19.1 C
Panevėžys
Trečiadienis, 10 rugpjūčio, 2022

Panevėžyje paramos davėjai su nerimu laukia žiemos: prašančiųjų maisto tik daugės

AutoriusDOVILĖ BARVIČIŪTĖFotoRIMVYDAS ANČEREVIČIUS
Paramos gavėjų skaičius šalyje auga jau keletą metų iš eilės.

Šiuo metu paramos gavėjus gelbsti sezoninis darbas – žmonės uogauja, grybauja, darbuojasi pas ūkininkus ir taip bent šiek tiek prisiduria prie pensijos ar pašalpos. Vasarą paramos davėjai sako didesnių žmonių antplūdžio nesulaukiantys, tačiau su nerimu laukia žiemos, kai žmonės sulauks išaugusių elektros ir šildymo sąskaitų.

Prašo nebetinkamų produktų

„Maisto banko“ verslo partnerysčių vadovė Dovilė Kovalskytė kalbėjo, kad bendrai paramos gavėjų skaičius šalyje auga jau keletą metų iš eilės.

Ji skaičiavo, kad jei pernai „Maisto bankas“ vidutiniškai rėmė 143 tūkst. asmenų per mėnesį, pastaruoju metu šis skaičius pasiekė 160 tūkst., neskaitant karo pabėgėlių iš Ukrainos.

Atstovė tikino pastebėjusi, kad pastaruoju metu gyventojai labiau pradėjo vertinti ir paramą maistu.

„Jei anksčiau kai kurių produktų nenorėdavo, tai dabar dažniau paklausia, gal kas nors ko nors nepaėmė ir jie galėtų paimti“, – komentavo D. Kovalskytė.

Paramos gavėjų skaičius šalyje auga jau keletą metų iš eilės.

Laikotarpis ramus

„Maisto banko“ Panevėžio padalinio vadovė Justina Tubienė sako, kad situacija Panevėžyje kol kas stabili.

„Tiesiog kasdien dirbam savo darbą, bendradarbiaujam daugiau su organizacijomis ir didesnio suaktyvėjimo šiuo metu tikrai nėra. Dirbam ir su ukrainiečiais, jų srautas taip pat sumažėjęs. Daugiausiai jie jau atvyksta turintys pas ką apsistoti, gimines, artimuosius, dažniausiai net darbus jau turi“, – komentavo J. Tubienė.

J. Tubienė.

Daržoves augina patys

Vadovė mano, kad tokį stabilumą ir neaugančių paramos gavėjų skaičių galbūt įtakoja vasarą, nes, matomai, žmonės turi daržus, ten ūkininkauja, turi savo daržovių ir vaisių. Bet gali būti, kad rudeniop situacija pasikeis.

„Visi sugrįš į namus, prasidės šildymo sezonas tada gyventojams gali būti sunkiau sudurti galą su galu. Galbūt didieji miestai šiuo metu jaučia pagyvėjimą, bet pas mus kol kas ramu, dirbam įprastai“, – teigė J. Tubienė.

Paramos gavėjų skaičius šalyje auga jau keletą metų iš eilės.

Maisto parama nepasiturintiems

Anot vadovės, maisto paramą gali gauti mažas pajamas gaunantys asmenys, daugiavaikės šeimos, žmonės turintys negalią.

„Paramą Panevėžio regione gali gauti tie asmenys, kurių pajamos vienam asmeniui neviršija 344 eurų. Galima kreiptis į Socialinių paslaugų centrą, rašyti prašymą ir gauti europinius maisto paketus kas antrą mėnesį, ar lygiai taip pat priklausyti kažkokiai organizacijai, su kuriomis mes dirbame“, – paaiškino J. Tubienė.

I. Zabulionytė.

Žiemos laukia su nerimu

Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyriaus vadovė Irma Zabulionytė sako, kad valgyklėlė, kurioje pietauti gali sunkiai besiverčiantys panevėžiečiai, laukia itin sunkus ruduo ir žiema. Nuolat čia pietaujančių žmonių skaičius auga jau dabar.

„Vasarą žmonių srautai buvo šiek tiek apmažėję, o dabar vėl ateina vis daugiau. Jeigu kažkurį periodą žmonėms būna lengviau, jie neateina, vėliau vėl sugrįžta. Sudėtinga situacija ir su maisto produktais“, – kalbėjo I. Zabulionytė.

Šeimos namuose esančioje virtuvėje savanorės kasdien pagamina po 60-70 pietų porcijų.

Prašančiųjų paramos daugėja

Šeimos namuose esančioje virtuvėje savanorės kasdien pagamina po 60-70 pietų porcijų, o ateityje, pasak vadovės, prašančiųjų maisto tik dar daugės.

„Girdime iš žmonių, kaip jų situacija prastėja. Maisto prašo net dirbančios šeimos. Atrodo, žmonės stengiasi, dirba, bet sunkiai suduria galą su galu. Skaičiuojama, kad, jeigu šeima maistui išleidžia daugiau nei trečdalį gaunamų pajamų, tai jau yra skurstanti šeima. Be to, žmonės dejuoja dėl vis dar kylančių kainų, baisu pagalvoti, kas laukia artimiausiu metu, – kalbėjo I. Zabulionytė ir tęsė. – Dabar žmonės išnaudoja vasarą – tai pas ūkininką darbuojasi, tai uogas skina ar grybauja ir taip truputėlį prisiduria pinigėlių. Kai baigiasi sezoniniai darbai, jie vėl pas mus plūsteli. Matau, kad ypač senjorai sunkiai verčiasi. Jie nepratę gyventi skolose. Visų pirma susimoka mokesčius, perka vaistus, o kas belieka maistui… Praktiškai nieko“.

Paklausta, kaip bandys žiemą išmaitinti vargstančius, pašnekovė sakė, jog visų pirma bandys ieškoti galimybių, kaip gauti daugiau maisto produktų, nes viskas remiasi į tai. „Juk nepasakysi žmogui, atsiprašau, tau duosiu valgyti, o tau neduosiu. Stengsimės nepalikti nė vieno alkano“, – kalbėjo I. Zabulionytė.

Anot I. Zabulionytės, šiuo metu dar vienas didelis galvos skausmas – pasiruošimas žiemai. Nežinia, kaip ją teks išgyventi neturint malkų.

Prašo pagalbos – trūksta malkų

Anot I. Zabulionytės, šiuo metu dar vienas didelis galvos skausmas – pasiruošimas žiemai. Nežinia, kaip ją teks išgyventi neturint malkų.

„Mums labai reikia žmonių pagalbos, tiksliau malkų, nes tikrai neištempsim žiemos. Malkomis gaminamas karštas vanduo, jomis apšildom visus Šeimos namus. Tai gyvybiškai svarbu. Deja, šiai dienai iš kur gauti malkų yra didžiausias galvos skausmas. Jų reikia dviejų miškavežių. Anksčiau kažkaip išsisukdavom, kai mieste medžius geni, gaunam malkų. Ir šiemet prašėm, bet jų nepakanka. Labai sunku. Į ateitį žvelgiu su didžiuliu nerimu. Bijau žiemos“, – nerimauja I. Zabulionytė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Raškome slyvų derlių: rauginkite kaip agurkus ar kepkite elegantiškus desertus

confident-noyce

Rugpjūčio derliaus pirmūnės – cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?

confident-noyce

Prie žuvies – ne tik bulvės: 3 netradiciniai garnyrai, kurie puikiai dera su lašiša

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau