Globalus šiltėjimas gali didinti kai kurių infekcijų keliamą pavojų, nes virusus nugalėti bus vis sunkiau, perspėjo mokslininkai.
Šveicarijos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad per vandenį plintantys virusai, kurie prisitaikė prie šiltesnių aplinkų, ilgiau išlieka infektyvūs ir yra labiau atsparūs tokioms dezinfekcinėms priemonėms, kaip chloras, rašo “The Independent”.
„Tai reiškia, kad mikrobų vandens kokybė šiltuose regionuose gali būti blogesnė, o virusų keliamas pavojus sveikatai – didesnis,“ – sakė Tamar Kohn, aplinkos chemijos docentė Šveicarijos Federalinio technologijos instituto Lozanoje.
Saulės šviesa, aukštos temperatūros ir kiti mikrobai gali deaktyvuoti vandens paviršiuje aptinkamus virusus, sumažinant jų galimybes skleisti ligą.
Vis dėlto, mokslininkai prognozuoja, kad būdai, kaip virusai reaguoja į savo aplinką, keisis reaguojant į vykstančią klimato kaitą.
Šveicarijos mokslininkų tyrimas analizavo, kaip enterovirusai – virusų šeima, galinti sukelti daugybę infekcijų, tarp kurių ir peršalimas, poliomielitas, rankų-kojų-burnos liga, gali prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų.
Enterovirusai įprastai yra perduodami per išmatas ir savo kelius į aplinką randa per nuotekas ir prastas sanitarines sąlygas.
Komanda sukūrė keturias skirtingas žmonių enterovirusų populiacijas, inkubuojant mėginius ežero vandens kolbose 10°C ir 30°C temperatūroje, su saulės spinduliais ir be jų. Tuomet pavyzdžiai buvo veikiami karščiu ir dezinfekavimo priemonėmis.
Tyrimas, paskelbtas Amerikos chemikų bendruomenės žurnale „Environmental Science and Technology“, nustatė, kad prie šilumos prisitaikę virusai buvo labiau atsparūs karščio deaktyvacijai nei tie, kurie buvo inkubuojami šaltame vandenyje.
Perkelti į vėsų vandenį, prie karščio prisitaikę virusai taip pat ilgesnį laiką išliko aktyvūs ir geriau išgyveno susidūrimą su chlorų.
Atradimai rodo, kad virusai šiltesniuose vandenyse „infekcinėje būsenoje išsilaikys ilgesnį laiką ir taip pat bus atsparesni dezinfekcijai,“ – sakė profesorė Kohn, tačiau ji perspėjo, kad laboratorinis tyrimas šioje srityje dar nebuvo patvirtintas.
Tai reiškia, kad dėl globalaus šiltėjimo žmonėms gali kilti didesnis pavojus užsikrėsti maudantis ar valgant maisto produktus, laistomus užterštu vandeniu.
Nors klimato tyrėjų prognozuojamas 3°C vidutinės pasaulinės temperatūros padidėjimas iki amžiaus pabaigos gali būti nepakankamai didelis, kad paveiktų virusų stabilumą, tačiau anot profesorės Kohn, kartu vykstantis ekstremalių oro sąlygų padažnėjimas gali sukelti išaugusią ligų grėsmę, ypač karštose šalyse.
„Mes daugiausia kalbame apie dažnesnes ir ilgiau trunkančias ekstremalias karščio bangas, kurios gali lemti žymų vandens telkinių įkaitimą paveiktose teritorijose,“ – teigė ji.