11.5 C
Panevėžys
Penktadienis, 24 rugsėjo, 2021

Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos šaltibarščiai – vieni skaniausių Lietuvoje

AutoriusBIRUTĖ KRONIENĖFotoBIRUTĖ KRONIENĖ
Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos šaltibarščiai – vieni skaniausių Lietuvoje.

Savaitgalį Pakiršinyje esančiame Radviliškio rajono etninės kultūros ir amatų centre surengtas antrasis Šaltibarščių gaminimo čempionatas sukvietė penkiolika komandų iš visos Lietuvos. Pirmą kartą čempionate dalyvavusios Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komandos šaltibarščiai įvertinti antrąja vieta, o komandos moterys sulaukė gausybės komplimentų už tradicinį šaltibarščių gardumą, vaišingumą ir išradingumą.

Šaltibarščių – lietuvių mėgstamo patiekalo – čempionatą prieš metus sumanė Pakiršinio amatų centro direktorė Elžbieta Karaliūtė ir jos vyras, Pakiršinio bendruomenės pirmininkas Paulius Kablys. „Šaltibarščiai buvo gaminami jau Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės dvaruose, o ir dabar sunkiai surastume šeimą, negaminančią šaltibarščių, ypač vasarą, – sako E. Karaliūtė. – Pradėjus domėtis paaiškėjo, kiek daug įvairių receptų šio patiekalo esama, tad kodėl gi nepasidalinus idėjomis ir nesurengti smagios šventės“.

Šiemetinis Šaltibarščių gaminimo čempionatas dalyvius sukvietė su šūkiu „Karštiems žmonėms – šalta sriuba“. Penkiolika komandų iš visos Lietuvos pagal savo receptus maišė šaltibarščius, vaišino gausią žiūrovų minią ir komisiją.

Dalyvių išmonė pasirodė išties stebinanti – gaminti ir šaltibarščiai su graikiniais riešutais, ir šaltibarščių kokteilis į taures pilstytas…

Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos šaltibarščiai – vieni skaniausių Lietuvoje.

Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komanda šaltibarščius gamino tradicinius: iš rūgpienio, pieno, gardintus riebia grietine, su obuolių sultyse marinuotais burokėliais, su krapais ir agurkais. Bulvės gardintos spirgučiais, nes taip nuo seno maitinti sunkiai dirbę žmonės.

Prie tradicinių šaltibarščių paruošti gurmaniški vėrinukai su agurkų suktinukais, putpelės kiaušiniais ir svieste kepintomis krevetėmis.

Visų dalyvių ruoštus šaltibarščius išragavusi komisija Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos gamintiems tradiciniams šaltibarščiams skyrė antrąją vietą.

Dovanų gavusi kazaną, komanda jau svarsto, kad galbūt ir Panevėžio rajone galima surengti kokią smagią kulinarinę, dar niekur iki šiol nebuvusią šventę.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vasaros klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis, pagardinkite feta

confident-noyce

Veganiški šaltibarščiai – tikras išsigelbėjimas netoleruojantiems laktozės

confident-noyce

O. Baltramiejūnienė – vieneri metai prie Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos vairo

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau