15.3 C
Panevėžys
Šeštadienis, 25 gegužės, 2024

Menininkė, virėja, vadybininkė, žmona ir mama I. Zubienė: „Kai gaminu, jaučiu kūrybą ir, rodos, viskas sustoja“

Autoriusdovilė barvičiūtėFotoživilė večiorkutė
I. Zubienė.

Panevėžio rajone esančioje Katinų sodybos virtuvėje jau kurį laiką gaminami išskirtinio skonio ir dailios vieno kąsnio užkandėlės. Tokius sumuštinukus, išsikovojusius sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir pelnytai vadinamus neatsiejama švenčių dalimi, čia gamina panevėžietė Ieva Zubienė – menininkė, virėja, vadybininkė, žmona ir mama.

Svajones įgyvendina kartu

Ieva Zubienė yra iš tų žmonių, kurie negali apsiriboti viena veikla ir išnaudoja visas į gyvenimą ateinančias galimybes. Ji dar nuo mokyklos laikų žinojo, kad nori kurti verslą ir dirbti sau, todėl bakalauro studijoms pasirinko pardavimų vadybos sritį. Būdama antrame kurse sutiko savo vyrą Mantą ir nuo tada pradėjo gilintis į maitinimo paslaugų verslo sritį, nes turėjo galimybę visą įmonės valdymą matyti iš arti anytos turimoje valgykloje.

Laikui bėgant Ieva su vyru sugalvojo atsidaryti savo atskirą kavinę, tad baiginėdama bakalauro studijas jau pirko pirmuosius baldus kavinei, kuri veikė Panevėžyje. Ten Ieva dirbo trejus metus, tačiau, gimus sūnui Jokūbui, suprato, kad nebegali visos savęs skirti darbui. Kavinę teko uždaryti, o Ieva pasinėrė į motinystę. Paaugus Jokūbui, moteris ir vėl po truputį grįžo į veiklas – lankė virėjos kursus pas šefę Žydrūnę Skilandienę, laikui bėgant pradėjo gaminti maistą šventėms. Negana to, ji lankė ir tapybos pamokas pas dailininkę Iriną Nosovą, o pajutusi, kad nori dar daugiau žinių, praėjusiais metais įstojo į Vilniaus dailės akademiją, magistrantūrą, tapybos studijas.

I. Zubienė.

Ievos vyras Mantas vysto metalo apdirbimo verslą, tad turėdama laiko stengiasi padėti ir jam. Praėjusiais metais Mantas įgyvendino savo svajonę – šeima įsigijo elnių ir danielių, tad kartais tenka padirbėti ir ūkyje.

„Turėdama tiek skirtingų veiklų, pagrindinį savo dėmesio centrą stengiuosi laikyti ties šeima, nes juk mes, moterys, turime pasirūpinti buitimi, skaniu maistu, apkabinimu ir dėmesiu. Kartais, kai darbų būna per daug – viskas griūna kaip kortų namelis, tačiau ir vėl viską kartu pastatome ir gyvename toliau. Ir taip jau dešimt metų“, – šypsojosi I. Zubienė.

Viskas prasidėjo nuo gimtadienio

Paklausta, kaip jos gyvenime atsirado būtent vieno kąsnio užkandukai, Ieva pasakojo: „Kai auginau Jokūbą, mano viena gera draugė Kristina pasiūlė padaryti užkandžių vienai jos draugei gimtadienio proga, bet privertė į tai pažiūrėti labai rimtai ir pasistengti iš peties. Kelias naktis galvojau, kaip visgi turėtų atrodyti tie užkandžiai, kokie skoniai galėtų būti, ieškojau idėjų internete. Pradėjau bandyti gaminti, ragauti. Užkandžiai buvo ryškūs, skanūs, modernūs ir išsiskiriantys savo puikiu skoniu. Pasidalijau internete – ėmė plūsti užsakymai. Tuo metu jau vystėme Katinų sodybos darbus, tad įsirengiau virtuvę, suderinome dokumentus su Panevėžio maisto ir veterinarijos tarnyba ir pradėjau dirbti. Taip viskas ir užaugo, dabar kasdien gaunu daugybę skambučių ir žinučių su prašymais pagaminti skanių užkandžių ar teikti visą maitinimą šventėms.“

I. Zubienė.

Ieva tiekia maistą ne tik Katinų sodybos klientams, šventėms veža į kitas sodybas, bendradarbiauja su Ėriškių sodybos savininkais, taip pat užkandžius pristato panevėžiečiams. „Kartais žmonės atvažiuoja net iki Katinų dėl užkandžių padėklo, ir tai man patvirtina, kad mano maistą žmonės labai vertina“, – džiaugėsi šeimininkė.

Virtuvėje jokios monotonijos

Užkandukus Ieva gamina tik iš šviežių produktų, aukštos kokybės užtepėlių, gardžių vytintų ar rūkytų mėsyčių, mėgsta palepinti klientus ir krevetėmis ar puikia lašiša. „Stengiuosi gaminti kaip sau, ir man patinka puošti, noriu, kad užkandis būtų spalvingas, papuoštas daigais ar ryškia šviežia aviete. Dažnai leidžiu sau improvizuoti. Nemėgstu monotonijos, todėl jos netaikau ir virtuvėje“, – pripažįsta Ieva.

Anot jos, žmonės labai giria ir mini burgeriukus, o Ieva nuoširdžiai įgyvendina misijas, kad juos pagamintų. Bandeles užsakinėja kepyklėlėje ,,Emilijos skanėstai“, tad jei klientas prašo užkandžių, stengiasi, kad bandelės būtų kepamos tą pačią dieną ar bent iš vakaro, kad jos būtų minkštos ir šviežios. „Visada gaminu su meile, ir žmonės tai vertina“ – priduria Ieva.

Kai darbas mielas…

Suktis Katinų sodybos virtuvėje Ievai kartais tenka nuo 5-os ryto iki 10-os vakaro, yra tekę per dieną pagaminti arti trisdešimt padėklų.

I. Zubienė.

„Virtuvėje galiu gaminti visą dieną ir būti net nevalgiusi. Tik baigusi darbą ir įsėdusi į automobilį pagalvoju, ar šiandien ką nors buvau įsidėjusi į burną rimtesnio. Tik tada pajuntu alkį. Kai gaminu, jaučiu kūrybą ir, rodos, viskas sustoja. Namuose man gaminti sunkiau, nes turiu mažą žmogeliuką, kuris vis nori padėti arba kviečia kartu žaisti. O kai darbe daug gaminu, namuose kartais ir nebesinori, bet turiu vyrą gurmaną, kuris mėgsta skaniai pavalgyti, tad visada turiu labai stengtis“, – šypsojosi Ieva.

Palaikymas, naujos idėjos ir gandrai

„Kad galėčiau dirbti, man visada reikia susiderinti, kas prižiūrės Jokūbą, tad visada pirmas mano petys yra vyras, tačiau kai abiem tenka dirbti, prašome pagalbos – senelių ar mano sesers Vijūnės. Jie mums labai daug padėjo ir vis dar padeda. Jaučių ir artimųjų psichologinį palaikymą, vyras vis stumia mane į priekį, kad tobulėčiau, kurčiau naujus skonius, tačiau ne visada viskam lieka laiko“, – sako Ieva.

Bet svajonių ir idėjų moteris turi daug.

„Pati norėčiau kurti sveikus ir kasdienį maisto racioną praturtinančius produktus. Juos pardavinėti internetu bei fizinėse parduotuvėse, tačiau kol kas noriu išlaikyti tai, ką sukūriau. Galvojame su vyru ir apie šeimos pagausėjimą. Jokūbui jau tuoj penkeri, tad kai aprims namų statybos, baiginėsiu studijas, lauksime gandrų“, – ateities planais dalijosi Ieva.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Žurnalistė iš Panevėžio rajone esančių Ibutonių Gintarė Valancevičiūtė-Stanikūnė: „Tai darbas – nuo nulio iki mėnulio“

confident-noyce

„Ad astra“ apdovanojimas keliaus ir į Smilgių gimnazijos biblioteką

confident-noyce

Odos dizainerė iš Daukniūnų R. Galeckienė: „Natūrali oda labai graži ir kartu kaprizinga medžiaga“

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau