Mitybos tendencijos: vis dažniau laktozei sakome „ne“

Mitybos tendencijos: vis dažniau laktozei sakome „ne“

JP / Pexels.com nuotr.

Pieno pakaitalai be laktozės kasmet tampa vis populiaresni. Praėjusiais metais alternatyvių įprastam karvės pienui gėrimų paklausa viršijo 50 proc. lyginant su pardavimais dar prieš metus. Šiuo metu tradicinį karvės pieną galinčių pakeisti gėrimų parduotuvių lentynose gausėja, rodos, valandomis, tad iš ko šiandien galime rinktis bei kaip pasirinkti sau tinkamiausius produktus, patarimais ir tendencijomis dalinasi ekspertai.

„Pastebime, jog vis dažniau mūsų klientai ieško ir renkasi ne tradicinį karvės pieną, o gėrimus, kurie išvaizda ir skoniu primena pieną, tačiau juose nėra laktozės. Tarp pirkėjų labiausiai pamėgtų – aukštoje temperatūroje apdorotas karvės pienas be laktozės, sojos, migdolų, ryžių, avižų, kokosų ir kiti gėrimai. Paklausa auga didėjant susidomėjimui sveikesne gyvensena ir visaverte mityba. Dalis žmonių laktozės netoleruoja, bet nori mėgautis pienu, todėl ieško tinkamų alternatyvų. Nepamirškime ir tų, kurie mėgsta išmėginti naujus produktus ir skonius, o vėliau naujienos tampa neatsiejama kasdienės jų mitybos dalimi“, – dalinsi Vilma Drulienė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė.

Vien praėjusiais metais prekybos tinklo klientai įsigijo per 350 tūkst. pakuočių aukštoje temperatūroje apdoroto pieno be laktozės pakuočių. O tai yra beveik 170 tūkst. pakelių daugiau nei dar metus prieš tai.

BIC

Kitas produktas, vertas atskiro paminėjimo, tai soja – vienas seniausių gyvulinės kilmės produkcijos pakaitalų. Sojos gėrimai, sūris, varškė ir kiti gaminiai – populiariausi tarp visų gyvulinės kilmės pieno alternatyvų. Iš sojos pagaminti gėrimai savo sudėtyje ne tik neturi laktozės, pieno ir jo pėdsakų, bet ir glitimo. Jie puikai dera su sausais pusryčiais, tinka kepiniams.

Alternatyvūs karvės pienui gėrimai naudojami ne tik tradicinėje, bet ir egzotiškose virtuvėse. „Štai, pavyzdžiui, Tailande itin dažnas ingredientas maisto ruošoje – kokosų pienas. Praėjusiais metais daugiau nei 20-ties skirtingų kokosų pieno ir iš jo pagamintų produktų paklausa mūsų parduotuvėse išaugo net apie 40 proc. lyginant su 2017 metų pardavimų duomenimis. Pats populiariausias produktas – kokosų pienas 400 ml pakuotėje naudojamas kaip ingredientas maisto gamyboje “ – dalinasi V. Drulienė.

Kokosų pieno gėrimai skanūs ne tik karšti ar šilti, bet ir atvėsę. Kokosų pienas puikiai tinka ne tik Tailando virtuvės patiekalams ruošti. Jį kuo puikiausiai panaudosite košių virimui, kavos balinimui, vaisių kokteiliams paskaninti.

Stratum

Modelis

AIK

Mano namukas

Lietkabelis

NKC

PIC

Basakojis

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.