Restorane „Vasaris“ įvyko finalinis „Kulinarinės lygos“ renginys, vainikavęs jaunųjų kulinarų kūrybiškumą ir įgūdžius. Dalyviai įgyvendino įvairius gastronominius iššūkius, demonstruodami savo talentą.
Finale – penkios komandos
Iniciatyvos „Pamokos matuojasi Panevėžį“ renginys „Kulinarinė lyga“ sulaukė didelio susidomėjimo. Atrankiniame ture varžėsi dvylika komandų iš įvairių miesto mokyklų, kurių kiekvieną atstovavo keturi mokiniai ir juos lydintis mokytojas.
Po atkaklios kovos į finalą pateko penkios stipriausios komandos, kurios ketvirtadienį komisijai ir gausiai susirinkusiems žiūrovams pristatė savo kūrybiškus kulinarinius sprendimus.
Finale Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija kartu su Staniūnų dvaro sodyba ieškojo seniausio žinomo Panevėžyje recepto ir jį šiuolaikiškai interpretavo, „Rožyno“ progimnazija kartu su restoranu „Vasaris“ kūrė inovatyvų jaunimui skirtą išsinešimui pritaikytą maisto produktą, atspindintį Panevėžio kraštą, Panevėžio „Šaltinio“ progimnazija su restoranu „Karčema Ružava“ pristatė vegetarišką pyragaitį be pridėtinio cukraus, įkvėptą miško gamtos grožio, Panevėžio „Žemynos“ progimnazija su restoranu „Blue Gastro“ sukūrė jaunimui pritaikytą išsinešimui tinkamą maisto produktą, atspindintį Panevėžio miesto dvasią, o Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazija su kavine „Kafenhauz“ sukūrė unikalų desertą ar gėrimą, kuriame pagrindiniu akcentu tapo kava.

Įvardijo laimėtojus
Kiekviena į finalą patekusi komanda intensyviai ruošėsi net du mėnesius, kuomet vyko aktyvi patiekalo kūryba: diskusijos, eskizų rengimas, bandomieji gaminimai, skonių ir tekstūrų paieškos. Finale komandos pristatė savo sukurtus ir pagamintus patiekalus, o renginio metu tik baigė jų serviravimą ir puošybą.
Finalo dalyvius vertinusios kompetentingos komisijos nuomone, Moksliškiausiu sprendimu pripažinta „Žemynos“ progimnazijos komanda, Originaliausiu sprendimu – „Saulėtekio“ progimnazijos komanda, Reikšmingiausiu sprendimu – „Šaltinio“ progimnazijos komanda, Tvariausiu sprendimu – Rožyno progimnazijos komanda.
„Kulinarinės lygos“ nugalėtojais pripažinti K. Paltaroko progimnazijos moksleiviai. Jie taip pat buvo įvertinti ir Kūrybiškiausiu sprendimu.

Dovanos, žinutės ir linkėjimai
Finalo metu tvyrojo šilta ir draugiška atmosfera, komandos nuoširdžiai palaikė viena kitą. Renginio kulminacija tapo originali atrakcija – finalistai perskaitė praėjusių metų dalyvių paliktą laišką – žinutę butelyje. Ši graži estafetė tęsėsi ir toliau: dabartinės komandos sukūrė savo linkėjimus, užrašytus ant lapelių, kurie bus perduoti 2026 metų „Kulinarinės lygos“ finalininkams.
Renginį gausiai palaikė patikimi partneriai – Panevėžio mokymo centras, Panevėžio Švietimo centras, bendrovė „Sidabrinė taurė“, naujienų portalas JP, JPtv, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai, gėrimų gamintojas „Suliko“, „Kamado Bono“ virtuvės meistrystė bei „Auresa“ – oficialus „Toyota“ atstovas Panevėžyje ir kt.

Unikali iniciatyva
Šis regioninis renginys, neturintis analogų, gimė iš Panevėžio miesto ir rajono maitinimo įstaigų bendradarbiavimo su Panevėžio Švietimo centru bei Panevėžio mokymo centru.
Gastro projektų iniciatorė Miglė Gruzdenė su džiaugsmu pažymėjo, kad jos gimtasis Panevėžys tampa gražios tradicijos puoselėtoju, vienijant Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų narius bei švietimo įstaigas. Jos teigimu, ši iniciatyva yra puikus pavyzdys, kaip maisto srities atstovai žingsnis po žingsnio populiarina profesijas ir suteikia mokiniams galimybę susipažinti su gastro pasaulio realybe.
„Šiuo projektu siekiame ne tik populiarinti gastronomines maistininkų profesijas, bet ir skatinti gastronominę plėtotę Panevėžyje. Turime išties daug išradingų vaikų, kurie dažnai neturi pakankamai laiko ar sąlygų savo kulinariniams eksperimentams. Ši iniciatyva puikiai telkia mokinius, mokytojus, mokyklas ir profesinio rengimo įstaigas bendram tikslui“, – pabrėžė M. Gruzdenė.

Mokosi ne tik gaminti
Ji tęsė dalindamasi įžvalgomis po dvejų metų projekto įgyvendinimo.
„Bendravimas su vaikais rodo, kad jie, visų pirma, džiaugiasi galėdami kurti ir turėdami tam palankias sąlygas. Daugelis pripažįsta, kad mėgsta gaminti, tačiau namuose dažnai pritrūksta laiko ar galimybių. Šis projektas suteikia puikią erdvę atsiskleisti. Vaikams tai yra kur kas įdomiau nei įprasta pamoka, nors ir čia jie įgyja daug naudingų žinių – nuo chemijos ir fizikos dėsnių, paaiškinančių produktų sąveikas, iki riebalų išsiskyrimo procesų ir geriausio patiekalo pateikimo būdų. Svarbiausia, kad jaunimas mokosi ne tik dirbti su maistu, bet ir mąstyti kūrybiškai bei plačiai“, – kalbėjo M. Gruzdenė.

Vaikų gaminiai – jau ir lentynose
Viena iš renginio organizatorių pasidžiaugė ir praėjusių metų pasiekimais.
„Vienas talentingas jaunuolis savo komandai pasiūlė originalų sveikuoliško braunio receptą, kuris sulaukė itin palankių komisijos įvertinimų. Netgi restorano „Vasaris“ konditerės įžvelgė didelį potencialą šioje idėjoje ir pakvietė autorių tęsti kūrybinį procesą bei komercializuoti produktą. Džiaugiamės galėdami pasidalinti sėkmės istorija, kaip šis vaikinas, vardu Tajus, bendradarbiaudamas su „Vasario“ konditerijos meistrėmis, ištobulino savo gardėsį, ir šiandien „Tajaus Braunis“ puikuojasi restorano lentynose“, – su pasididžiavimu pasakojo M. Gruzdenė.
„Kulinarinės lygos“ iniciatoriai ir partneriai yra įsitikinę, kad tokios iniciatyvos padeda jaunajai kartai atrasti profesinius kelius ir skatina juos kurti savo ateitį Panevėžyje.
