Panevėžio rajone šitakių grybus auginantis G. Suslovičius: „Nėrėme į grybų pasaulį“

AutoriusSAMANTA ILONYTĖFotoASMENINIS ALBUMAS
Anot grybų augintojų, apie šitakių medicinines savybes gausu mokslinių straipsnių, tyrimų rezultatų, knygų. Tolimuosiuose Rytuose šis grybas žinomas ir vertinamas daugiau kaip du tūkstančius metų. Ko gero, pasaulyje nėra labiau ištirto ir tyrinėjamo iki šiol grybo.

Lietuvoje vis labiau populiarėja šitakiai (angl. Shiitake). Tai – unikalūs grybai, kurie apjungia puikias skonines savybes ir naudą sveikatai, todėl jie – ir skanūs, ir sveiki. Gražvydas Suslovičius tokių grybų rojų įkūrė Panevėžio rajone, Klevečkinės kaime. Kaip teigė vyras, kol kas sodyboje karaliauja tik grybai, bet ateityje yra planų įsikurti kartu su šeima.

Šitakiai – populiariausi

Šitakių auginimu jis drauge su verslo partnere, vaiko mama ir gyvenimo meile Giedre Staškute, pradėjo domėtis dar 2019-aisiais. Na, o sekančiais metais jau ryžosi pabandyti juos auginti.

„Skirtingai nei daugelis pradėjome ne nuo sezoninio auginimo lauke ant įskiepytų rąstelių, o nuo auginimo patalpoje, ant specialiai paruoštų briketų su grybiena, kur derlius pjaunamas ištisus metus“, – paaiškino 39-erių ūkininkas.

Anot jo, reikėjo laiko, kol pavyko atrasti tinkamiausias sąlygas, kad grybai augtų ne tik gerai, bet ir būtų gražios prekinės išvaizdos.

„Konsultuotis Lietuvoje dar nebuvo su kuo, todėl teko pasikliauti informacija, pateikta internete. Teorija yra viena, o praktika – visai kas kita. Vėliau sodyboje atsirado ir rąstelių. Auginame ne tik šitakius, bet ir karališkąsias kreivabudes (angl. King Oyster), liūto karčius (angl. Lions Mane). Tačiau šitakiai išlieka populiariausi, todėl jiems skiriame daugiausia dėmesio. Turime sąrašą įvairiausių grybų rūšių, kurias ketiname pamėginti auginti ateityje. Be grybų, dar turime kelis hektarus juodųjų serbentų“, – dėstė G. Suslovičius, vėliau įkūręs prekinį ženklą „Grybų grybai“.

Nėrė į grybų pasaulį

Pasiteiravus, kaip kilo mintis auginti būtent grybus, vyras atviravo, kad kaltas – COVID-19 virusas.

„Jei būtų galimybė pamatuoti, turbūt tuo metu kilusių idėjų koncentracija sumuštų visus rekordus. Auginant serbentus buvo akivaizdu, jog čia visai ne tai, ko tikėjomės, siekėme, norėjome – gana nuobodus ir monotoniškas darbas nenešė džiaugsmo. Vis pasvarstydavome, kokia veikla būtų ta, kuria užsiėmus nebesinorėtų ieškoti kažko naujo. Kaip tik sutapo, kad turimame sklype statėme didelį ūkinį pastatą. Natūraliai ieškojome, kaip jį naudingai išnaudoti. Pirmoji mintis buvo žuvininkystė, tačiau itin uždara bendruomenė buvo pagrindinis argumentas, dėl kurio šitos minties atsisakėme“, – pasakojo ūkininkas.

Anot grybų augintojų, apie šitakių medicinines savybes gausu mokslinių straipsnių, tyrimų rezultatų, knygų. Tolimuosiuose Rytuose šis grybas žinomas ir vertinamas daugiau kaip du tūkstančius metų. Ko gero, pasaulyje nėra labiau ištirto ir tyrinėjamo iki šiol grybo.

Taigi po ilgų svarstymų, supratę, kad „jei ne nuobodoka augalininkystė, ne žuvininkystė ir tikrai ne gyvulininkystė“, liko tik grybų auginimas.

„Pasidomėję užsienio rinka pastebėjome, kad šitakiai yra labai populiarūs svetur, tad, įvertinę mūsų miškų sezoniškumą, nėrėme į grybų pasaulį“, – teigė jis.

Patys pačiausi

G. Suslovičius atviravo, jog prekinio ženklo „Grybų grybas“ pavadinimas gimė vos per keletą valandų, kuomet draugų kompanijoje diskutavo ir juokavo apie pavadinimus, kurie trauktų akį.

„Grybas lietuvių pasąmonėje iš esmės nėra itin teigiamas, didingas ar labai pozityvus žodis. Jei gatvėje padarytumėte apklausą, turbūt be išimties žmonėms grybas asocijuotųsi su pasimetusiu, ne itin gudriu, gal net kvailoku ar tingiu. Todėl net nesvarstėme kokio nors rimto ir žodį „grybas“ reabilituojančio pavadinimo. „Grybų grybai“ visomis prasmėmis reiškia tą patį – patys pačiausi.

Mūsų ūkis fiziškai nėra didelis, mat šitakiai nereikalauja daug vietos. Tačiau darbo jame yra kasdien sočiai“, – kalbėjo pašnekovas.

Na, o kalbant apie užauginamų grybų kiekį, tai – labai įvairu.

Anot grybų augintojų, apie šitakių medicinines savybes gausu mokslinių straipsnių, tyrimų rezultatų, knygų. Tolimuosiuose Rytuose šis grybas žinomas ir vertinamas daugiau kaip du tūkstančius metų. Ko gero, pasaulyje nėra labiau ištirto ir tyrinėjamo iki šiol grybo.

„Kadangi derlių pjauname maždaug po savaitės, tai ir auginame pagal poreikius. Miško grybų sezono metu jų auginame mažiau, kitais metų laikais – daugiau. Esame lankstūs – užauginame ir pusę kilogramo mūsų nuolatinio kliento šeimos vakarienei, ir keliasdešimt kilogramų maitinimo įstaigoms. Turime visas sąlygas auginti ir didesnius kiekiu“, – sakė ūkininkas.

Labiausiai ištirtas grybas

Šitakiai yra intensyvaus skonio ir visiškai nenusileidžia tradicinių Lietuvos miškų grybų skoniui. Pasak grybų augintojo, šitakiai lengvai randa vietą lietuviškoje virtuvėje, nes tinka visi tradiciniai grybų paruošimo būdai.

„Šie grybai gali būti naudojami net ir termiškai neapdoroti. Jie paskanins sriubą, salotas, keptus ir virtus patiekalus, makaronus, troškinius ir t. t. Tai tobulas baltymų šaltinis, ypač rekomenduojamas sportuojantiems ar metantiems svorį. Na, o apie šitakių medicinines savybes gausu mokslinių straipsnių, tyrimų rezultatų, knygų. Tolimuosiuose Rytuose šis grybas žinomas ir vertinamas daugiau kaip du tūkstančius metų. Ko gero, pasaulyje nėra labiau ištirto ir tyrinėjamo iki šiol grybo“, – aiškino G. Suslovičius.

Šitakiuose gausu A, D, C ir B grupės vitaminų, amino rūgščių, riebalų rūgščių, polisacharidų, geležies, magnio, fosforo, natrio, kalio ir kitų mikroelementų. Jie prisideda prie medžiagų apykaitos normalizavimo bei teigiamai veikia virškinimo sistemos darbą.

Anot grybų augintojų, apie šitakių medicinines savybes gausu mokslinių straipsnių, tyrimų rezultatų, knygų. Tolimuosiuose Rytuose šis grybas žinomas ir vertinamas daugiau kaip du tūkstančius metų. Ko gero, pasaulyje nėra labiau ištirto ir tyrinėjamo iki šiol grybo.

Kulinariniams šedevrams

Prekinis ženklas „Grybų grybai“ turi nemažą ratą nuolatinių klientų visoje Lietuvoje, kuriems siunčiama produkciją paštomatais, autobusų siuntomis.

„Vietiniams pristatome į namus, susipažįstame, pabendraujame. Kai kurie perka šiuos grybus todėl, kad jiems tiesiog labai skanūs. Grilio sezono metu klientai mėgsta stebinti draugus kulinariniais šedevrais, kur šitakiai yra pagrindinis patiekalo akcentas. Kai kurie juos reguliariai naudoja dėl naudos sveikatai. Šiuos grybus itin pamėgę vyresnio amžiaus klientai. Šitakiai yra lengvai virškinami, juose visiškai nėra toksinų, todėl puikiai tinka įvairių sveikatos problemų turintiems asmenims. Netgi tiems, kurie dėl virškinimo bėdų tradicinių miško grybų privalo atsisakyti.  Taip pat dirbame su keliomis maitinimo įstaigomis, kurioms tiekiame šviežius grybus“, – savo klientūrą pristatė verslininkas.

Jų kaina svyruoja nuo 16-os iki 20-ies eurų už kilogramą, priklausomai nuo sezoniškumo, auginimo kaštų ir panašiai. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad šitakių valyti nereikia. Taip pat nereikia nieko iš jų išmesti, tad suvartojamas visas įsigytas svoris.

„Visada turime šviežių grybų. Jei atsitinka taip, kad turime perteklių – sudžioviname. Džiovintus itin vertina tradicinių patiekalų šeimininkės, nes jie aromatingesni ir puikiai atsiskleidžia tradiciniuose barščiuose ar troškintuose kopūstuose. O ką jau kalbėti apie virtinukus su grybais ant Kūčių stalo. Taip pat bendradarbiaujame su UAB „Geld Baltic“, kurie atlieka grybų liofilizavimo (džiovinimo šaltyje) ir pakavimo paslaugas. Taigi, galime pasiūlyti ir liofilizuotų šitakių“, – pasakojo G. Suslovičius.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kaip vienas grybas gali sukurti stebuklą lėkštėje: nebrangus ir paprastas receptas su trumais

confident-noyce

Panevėžiečiai užplūdo turgų: ieško silkių, džiovintų baravykų ir kitų šventinių skanėstų

confident-noyce

Dzūkijoje miškai tušti, rytų Lietuvoje grybų yra, bet nėra rinkėjų

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau