Piniavoje vyko sraigių degustacija, kurią organizavo „Janinos sraigių ūkio“ savininkė Janina Krikštaponienė. Degustacija vyko Piniavos gyventojų bendruomenės ataskaitinio susirinkimo metu, o maistą ragavo apie 50 žmonių.
J. Krikštaponienė teigė, kad idėja organizuoti degustaciją kilo ne jai. „Mes buvome pakviesti Piniavos bendruomenės pirmininko. Jis paprašė, kad gyventojų ataskaitinio susirinkimo metu padarytume degustaciją. Mes, žinoma, sutikome. Tai buvo pirmoji tokia didesnė mūsų degustacija, tad labai ja džiaugiamės“, – sakė ji.
Degustacijos metu gyventojai ragavo tradicines sraiges kriauklėje, sraiges pomidorų padaže, sraigių ikrus ir sluoksniuotos tešlos pyragėlius su sraigių įdaru. „Tai buvo keturi pagrindiniai patiekalai, kuriuos esame gerai įvaldę gaminti“, – pridūrė sraigių ūkio savininkė.
Paklausta, kaip žmonės reagavo į tokią neįprastą degustaciją, moteris juokėsi, kad iš pradžių piniaviečiai labai atsargiai ragavo, tarsi bijojo valgyti. „Bet kai paragavo, jie teigė, kad viskas – tobula, o skonis nepakartojamas. Visas maistas buvo suvalgytas“, – džiaugėsi J. Krikštaponienė.
„Janinos sraigių ūkio“ savininkė pasakojo, kad iš sraigių mėsytės galima gaminti viską. „Tiesiog svarbu prieš tai sraiges išvirti. Labiausiai žmones gąsdina, kad jas reikia virti tris valandas. Bet kai mėsytė išverda, iš jos galima gaminti viską, ką būtų galima daryti su bet kokia kita mėsa: įvairius įdarus, troškinti, kepti, gaminti užtepėles ir t. t.“, – sakė sraigių augintoja.
Janina taip pat sutiko papasakoti lengviausio patiekalo su sraigėmis receptą. „Norint pasigaminti sraiges kriauklelėje, visų pirma, reikia išsivirti sraigių mėsą, po to sutrinti sviestą su česnaku, druska ir krapais. Viską sudėti į kriauklelę, pašildyti ir viskas. Galima valgyti, – pasakojo moteris. – Labai skanūs pyragėliai su sluoksniuota tešla, kibinukai. Verta paragauti! Sraigės labai tinka su riebia tešla, nes jos turi daug baltymo.“
