Glaciologas ir astrobiologas Cyprien Verseux dirba vienoje atokiausių mokslinių bazių pasaulyje – Concordia tyrimų stotyje, Antarktidoje.
Šiame izoliuotame žemyne temperatūros gali nukristi gerokai žemiau –70°C, dėl ko jį gali tapti neįmanoma pasiekti ar jame naudotis įvairiais prietaisais.
Taip pat dėl to atviroje aplinkoje tampa sudėtinga užsiimti maisto gamyba, nes dėl žemos oro temperatūros maistas sušąla beveik akimirksniu, rašo dailymail.co.uk.
Dr. Verseux nusprendė išeiti laukan ir įamžinti savo skirtingų maisto produktų gamybą, tvyrant ekstremaliam šalčiui.
Įspūdingose nuotraukose matomas intensyvus Antarktidos šaltis, kuriame tyrėjų komandai tikrai ne piknikai turėtų būti galvoje.
Netgi Tarptautinė kosminė stotis, kuri yra 400 km. aukštyje virš Žemės paviršiaus, yra arčiau civilizacijos, nei ši vietovė, esanti šio nesvetingo žemyno gilumoje.
Deguonies trūkumas ir tuščias, nykus kraštovaizdis priverčia mokslininkus pasijusti, tarsi gyvenant kitoje planetoje ir, anot paties dr. Verseux, tai pati šalčiausia vieta Žemėje, kur žiemos laikotarpiu temperatūra nukrenta net žemiau –70°C.
„Saulę pirmą kartą pamatėme rugpjūčio mėnesį, praėjus trims mėnesiams, kuomet ji net nepasiekdavo horizonto. Oras čia ekstremaliai sausas ir jaučiamas deguonies trūkumas,“ – pasakojo jis.
Europos kosmoso agentūra šioje vietoje tyrinėja žmogaus adaptaciją prie aplinkos sąlygų, kurios yra labai panašios į sąlygas, kurios ateityje vyrautų bazėse Mėnulyje ar Marse.
Dr. Verseux ir jo kolegų tyrėjų darbas yra gyvybiškai svarbus, nes juo siekiama išanalizuoti, kaip klimatas keitėsi praeityje, o taip pat suteikia įžvalgų apie galimus pasikeitimus ateityje.