7.8 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 18 balandžio, 2024

Parduotuvių lentynose jau pakvipo šviežias lietuviškų daržovių derlius

AutoriusjpFotoživilė večiorkutė

Nors žiema dar neketina trauktis, Elektrėnų rajone, Kietaviškėse, esančiame viename žymiausių šalies ūkių trumpavaisiai agurkai bei pomidorai jau duoda pirmąjį derlių. Vasarą menantį karštį šiltnamiuose užtikrinančių modernių technologijų dėka didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse pirkėjai šiemet šviežių lietuviškų daržovių gali įsigyti ne tik anksčiau, bet ir pigiau nei pernai metais.

Šviežių trumpavaisių agurkų ir pomidorų derlius kol kas nėra toks gausus kaip pavasarį, tačiau skonio ir kvapo savybėmis jis niekuo nenusileidžia pavasarinėms daržovėms. Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės, pirkėjai labai laukia pirmojo šviežių daržovių derliaus – vasario pradžioje, kai Kietaviškių šiltnamiuose uždera pirmosios daržovės, pardavimai pradeda kopti aukštyn ir auga iki pat birželio pabaigos.

„Agurkais ir pomidorais prekiaujame visus metus – agurkų įsigyjame iš Graikijos, Ispanijos, Turkijos ūkių, o pomidorai į parduotuvių lentynas atkeliauja iš saulėtosios Ispanijos, Turkijos bei Maroko. Ypač vertiname draugystę su vietos tiekėjais, visuomet pastebime ir išskirtines pirkėjų simpatijas Lietuvos ūkių produkcijai. Jau dabar pirkėjams galime pasiūlyti pirmųjų Lietuvoje užaugintų agurkų ir pomidorų – žiemai persiritus į antrą pusę, šių šviežių lietuviškų daržovių duetas yra tarsi pavasario šauklys“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šiemet pirmųjų lietuviškų pomidorų „Maximoje“ pirkėjai galėjo įsigyti jau vasario pradžioje – tai yra apie 1,5 mėnesio anksčiau nei pernai. Gera žinia ta, kad lyginant su praėjusiais metais, lietuviškų pomidorų kaina sumažėjo puse euro, šiuo metu pirmojo derliaus kilogramą galima įsigyti už 3,49 euro. Parduotuvių lentynose jau puikuojasi ir lietuviški trumpavaisiai agurkai. Nepaisant šaltesnio nei įprastai sausio, jų kaina išliko panaši kaip pernai“, – pirmuoju šių metų lietuvišku derliumi džiaugiasi Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Ankstyvasis minėtų daržovių derlius užauga ir sunoksta netoli Elektrėnų įsikūrusiuose Kietaviškių šiltnamiuose – tai didžiausias modernus šiltnamių kompleksas Baltijos šalyse, gyvuojantis 30 metų.

Daržovės skanesnės, kai toli nekeliauja

„Pastaraisiais metais sezoniškumas mūsų ūkyje beveik neegzistuoja, – sako Kietaviškių šiltnamių ūkio valdybos pirmininkas Karolis Montvila. – Nuolat investuojame į moderniausias technologijas, užtikrinančias reikiamą šilumos, šviesos ir drėgmės kiekį. Technologijos yra tiek pažengusios, kad žiemos metu galime susikurti „vasarą“ ir išauginti daržovę, kuri nesiskirs nuo nokusios darže.

Kietaviškių šiltnamių atstovas sako, jog pirmasis derlius, žinoma, reikalauja ypatingos priežiūros, darbuotojų atidumo bei higienos, tačiau vienintelis derliaus skirtumas nuo užauginto šiltuoju sezonu yra kiekis – iš pradžių pomidorai ir agurkai skinami dešimtimis kilogramų, vėliau – šimtais, ir tik įsivažiavus pavasariui augintojai didžiuojasi skinantys juos tonomis.

Pasak K. Montvilos, įsitikinimą, jog šviežias žiemos derlius yra mažiau skanus nei vasarinis, lemia atvežtinė produkcija, kuri dominuoja didžiąją šaltojo sezono dalį.

„Ne bet kokia agurkų ir ypač pomidorų rūšis gali atlaikyti ilgas keliones, tad eksportui auginamos specialios veislės, pasižyminčios storesne, tvirtesne žievele, didesniu atsparumu ligoms bei kenkėjams, pati daržovė turi būti kietesnė, o skonis lieka mažiau išraiškingas. Mes auginame veisles, skirtas vietos rinkai – daržovėms nereikia keliauti tolimų atstumų, todėl dėmesio centre yra skonis“, – pasakoja K. Montvila.

Visiems skoniams ir patiekalams

Yra manančių, kad šaltuoju metų laiku augantys agurkai ir pomidorai savo savybėmis nė iš tolo neprimena vasaros derliaus, tačiau tai tik mitas – Kietaviškėse auginamos tautiečių mėgstamos daržovių veislės žiemą niekuo nesiskiria nuo vasarinio derliaus.

„Vasario mėnesį nuskintas agurkas bus toks pat traškus, žalias ir kvapnus, turės tas pačias būdingas skonio savybes. Išskirti, kurią pomidorų veislę pirkėjai mėgsta labiausiai, būtų tiesiog neįmanoma. Sakyčiau, kiekviena turi savo pirkėją, be to, pomidorų poreikį neretai padiktuoja ir gaminamas patiekalas. Mažesni, ypač vadinamieji vaikų pomidoriukai, yra traškesni, saldesni tad juos smagu skanauti kaip užkandį, nebūtina net su kažkuo derinti. Didesni pomidorai, ypač „mėsingesni“, labiau tinka troškiniams, garbanoti ir avietiniai – idealus pasirinkimas salotoms, o štai dideli geltoni – pasižymintys egzotiškesniu vaisių skoniu, tinka prie subtilesnių patiekalų“, – patarimais dalijasi Kietaviškių šiltnamių ūkio atstovas.

Kietaviškių ūkyje auga kelios agurkų veislės ir 14 skirtingų pomidorų veislių, kurios skiriasi forma, spalva, dydžiu, skoniu.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šešioliktos savaitės akcijų leidiniai: ne velykinis kainų karas, bet vis vien / 2024-04-17

confident-noyce

Tryliktos savaitės akcijų leidiniai: išeiname į velykinio maratono tiesiąją / 2024-03-27

confident-noyce

Tik ne į šaldytuvą: ekspertai atskleidžia, kodėl negalima ten laikyti pomidorų

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau