turi būt, bulbos užaugo.“

„Šiam savaitgalį kasėm jau. Ir kaip tas derlius šiemet? Geras. Nesiskundžiam. Iš šito lauko 10 maišelių, pas tėvukus kasėm ir apie 20, savo kasiau irgi apie 15 maišelių.“

„Džiugina, užteks valgymui. Visokių ir didelių ir mažų per tokį plotą prisirinkom.“

„Negražios ir nedidelės, o kaimyno, va, mano padėjėjo, jau jo bulvės tai ojojoj kokios, daug didesnės už svogūnus.“

Žemdirbių turguje už kilogramą šviežių bulvių smulkieji augintojai prašo nuo 0,20-0,40 centų. Dvigubai brangiau nei didžiuosiuose prekybos centruose už dideles gražias bulves. Esą konkuruoti smulkieji vietos augintojai gali tik dėl kokybės.

„Jei bulvė išvirus greit pajuoduoja, tai ji yra pertrešta. Kitą kartą netiki, sako, Laura, bulvė nekrentanti, šlapia, ot, sakau, ne bulvė Laura yra pati skaniausia, geltona. Košės būna pačios skaniausios todėl, kad mes auginam kitaip nei didieji augintojai“, – kalbėjo R. Valiukienė.

Bet bulvės išlieka tradicinės lietuviškos virtuvės karalienės. Skaičiuojama, kad vienam gyventojui per metus tenka apie 100 kg bulvių. Ir valgo lietuviai jas ištisus metus. Daržovių pardavėjai net pataria kokios veislės jas pirkti, kad išeitų patys skaniausi blynai ar cepelinai.

Tačiau anot bulvių veislių savybes išmanančių specialistų bulvė bulvei nelygu – jei vienos tinka cepelinams ir blynams gaminti, tai kitos nebūtinai gali būti tokios krakmolingos.

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Augant paklausai, lietuviškų obuolių šiemet bus daugiau

confident-noyce

Panevėžio rajonas garsus ne tik skania duona, bet ir egzotiniais kopūstais

confident-noyce

Dietistė pataria: kokias daržoves ir vaisius valgyti atėjus rudeniui?

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau