Panevėžio rajone auginamos sraigės skinasi kelią į populiarumą

Panevėžio rajone auginamos sraigės skinasi kelią į populiarumą

Raimonda MIKUČIONYTĖ / Rimvydo ANČEREVIČIAUS nuotr.

J. Krikštaponienė.

Netoli Panevėžio, Trakiškio kaime, Janina Krikštaponienė jau dešimtus metus veisia ir augina afrikines sraiges. Turi įsirengusi patalpas su stelažais ir kelių arų stogines, kitaip vadinamas sraigių „ganyklomis“. Šiuo metu „Janinos sraigių ūkyje“ gyvena per 150 tūkst. sraigių.

Kad čia yra sraigių ūkis, byloja kieme iš akmenų sukomponuotos įvairaus dydžio sraigės. Ūkio šeimininkė, pavadinta „sraigių žmogumi“, kvatoja ir nesigina šio vardo. Sako, kad sraigės – jos hobis, patinkančios visų rūšių, ir pati gyvenanti su sraigėmis, jų tempu.

BIC

Pradžia prieš 10 metų

Pasak sraigių ūkio šeimininkės, viskas prasidėjo prieš dešimtmetį, kai su vyru Remigijumi nutarė pabandyti auginti sraiges.

„Pradžioje išveisėme pusę milijono sraigių, auginome visokių – ir mažų, ir didelių, bet galiausiai nebebuvo kur jų dėti. Nors internete apie sraigių auginimą informacijos daug, bet po tiek metų galiu teigti, kad ji nebuvo teisinga arba nepritaikyta mūsų kraštui. Tuomet Utenoje įsikūrė Sraigininkų asociacija. Tapome vieni iš pirmųjų narių, bet ilgainiui daugelis atsisakė sraigių auginimo – tam reikia kantrybės ir labai daug kas sraigių auginimo atsisakė. Iš šimto su viršum asociacijos narių likau viena, ir organizacijos nebėra“, – prisimena sraigių auginimo pradžią J. Krikštaponienė ir vedasi prie dėžių, kuriose po dvi ar tris snūduriuoja „Achatina“ veislės sraigės.

„Šias sraiges auginu dėl grožio. Ypač jos patinka vaikams. Kai kurie net nori įsigyti šių sraigių ir auginti kaip gyvūnėlius. Sraigės išauga didelės, o ir žaisti su jomis įdomu. Jos jaukios ir prieraišios. Paėmus ant rankų nesulenda į kiautą, bet išlenda iš jo visu kūnu. Šios rūšies sraigių turiu keturių spalvų. Turiu net visai baltų – albinosių. Šios sraigės išgyvena iki 7 metų“, – augintinių įdomybėmis dalijasi verslininkė.

Sraigės miega

Sraigių ūkio šeimininkė sako, kad sraigės dabar nelabai judrios – joms dar šalta.

„Kol nevyksta sraigių veisimas, patalpos smarkiai nešildome. Todėl sraigės yra mieguistos. „Achatinų“ turiu apie 200. Tiesa, jos irgi yra auginamos valgymui, bet dėl grožio ir dydžio maistui nenaudoju. Netgi yra pasitaikę, kad išauga iki kilogramo dydžio. Šios rūšies sraigių yra įvairių. Todėl labai domiuosi jų veisimu, maitinimu. Jos prigijo ir ketinu įsigyti daugiau, įvairesnių“, – didžiavosi „Achatinomis“ ponia Janina ir pridūrė:

J. Krikštaponienė

„Šiaip didžioji dalis sraigių yra „Helix Aspersa Maxima“. Jų yra apie 150 tūkstančių. Tai maistinės sraigės. Jų yra dvi rūšys – „Maxima“ ir „Miuler“. Pastarąją rūšį valgo ispanai, o mūsų ūkyje auginamos „Maxima“, kurias naudojame gaminti maisto produktą. Jį reikia paruošti – ištraukti mėsą iš kiauto, atskirti valgomąją dalį. Gaminimo procesas – labai ilgas. Įsirengėme perdirbimo cechą ir gavome europinį numerį.“

Yra mylėtojų klubas

Ūkininkė iš Trakiškio pristatė naujoves ir pasidžiaugė, kad Lietuvoje yra sraigių mylėtojų klubas:

„Su šio klubo žmonėmis bendraujame virtualiai. Keičiamės informacija, dalinamės žiniomis. Juk sraigių auginimas, veisimas – sudėtingas. Turi žinoti, kaip sraiges auginti, ką gali su jomis daryti. Tie, kurie augina, turi būti kantrūs, užsispyrę, nes pirmaisiais metais negalima tikėtis pelno. Žmonės, kurie neturi kantrybės, negali pasiekti gerų rezultatų.“

J. Krikštaponienė sako, kad sudėtinga sraiges perinti.

„Atrenku pačius didžiausius sraigių išperintus kiaušinėlius. Iš visų kiaušinėlių galima išperinti sraigeles, tačiau reikia atrinkti, kad išaugtų gražios ir stiprios sraigės. Būtina atranka. Kadangi sraiges auginame dešimtus metus, auginimo procedūrą žinau ir jokių susirgimų ūkyje nebuvo“, – aiškino sraigių ūkio savininkė.

Anot sraigininkės, žadinti sraiges planuoja vasario mėnesio pabaigoje arba kovo pradžioje.

„Viskas priklauso nuo orų. Jeigu orai bus tokie, kaip dabar – žadinsime anksčiau. Sraigės auga maždaug 4–6 mėnesius. Voljere įrengta speciali laistymo sistema. Renkame sraigių ikrus, ruošiame patiekalus iš sraigių mėsos. Sraigių ikrai naudojami retai, bet mes pasitvirtinsime ir pradėsime gamybą“, – planuoja J. Krikštaponienė.

Mėsa – naudinga

Trakiškietė įtikinamai aiškino, kad sraigės mėsa labai naudinga ir skani.

„Ją verta valgyti. Tai tikrai sveikas produktas. Šios mėsos negalima lyginti su kiauliena. Tik prie sraigienos reikia priprasti. Daug suvalgyti nereikia – tai labai maistingas ir sotus produktas. Receptus iš sraigių mėsos kuriu pati bei naudojuosi jau sukurtais. Beje, sraigės naudojamos ne tik virtuvėje, bet ir kosmetikoje. Lenkai gamina kosmetinius preparatai. Tai yra mucinas, arba sraigių sekretas. Tačiau kremas, berods, nebegaminamas, bet naudojama pati sraigė. Ji paleidžiama ant veido, o sraigė išskiria gleives. Tai natūralus produktas, be jokių konservantų“, – pasakojo J. Krikštaponienė.

Ir pajuokavo: „Kosmetika kol kas neužsiimsime, bet ką gali žinoti, kaip bus ateityje. Antra vertus, mano ir metai nebe tie, kad galėčiau užsiimti viskuo, ką galima išgauti iš sraigių. Bet turiu dukrą, kuri yra darbų tęsėja. Jai labai patinka sraigės.“

Ruošia užšaldytą produktą

Sraigių ūkio šeimininkė parodė užšaldytą sraigių mėsą ir pademonstravo, ką galima pagaminti iš jos.

„Pirmiausia teko atlikti laboratorinius tyrimus, kad galėtume pradėti gaminti. Pagaminti maisto produktai bus užšaldyti kiautuose. Tai sraigė sviesto padaže, o patiekalas vadinsis „Sraigė kriauklelėse su česnakiniu sviestu“. Dalis jų bus užšaldyta indeliuose, o kitos – specialiuose maišeliuose. Užšaldytą produktą reikia šildyti apie 10 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

Dar turime pyragėlių su sraigių įdaru. Įdaras įvyniotas į sluoksniuotą tešlą. Gaminys užšaldytas. Jį atitirpinus reikia kepti orkaitėje 20 min., nes tešla turi iškepti. Prisiruošę esame sraigių kiautelių, į kuriuos dėsime paruoštą mišinį iš sraigių mėsos. Sraigių ikrus pardavinėsime atskiruose indeliuose. Jie valgomi kaip įprasti ikrai“, – pristatė pirmuosius maisto gaminius iš sraigių ponia Janina ir sakė, kad pasiruošimo procesas pakankamai ilgas.

AIK

Kraujo labaratorija

NKC

JUKmedia

Lazy Monkey

Tattoo

1 KOMENTARAS

  1. buvau ten, visai nieko, įdomu, tik kas turi jautrią uoslę tam kvapelis gali nepatikti, o šiaip galma kentėti. Draugai ragavo sraigių tai sakė panašiai kaip vištiena skonis. Rekomenduoju apsilankyti, neeilinė ferma.

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.