14.8 C
Panevėžys
Trečiadienis, 28 rugsėjo, 2022

Panevėžyje – autentika kvepiančios sovietinės valgyklos

AutoriusSAMANTA ILONYTĖFotoERIKAS LAUŽADIS
Nors Panevėžyje apstu modernių kavinių bei valgyklų, čia vis dar galima rasti autentika kvepiančių sovietinio paveldo valgyklų, kuriose puoselėjami prisiminimai bei originalūs receptai.

Nors Panevėžyje apstu modernių kavinių bei valgyklų, čia vis dar galima rasti autentika kvepiančių sovietinio paveldo valgyklų, kuriose puoselėjami prisiminimai bei originalūs receptai. Šiuo metu bene žinomiausios – Pramonės gatvėje įsikūrusi valgykla „Laimės sentimentas“ ir buvusio mėsos kombinato pastate esanti valgykla, veikianti nuo 1974-ųjų.

Klientams grįžta sentimentai

Štai šių metų birželio 13-ąją, po kelių dešimtmečių pertraukos, duris vėl atvėrusi valgykla nauju pavadinimu „Laimės sentimentas“, džiaugiasi dideliu klientų susidomėjimu. Įstaigos vadovas Laimis Paulavičius atskleidė, jog idėja atkurti seną valgyklą gimė netikėtai.

„Mes tiesiog ieškojome gamybinių patalpų ir skelbimuose pamatėme šią valgyklą. Atėjome apžiūrėti, susižavėjome ir taip gimė idėja, jog reikia išlaikyti autentiką. Pagalvojome, kad naujų kavinių, kaip aš sakau, kuriose daug gipso ir dažų – pilna, o laiko išlaikytų, senų – mažuma. Šios patalpos pasakoja savotišką istoriją“, – kalbėjo jis.

L. Paulavičius.

Pasak vadovo, klientų – daug. „Ateina net tie klientai, kurie pasakoja apie senąsias valgyklos patalpas, kuriose valgydavo dar sovietmečiu. Tiesa, tai nėra šios patalpos, kur valgo dabar, nes čia kadaise buvo administracinės patalpos. Tačiau valgykla buvo visai šalia, o interjeras – toks pat. Todėl sentimentai jiems tikrai sugrįžta“, – tikino vyras.

Nors Panevėžyje apstu modernių kavinių bei valgyklų, čia vis dar galima rasti autentika kvepiančių sovietinio paveldo valgyklų, kuriose puoselėjami prisiminimai bei originalūs receptai.

„Lyg pas mamą“

Pavadinimas „Laimės sentimentas“ gimė po ilgų svarstymų. „Jį rinkome ilgai. Variantų buvo visokių. Juos siūlė draugai, artimieji ir mes patys mąstėme. Vyko balsavimas ir nubalsavome, kad „Laimės sentimentas“ labiausiai tinka šiai aplinkai apibūdinti“, – pabrėžė L. Paulavičius.

Jis taip pat pridūrė, kad klientai išties vertina autentiką. „Net jaunesnės kartos klientai stebisi aplinka. Jiems tai atrodo įdomu, originalu, neįprasta, todėl ateina ir pasifotografuoti“, – pasakojo valgyklos vadovas.

„Laimės sentimentuose“ puoselėjami senieji patiekalai, tačiau čia galima užsisakyti ir įvairių naujovių.

„Laimės sentimentuose“ puoselėjami senieji patiekalai, tačiau čia galima užsisakyti ir įvairių naujovių. „Siekiame, kad sau tinkamą patiekalą rastų kiekvienas. Tačiau stengiamės išlaikyti senuosius patiekalus, kurie tokie „lyg pas mamą“. Neretai girdime šį palyginimą iš klientų, todėl mums labai malonu, kad galime taip atkurti mamos gamintų patiekalų skonį“, – tvirtino  L. Paulavičius.

Atsinaujina, kai būtina

Na, o buvusiame mėsos kombinate įsikūrusi valgykla, nors pastatas jau primena vaiduoklį, vis dar siūlo bene gardžiausius karbonadus, namines sriubas bei pilstomą kompotą. Kaip teigia patys klientai, įžengę į vidų, jie patenka į laiko mažai pakeistą valgyklėlę, kurioje jau kelis dešimtmečius šeimininkauja Zita Tolvaišienė.

Buvusiame mėsos kombinate įsikūrusi valgykla, nors pastatas jau primena vaiduoklį, vis dar siūlo bene gardžiausius karbonadus, namines sriubas bei pilstomą kompotą.

„Kadaise ši valgykla priklausė kombinatui. Aš tuomet buvau valgyklos vedėja. Na, o 2000-aisiais teko kurti įmonę ir ją įkūrėme mano vardu. Taip gyvuojame iki šiol“, – kalbėjo ji.

Pasiteiravus, ar nesinori atnaujinti valgyklos bei į ją įnešti šiek tiek modernumo, Z. Tolvaišienė pabrėžė, kad patalpos – nuomojamos, todėl investuoti į kažką, kas nėra nuosava – nesinori.

„Būtų liūdna jei skirtume nemažai pinigų į remontą, o tuomet mums nutrauktų nuomos sutartį. Vis dėlto, kiekvienais metais atsinaujiname tiek, kiek būtina“, – sakė moteris.

Z. Tolvaišienė.

Populiariausi – senieji patiekalai

Pasak šeimininkės, populiariausi patiekalai jau daugelį metų išlieka senieji valgyklos patiekalai: lietuviškas karbonadas, šnicelis, didžkukuliai.

„Tai tie senieji patiekalai, kurių receptūra išlikusi nuo pat valgyklos atidarymo. Mes iki šiol esame išsaugoję mėsos kombinato receptus ir juos sąžiningai naudojame nekeisdami. Nenaudojame jokių E“, – paaiškino valgyklos, kurioje šiuo metu dirba 6 darbuotojos, savininkė.


1 komentarai

Lietuvis 2022-08-08 14:41 at 14:41

Rimtai? Sovietinė nostalgija XXI amžiuj karo akivaizdoje yra vadinama laimės sentimentu? Matau, ponas Laimutis yra jaunas durnelis, nelabai dar mąstantis. Bet gal dar ne vėlu paklausti tėvų ar senelių, kiek tos laimės ir gėrio beigi sveikatos buvo sovietinėse valgyklose ir apskritai sovietmečiu? Požiūris į savo įmonę ir į teikiamą paslaugą, aišku, irgi sovietinis, nesinori mat investuoti į nuomojamas patalpas. Panevėžy ir Panevėžio plėtros agentūrėle, gal atsipeikėkit? Neseniai maikės su russkij vojennij korabl, o dabar panegirikos sovietiniam marazmui?

Atsakyti

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Seimas ieško naujo maitintojo, prašo 1 euro nuomos mokesčio

confident-noyce

Panevėžiečiai pasibaisėjo maitinimu kai kurių mokyklų valgyklose: „To jau per daug“

confident-noyce

Klaipėdos savivaldybė mokyklų valgyklas nuomos už eurą

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau