Parodos Vokietijoje lankytojus į Lietuvos stendą vilioja Panevėžio rajone keptos duonos milžinės kvapas

AutoriusRAIMONDA MIKUČIONYTĖFotoŽŪM, STASYS SKREBYS
Parodos Vokietijoje lankytojus į Lietuvos stendą vilioja Panevėžio rajone keptos duonos milžinės kvapas.

Berlyne duris atvėrė  87–oji tarptautinė žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2023“. Parodos lankytojus į Lietuvos stendą vilioja ir lietuviškos duonos kvapas. Jie turės neeilinę galimybę įvertinti išskirtinės kokybės ir išvaizdos produktą – Radviliškio kaimo kepyklos iškeptą duoną, kurios kepalas sieks net pusantro metro.

Lietuvos stende – nuo šakočių iki ekologiškų uogienių

Lietuvai parodoje atstovauja dvylika gamintojų. Žemės ūkio ministerijos ekspozicijoje lankytojų laukia Radviliškių kaimo kepyklos duonos gaminiai, bendrovės „Šerno pėda“ briedienos ir elnienos gaminiai, UAB „Medaus namai“ ekologiškas medus, MB „Šušvės midus“ midus ir saldainiai, bendrovės „Evija&partner“ produkcija.

Čia savo gaminius pristatys ir Lietuvos ūkininkės: Diana Rušėnaitė – medų, turintį Nacionalinės kokybės produkto ženklą, Daiva Kvedaraitė – gaminius iš šaltalankių, Rita Dirvinienė – varškės sūrius, o Genovaitė Sakalauskienė – ekologiškas uogienes.

Individuali L. Sadauskienės įmonė parodos lankytojus vilios lietuviškais šakočiais, o tautodailininkė Danutė Tikužienė pristatys savo rankų darbus. Kaimo turizmo asociacija šios parodos lankytojus supažindins su galimybėmis ilsėtis Lietuvoje ir ją pažinti.

Parodos Vokietijoje lankytojus į Lietuvos stendą vilioja Panevėžio rajone keptos duonos milžinės kvapas.

Parodos lankytojams – duona milžinė

Parodos lankytojus  į Lietuvos stendą vilioja ir lietuviškos duonos kvapas. Jie turės neeilinę galimybę įvertinti išskirtinės kokybės ir išvaizdos produktą – Radviliškio kaimo kepyklos iškeptą duoną, kurios kepalas sieks net pusantro metro.

Šiai duonai Radviliškio kaimo kepykla sunaudojo 88 kg tešlos, pagamintos iš pasijotų ruginių miltų, vandens, raugo, kuriuo ji kildinama, druskos, kmynų ir žiupsnelio cukraus. Tai – tradicinė, ruginė duona, kuri vadinama „Ūkininko duona“. Duoną kepė  4 kepėjos, o į krosnį „šovė“ ir „traukė“ 6, nes ji labai didelė ir sunki.

„Parodai iškepėme labai didelį duonos kepalą, kurio svoris 88 kg. Dar prikepėme 20 kg nedidelių duoniukų. Taip reprezentuosime Lietuvą. Didysis duonos kepalas papuoštas tautine juosta, kurioje išaustos rugių varpos. Parodoje „Žalioji savaitė“ dalyvaujame šeštą kartą, tik du kartus nebuvome, kai siautėjo pandemija“, – pasakojo A. Kisielienė.

88 kg duonos kepalas iškeptas iš tradicinių miltų.

Iškepta iš tradicinių miltų

Pasak kepyklos vadovės, 88 kg duonos kepalas iškeptas iš tradicinių miltų.

„Duonai kepti naudojame ruginius pasijotus miltus, vandenį, raugą, druską ir kmynus. Tai pagrindiniai duonai kepti ingredientai, nenaudojame, kaip dabar visi kalba, svirplių miltų. Turime pakankamai savų rugių ir kviečių“, – tvirtino A. Kisielienė.

„Duoną minkė net aštuonios rankos – keturios moterys atliko tą darbą, o į pečių šovė šešios moterys, arba dvylika rankų. Pašauti tokio dydžio duonos kepalą ne tik sunku, bet ir būtina delikačiai elgtis – gražiai į krosnį pašauti. Proceso metu negalima krestelėti kepalo, nes duona labai jautri. Jeigu ją sutrenksi, duona susmegs ir bus nevalgoma. Kepant duoną reikia elgtis pagarbiai, kaip ir su žmogumi“, – pristatė ponia Audronė duonos kepimo procesą ir sakė, kad ši tradicinė ruginė ūkininko duona jau buvo apdovanota aukso medaliu „AgroBalt“ parodoje ir yra tautinio paveldo produktas.

Parodos Vokietijoje lankytojus į Lietuvos stendą vilioja Panevėžio rajone keptos duonos milžinės kvapas.

Paroda Vokietijoje vyks sausio 20-29 dienomis. Šiemet parodoje laukiama daugiau kaip 400 tūkst. lankytojų, kurie 128 tūkst. kvadratinių metrų siekiančiame plote galės pamatyti, ragauti, uostyti ir gėrėtis gaminiais iš 72 valstybių, kuriuos pristatys 1400 parodos dalyvių.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šv. Agotos dieną minint: atskleidė, kokią duoną valgė pirmieji lietuviai

confident-noyce

Duonos dienos proga: patarimai, kaip atšviežinti padžiūvusią duoną

confident-noyce

Speltos miltai – daugiau naudingų medžiagų turinti kviečių atmaina

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau