7 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 25 vasario, 2021

Maisto švaistymo mažinimo procese – nauja iniciatyva

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Maisto gamintojai ir prekybininkai šalies labdaros valgykloms nuo šiol galės tiekti ir užšaldytą šviežią supakuotą mėsą. Įsigaliojo teisės aktų pakeitimai, kuriais suteikiama galimybė užšaldyti besibaigiančio galiojimo šviežią supakuotą įvairių rūšių mėsą ir taip sudaryti sąlygas pratęsti labdarai ir paramai skirto maisto tinkamumo vartoti terminą, siekiant didesnio tvarumo maisto tiekimo grandinėje.

Šiuos teisės aktų pakeitimus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inicijavo prisidėdama prie bendro Europos Sąjungos (ES) valstybių siekio mažinti maisto švaistymo mastą bei atsižvelgdama į Europos Komisijos strateginio plano „Nuo ūkio iki stalo“ ir Europos žaliojo kurso tikslus.

Maistas yra prarandamas arba išmetamas visoje maisto tiekimo grandinėje, todėl visos ES priklausančios valstybės iki 2030 m. siekia sumažinti vienam gyventojui tenkančių maisto atliekų kiekį mažmeninės prekybos ir vartotojų lygmenimis.

VMVT parengė Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo pakeitimus, kuriuose numatoma, kad užšaldyti ir pateikti labdaros organizacijoms perdirbti labdaros valgyklose bus galima supakuotą įvairią besibaigiančio galiojimo šviežią mėsą – paukštieną, kiaulieną, jautieną ir kt., kuri paženklinta nuoroda „Tinka vartoti iki…“.

Atkreipiamas dėmesys, kad maisto produktų, t. y. šviežios mėsos, užšaldymo procesui keliami atitinkami reikalavimai, jie yra nustatyti ir toms įmonėms, kurios tieks šią produkciją labdarai ir paramai bei taip pat tiems, kurie ją priims.

Viena iš esminių sąlygų – šviežios mėsos produktai, skirti tiekti labdarai ir paramai, turės būti atitinkamai paženklinti, užtikrinant vartotojų apsaugą bei sveikatą. Pavyzdžiui, maisto produktai galės būti užšaldyti atitinkamai ne vėliau kaip 12 val. arba 24 val. iki nurodyto tinkamumo vartoti termino „Tinka vartoti iki…“ datos pabaigos atsižvelgiant į pateiktas rekomendacijas. Šiose rekomendacijose paaiškinama ir kaip pratęsti užšaldytų maisto produktų tinkamumo vartoti terminą.

Numatoma, kad netolimoje ateityje, atsižvelgiant į įgytą patirtį, bus svarstoma leisti užšaldyti ir didesnį produktų asortimentą – pavyzdžiui, įvairius mėsos gaminius, taip pat pieno, konditerijos produktus, įvairias daržoves ar vaisius ir pan., siekiant padėti tausoti maistą.

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?

VMVT specialistai primena ženlinimo nuorodų „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“skirtumus. Nuoroda „Geriausias iki …“, t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas, paprastai pateikiamas ant negreitai gendančių, pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, konservuotų, džiovintų maisto produktų. Tuo tarpu nuoroda „Tinka vartoti iki …“, t. y. tinkamumo vartoti terminas, vartotojui nurodo, kad mikrobiologiniu požiūriu tai labai greitai gendantis maisto produktas, kuris per trumpą laiką gali sukelti tiesioginį pavojų sveikatai. Įprastai šiuo užrašu ženklinami švieži, atvėsinti maisto produktai, tokie kaip jogurtas, pienas ir kiti pieno produktai, mėsa, įskaitant maltą mėsą ir mėsos gaminius, žuvis ir jos produktai, nepasterizuotos vaisių sultys ir  kt.

Vartotojai turėtų prisiminti, kad pasibaigus užrašo „Geriausias iki …“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki…“ nurodytam terminui, maisto produktai gali tapti nesaugūs, todėl tokių produktų vartoti nerekomenduojama.

Siekiant išvengti maisto švaistymo, vartotojai raginami įsitikinti, ar namuose jų turimi maisto produktai pasibaigus nurodytam „Geriausias iki…“ terminui tikrai yra nebetinkami vartoti. Pavyzdžiui, įvertinti, ar produkto pakuotė nepažeista (nesukiužusi ar neaprūdijusi), ar produktas nepraradęs išvaizdos, ar neturi pašalinio kvapo. Nenustačius defektų (rūdžių, pelėsio, pašalinio kvapo ir pan.) ar kokybės nuokrypių, tokių produktų išmesti nebūtina, juos galima panaudoti ruošiant maistą.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau