Medikai primena, kodėl svarbu maistą šventiniam stalui ruošti saugiai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad šventiniam stalui pagamintas maistas turi būti ne tik skanus, gražiai patiektas, bet ir saugiai paruoštas.

Su maistu plintančios užkrečiamosios ligos išlieka aktualia visuomenės sveikatos problema. Kasmet mūsų šalyje užregistruojama apie 20 tūkst. žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų. Apie 80 proc. pacientų jomis užsikrečia namuose.

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, sukeliančių žmogui žarnyno užkrečiamąsias ligas, gali būti gyvūniniame maiste (ypatingai termiškai neapdorotame), ant daržovių ir vaisių, vartojimui paruoštame maiste, jei jis buvo paruoštas ir laikomas nesaugiai.

Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu. Salmoneliozė bei kampilobakteriozė yra dažniausiai Lietuvoje registruojamos zoonozės.

Vištų kiaušiniai, vištiena ir jos produktai yra dažniausiai šių užkrečiamųjų ligų priežastis. Labiausiai imlūs šioms infekcijoms vaikai iki trejų metų, vyresni nei 65 metų žmonės, imunosupresiją patiriantys asmenys.

ULAC medikai rekomenduoja tinkamai tvarkyti maistą ir nepamiršti asmens higienos: 

Laikytis švaros

Maistą ruošti tik švariomis rankomis. Jas būtina nusiplauti su muilu pasinaudojus tualetu, prieš valgį, maisto tvarkymą.

Ruošiant maistą neliesti plaukų, vengti kosėti, čiaudėti, pūsti nosį.

Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.

Pagaminus maistą, kruopščiai nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus. Kempinėles, šluostes nuolat nukenksminti virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus.

Neruošti maisto kitiems, jei turite žarnyno funkcijos sutrikimų.

Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto

Termiškai neapdorotą ir vartojimui paruoštą maistą pjaustyti ant atskirų lentelių.

Kaskart kruopščiai plauti rankas palietus bet kokį gyvūninį termiškai neapdorotą maistą.

Atskirti šaldytuve laikomą maistą.

Gerai išvirti ar iškepti gyvūninį maistą (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.)

Ligas sukeliančios bakterijos žūva jas veikiant aukštesnei nei 70°C temperatūrai.

Iš gerai termiškai paruoštos mėsos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas.

Kiaušinius geriau valgyti kietai virtus ar keptus.

Tinkamai laikyti maistą

Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, nes per tą laiką galimai maiste esančios patogeninės bakterijos gali pasidauginti.

Nelaikyti maisto ilgai, net šaldytuve, ilgiau laikytą, prieš vartojimą pakaitinti.

Užšaldytą maistą atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Rinktis  šviežią maistą

Nevartoti maisto, kurio galiojimo terminas pasibaigęs.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Per pertrauką namų biure lietuviai renkasi paruoštus pietų rinkinius

confident-noyce

Nuo rugsėjo Panevėžyje – nemokami pietūs ir antrokams

confident-noyce

Gardžios sumuštinių interpretacijos kiekvieno skoniui: su šaltiena, faršu ar krevetėmis

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau