7.8 C
Panevėžys
Antradienis, 16 balandžio, 2024

Pirmasis žiemos šauklys jau atkeliavo iš Ispanijos

AutoriusJPFotobendrovės

Kilę iš Kinijos, išplitę po kitus rytinės Azijos regionus ir galiausiai sėkmingai Ispanijoje šaknis įleidę persimonai yra tie vaisiai, kuris jau ne pirmus metus artėjant šalčiams pradeda varžytis su mandarinais. Žinoma, tradiciškai kalėdinis laikotarpis mūsų šalyje vis dar kvepia mandarinais, tačiau iki jam prasidedant ir parduotuvėje pasirodžius persimonams pastarieji tampa geidžiamu pirkiniu. Ne veltui, nes šis saldus vaisius yra ir puikus vitamino C šaltinis: viename persimone yra daugiau nei 20 proc. vitamino C paros normos.

Pirmieji visiems gerai pažįstami persimonai, kitaip tiesiog kakiai, parduotuvių lentynose pasirodo spaliui persiritus į antrą pusę. Visgi akylesni pirkėjai jau rugsėjį „Maximos“ parduotuvėse pastebėjo ir šiek tiek mažesnius persimonus, Izraelyje išveistus „Šaronus“ – neturinčius šerdies, sėklų ir be galo saldžius.

„Stengiamės, kad pirkėjai mūsų parduotuvėse rastų platų sezoninių vaisių ir uogų pasirinkimą. Tad nors „Šaronai“ yra gerokai mažiau populiarūs nei kiti persimonai, kurių kasmet parduodame apie milijoną kilogramų per metus, jau rugsėjį visi pasiilgę gali pradėti mėgautis šia egzotiška saldžia uoga. O šiuo metu jau esame sulaukę ir didžiųjų persimonų“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Įdomu, kad į prekybos tinklą iš Ispanijos atkeliaujantiems persimonams šioje šalyje ilgai nebuvo skiriamas ypatingas dėmesys – pavieniai medeliai augo kaimuose ir buvo vartojami pačių  vietos gyventojų. Tačiau praėjusio amžiaus viduryje viskas pasikeitė. Šiuo metu Ispanija pasaulio mastu yra persimonų eksporto lyderė.

„Šiais metais iššūkių netrūko – ispaniškas persimonų derlius nukentėjo nuo miltligės, tad yra mažesnis ir žymiai brangesnis nei pernai. Nepaisant to, šį sezoną pirkėjams galime pasiūlyti persimonų kilogramą įsigyti už 2,99 Eur, t.y. tokią pat kainą, kaip ir prieš metus“, – sako E. Dapkienė.

Ir uogienėms, ir garnyrams

Tuo metu Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė, primena, kad persimonai gardūs ne tik vieni. Jie puikiai tinka ruošti tiek desertus, tiek kitus patiekalus.

„Galbūt klasikinis variantas būtų persimonai salotose. Pagrindą tegul sudaro įvairūs salotų lapai, o toliau eksperimentuokite su mėgstamas ingredientais. Patinka žuvis? Dėkite lašišos. Esate prisiekė mėsėdžiai? Dėkite vytintą kumpį, keptą vištieną. Norite kažko dar lengviau? Dėkite kubeliais supjaustytą fetos sūrį ar mocarelą, berkite patinkančių riešutų. Svarbiausia, užbaikite salotas užberdami plonai riekelėmis ar kubeliais pjaustytų persimonų“, – vardija maisto gamybos ekspertė.

Pasak jos, persimonai idealiai tiks ryto košei ar jogurtui pasaldinti, džiovinti – kaip sveikas užkandis, kepti orkaitėje – kaip garnyras prie vištienos ar kitos mėsos.

„Svarbiausia, jei valgote persimonus neapdorotus, nepamirškite jų ne tik nuplauti, bet ir nulupti“, – primena B. Baratinskaitė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šiaulių „Jovaro“ progimnazijoje VMVT aptiko galimai slepiamą maistą

confident-noyce

Skirtinguose prekybos tinkluose už analogišką prekių krepšelį galima sutaupyti daugiau kaip 4 eurus

confident-noyce

Pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis kovą pigo 6,6 proc.

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau