Savaitgalį Lietuvoje vyko tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budėjo savanoriai, kviečiantys aukoti kuo ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais pirkti buvo siūloma – aliejus. „Maisto banko“ akcija vyko 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvavo 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungėsi rekordinis daugiau nei 7 400 savanorių būrys. Labiausiai buvo prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Panevėžiečiai išgirdo prašymą
Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Panevėžio regiono vadovė Justina Tubienė naujienų portalui JP sakė, kad aukojama buvo nuoširdžiai.
„Akcijos metu nupirkta 257 827 vienetų produktų. Panevėžio regione surinkta per 40 730 vienetų produktų. Panevėžiečiai atsiliepė į prašymą pirkti aliejų. Ne visi gali įpirkti šį produktą, todėl ir buvo pasiūlyta pirkti aliejų“, – sakė J. Tubienė.
Padeda išgyventi
Pasak labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Panevėžio regiono vadovės, tokios akcijos padeda išgyventi sunkiai gyventiems žmonėms.
„Sudėtinga kalbėti apie maisto poreikį, bet pasirodo žmonėms sunku išgyventi. Pasikeitė situacija, žmonės jau gauna socialines korteles. Tačiau paramos poreikis didėja ne tik Panevėžio mieste, bet ir rajone“, – aiškino J. Tubienė ir teigė, kad maisto produktų į „Maisto banko“ padalinį žmonės atvažiuoja pasiimti iš daugelio Panevėžio rajono vietovių.
Skurdą patiria vis daugiau žmonių
Labdaros ir paramos „Maisto banko“ vadovo Simono Gurevičiaus teigimu, situacija, kurią šiuo metu stebi organizacija, nėra džiuginanti, bet vilties teikia visuomenės solidarumas.
„Šiuo metu visoje Lietuvoje jau veikia 41 „Maisto banko“ įkurta atiduotuvė, į kurią atvykę žmonės patys gali išsirinkti jiems labiausiai trūkstamus maisto produktus. Jei, tik atvėrus atiduotuvių duris, stebėjome, kad žmonės dažniausiai rinkdavosi retesnį nuo išmetimo išsaugotą maistą, kurio galbūt nėra ragavę, šiuo metu dažniausiai prašoma pačių paprasčiausių produktų, vienas tokių – aliejus, daugeliui stokojančiųjų tapęs prabangos preke. Taip pat greičiausiai į paramos krepšelius nugula sotumą jausmą užtikrinantys produktai – dažniausiai duona, miltai, taip pat visada žmonės labai džiaugiasi, jei turime bent gabalėlį mėsos ar žuvies“, – pasakoja S. Gurevičius ir priduria, kad, augant maisto ir paslaugų kainoms, vis daugiau žmonių yra priversti kreiptis į paramos organizacijas, tačiau jų galimybės taip pat nėra beribės.
Skaičiuojama, kad Lietuvoje skurdo riziką patiria kas penktas šalies gyventojas, kas septintas pripažįsta, jog susiduria su sunkumais apsirūpindami maistu. Šiuo metu labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ remia 232 tūkstančius sunkiau gyvenančių žmonių.