8.6 C
Panevėžys
Trečiadienis, 31 gegužės, 2023

Per šventes šį patiekalą įvertins net vaikai – išsikepkite meksikietiškų „nachos“ su vištiena

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Įkalbėti vaikus valgyti tradicinius Velykų valgius, tokius kaip šaltiena, liežuvis ar įdaryti kiaušiniai, ne visada lengva. Tad verta iš anksto apgalvoti, kuo sudominti mažuosius, o tuo pačiu turėti puikų užkandį užsukus draugams. Tam puikiai tiks meksikietiški kukurūzų traškučiai su vištiena ir daržovių pagardu, į kurį galima sudėti visus likučius nuo šventinio stalo.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena vertinga dėl lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažo kiekio riebalų. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vertina lietuvišką vištieną, kurią gali rinktis užaugintą be antibiotikų.

Sveikiausia – ekologiškuose ūkiuose užauginta vištiena

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis vištieną be odos: „Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis yra krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“

Gaminant paukštieną dietologė pataria ją tinkamai apdoroti. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai ją kepti ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže, arba gaminti paukštieną garuose. „Tuo tarpu valgyti aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje geriau nereikėtų visai arba labai retai. Be to, vištieną visada reikia gerai termiškai apdoroti, nes iki galo jos neiškepus, didėja infekcijos rizika“, – pastebi E. Gavelienė.

Lietuviška vištiena greičiausiai patenka į prekybos centrus

Vištienos asortimentas prekybos centruose didelis, o atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus galima rinktis be antibiotikų užaugintą ekologišką vištieną, taip pat šlaunelių ir krūtinėlių mėsą be odos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką produkciją.

„Renkantis vištieną parduotuvėje, verta atsižvelgti į jos ženklinimą ir produkto pagaminimo šalį. Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos, skiriama itin daug dėmesio mėsos kokybei. Kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama, palyginus, mažiau, jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso, o tai turi reikšmės ir mėsos kokybei. Be to, vietinių gamintojų produkcija parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad ji yra šviežiausia, patyrusi mažiau aplinkos sąlygų pokyčių. Pavyzdžiui, kai kuriuose paukštynuose broileriai pradedami ruošti 2 val. nakties, kad išaušus dienai šviežia paukštiena atsidurtų parduotuvių lentynose“, – pasakoja O. Suchočeva.

Nusipirkus daugiau siūlo užšaldyti

Ekspertė primena, kad renkantis vištieną prekybos centre reikėtų patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas laikymo sąlygas: „Parsinešus mėsą namo, ją reikėtų iškart padėti į šaldytuvą ir laikyti ne aukštesnėje kaip +4 laipsnių temperatūroje.“

Norint sutaupyti, verta pradėti šventinį stalą planuoti iš anksto. Pirmiausia pasidomėti akcijomis, o tuomet susidaryti prekių sąrašą. „Jeigu su nuolaida vištienos įsigijote daugiau, drąsiai galite ją užsišaldyti. Tiesa, šaldytą paukštieną ir marinuotus jos pusgaminius kameroje laikyti galima iki 12 mėnesių, tuo tarpu supjaustytus paukštienos gabalėlius – iki 9 mėnesių. Be to, kartą atitirpintos paukštienos jau nebegalima užšaldyti pakartotinai“, – įspėja O. Suchočeva.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė patiekalui siūlo rinktis tvirtesnius, ne itin plonus kukurūzų traškučius, kad jie greitai nesulūžinėtų. Be to, skardą svarbu iškart iškloti kepimo popieriumi, kad sūris neprikeptų prie sienelių: „Mėsą reikėtų iškepti arba išvirti iš anksto, bet jeigu neturite tam laiko, galite panaudoti jau virtą vištieną, tiesiog supjaustant ją plonais gabalėliais. Kepkite orkaitėje kukurūzų traškučius tol, kol sūris išsilydys.“

RECEPTAS

Nachos su vištiena 

Patiekalui reikės:

250 g sūrio

250 g vištienos krūtinėlės be kaulų ir odos

1 avokado

1 pakelio kukurūzų traškučių

1 valgomasis šaukštas kepimo aliejaus

2 svogūnų laiškų;

1 laimo arba citrinos;

mėgstamų aštresnių prieskonių.

Kaip gaminti:  

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Vištienos krūtinėlę iš abiejų pusių gausiai pabarstykite prieskoniais.
  2. Į keptuvę sunkiu dugnu, įkaitintą ant vidutinio stiprumo ugnies, įpilkite aliejaus. Vištienos krūtinėlę kepkite 5 minutes, tada apverskite ir kepkite dar kelias minutes.
  3. Supjaustykite svogūnų laiškus, avokadą susmulkinkite kubeliaisir apšlakstykite laimo sultimis, kad neparuduotų.
  4. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir leiskite penkias minutes pailsėti. Supjaustykite ją mažais gabalėliais.
  5. Skardoje paskleiskite pusę pakelio kukurūzų traškučių. Ant viršaus uždėkite pusę smulkinto sūrio ir pusę pjaustytos vištienos.
  6. Pakartokite sluoksniavimo procesą su likusiais traškučiais, sūriu ir vištiena. Kepkite, kol sūris išsilydys, apie 7-10 minučių.
  7. Apibarstykite nachos avokado gabaliukais, svogūnų laiškais, nutarkuota laimo žievele.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Išaiškinti iš užsienio į Lietuvą produktus su pasibaigusiu galiojimu šimtais vilkikų gabenę ir realizavę asmenys

confident-noyce

Sveikesnė pasakiškai skanių buritų versija: tereikės 10 minučių ir 5 produktų

confident-noyce

Lietuviškų smidrų sezono įkarštis: kviečia kepti ant grilio, gardinti salotas ar valgyti žalius

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau