Per Užgavėnes lietuviai šlavė ne tik blynus, bet ir miltus

Per Užgavėnes lietuviai šlavė ne tik blynus, bet ir miltus

JP / Pexels.com nuotr.

Persirengėlių kaukės, Morės deginimas ir pilnos keptuvės blynų – tokios yra lietuviškos Užgavėnės, švenčiamos antradienį, likus septynioms savaitėms iki Velykų. Tiesa, nors tradicijos pamažu keičiasi ir, pavyzdžiui, vis rečiau pamatysi šią šventinę dieną persirengėlius, meilė blynams nemažėja. Prieš Užgavėnes Lietuvoje pirkėjai ima aktyviau ieškoti šaldytų ir jau iškeptų blynų, taip pat miltų mišinių blynams ir blyneliams.

„Užgavėnės yra sena lietuviška šventė, kai blynai įgyja ypatingą reikšmę. Ne veltui šiuo metu pastebimai išauga blynams kepti skirtų ingredientų, miltų mišinių ir šviežių blynų paklausa. Pavyzdžiui, lyginant šį antradienį su praėjusiu, vasario 18 d., bendrai blynų ir miltų mišinių blynams buvo įsigyta 60 proc. daugiau. Lyginant pirmadienį prieš Užgavėnes su praėjusiu pirmadieniu, vasario 17 d., blynų ir miltų mišinių blynams gaminti įsigyta net 80 proc. daugiau. Be to, šiemet vietoje iškeptų, šviežių blynų pirkėjai prieš šventę ir per ją nupirko net 45 proc. daugiau negu užpernai“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Dažniausiai renkasi tradicinius, bet išbando ir pasaulio skonius

BIC

Šiuo metu lietuviškas prekybos tinklas siūlo beveik 20 rūšių vietoje ruoštų blynų ir blynelių, 7 skirtingų rūšių šaldytų blynų, kuriuos paprasta pasigaminti namuose, o blynams skirtų miltų mišinių įvairovę sudaro daugiau nei 20 produktų.

Prekybos tinklo duomenimis, šiuo metu daugiausia pirkėjų dėmesio sulaukia „Maximos“ kulinarijos meistrų iškepti žemaičių blynai su mėsos įdaru, taip pat graibstomi lietiniai blyneliai su varškės įdaru ir lietiniai su sūrio ir kumpio įdaru.

V. Drulienė pastebi, kad vis paklausesni tampa purūs amerikietiški blyneliai, o sveriamų mielinių blynų su razinomis per šventinę savaitę parduodama daugiau kaip 1 tūkst. kilogramų.

Iš miltų mišinių kepa širdeles

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad blynai yra visame pasaulyje populiarus patiekalas, o šiuo metu net pastebimos tam tikros blynų mados. „Restoranai visame pasaulyje į savo valgiaraščius įtraukia storius ir labai purius japoniškus blynelius, kurie valgomi su plaktos grietinėlės kremu, ledais ar klevų sirupu, taip pat dera su vaisių gabalėliais ir uogomis“, – sako B. Baratinskaitė.

„Tuo tarpu mūsų klientų pasirinkimai rodo, kad lietuviai blynus valgo ir kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip desertą“, – apibendrina „Maximos“ maisto ekspertė.

O ar lietuviai per Užgavėnes valgo blynelius iš širdies formos gabalėlių? „Be abejo! – patvirtina B. Baratinskaitė, – Šiuos blynus išsikepti labai paprasta, tiesiog reikia turėti specialią keptuvę“. Praėjusių metų duomenimis, „Maximos“ klientai per Užgavėnių savaitę įsigijo per 6,5 tūkst. miltų mišinio, skirto „širdiniams“ blynams gaminti. Populiaresnis buvo tik mielinių blynelių miltų mišinys, kurio per šį trumpą laiką parduota beveik 7 tūkst. pakuočių.

Šaldytos produkcijos skyriuje prieš Užgavėnes pirkėjai dažniausiai renkasi žemaičių blynus ir lietinius su mėsos įdaru – 700 gramų ir 400 gramų pakuotėse – tiek visiškai užtenka šeimos pietums. „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė pataria prieš ruošiant pietus iš šaldytų blynų perskaityti ant pakuotės esančius nurodymus, nes vienus blynus prieš kepimą reikia atšildyti kambario temperatūroje arba mikrobangų krosnelėje, o kitus būtina kepti neatšildytus keptuvėje su įkaitintais riebalais taip, kad jie nesiliestų vienas su kitu.

AIK

Apollo

Tevyne

Kraujo labaratorija

KTU

Basakojis

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.