-2.1 C
Panevėžys
Pirmadienis, 28 lapkričio, 2022

Lietuva sieks, kad maisto produktų kokybė visoje ES būtų vienoda

Paaiškėjus, jog kai kurie Vokietijoje ir Lietuvoje parduodamų maisto produktų sudėtis skiriasi, Lietuva sieks, kad visoje Europos Sąjungoje (ES) parduodami tarptautinių kompanijų produktai būtų gaminami pagal vienodas receptūras, sako žemės ūkio ministras.

„To pat prekinio ženklo produktai parduodami ir Lietuvoje, ir kitose Europos Sąjungos šalyse. Čia daugiau kalbame apie senąsias Europos Sąjungos šalis ir tie produktai skiriasi. (…) Truputį gaila, jog būdami ES jau 12 metų, turime tokią problemą. Mūsų ir kitų šalių priekaištus girdėjo Europos Komisija ir jau girdėjome vertinimus. Jie nėra tokie, kokių mes lauktume“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo Bronius Markauskas

Anot jo, produktų sudėtis Lietuvoje yra prastesnė, nes gamintojai stengiasi, jog jie būtų pigesni. Toks gamintojų elgesys, jo žodžiais, mažina vartotojų pasitikėjimą.

„Mes jau prisijungėme (prie kitų ES šalių narių – BNS) prieš porą mėnesių, kai buvo Europos Sąjungos žemės ūkio ministrų posėdis. Aš pasakiau, kad mes tikrai prisijungsime ir kad tai turi būti sprendžiama europiniu lygiu. (…) Tikimės, kad įmonėms bus uždrausta tiekti skirtingos receptūros produktus į skirtingas šalis“, – kalbėjo B. Markauskas.

Maisto ir veterinarijos tarnybos atliktas Lietuvoje ir Vokietijoje parduodamų tų pačių produktų sudėties tyrimas atskleidė, kad skyrėsi 23-jų iš 33-jų produktų receptūra.

Pavyzdžiui, Vokietijoje parduodamuose „Milka“ sausainiuose buvo 35 proc. šokolado gabaliukų, o Lietuvoje – 32 proc., lazdynų riešutų kreme „Nutella“ – atitinkamai 7,5 ir 6,6 proc. nugriebto pieno miltelių, jogurte „Activia“ – atitinkamai 9 ir 8,2 proc. braškių, be to, skyrėsi jų spalva ir skonis.

Vokietijai skirtuose bulvių traškučiuose „Lay’s Salted“ naudojamas saulėgrąžų aliejus, o Lietuvai – palmių ir saulėgrąžų, šaltoje persikų arbatoje „Nestea“ bei persikų skonio gėrime „Lipton“ – Vokietijoje tik cukrus, o Lietuvoje – cukrus, fruktozė ir steviolio glikozidas.

Vidurio ir Rytų Europos valstybės – Lenkija, Slovakija, Čekija, Vengrija ir Bulgarija ne kartą perspėjo dėl jų šalyse parduodamų prastesnės kokybės produktų. Šalys norėtų, kad toks gamintojų elgesys būtų uždraustas.

Pagal ES taisykles įmonės atskirose valstybėse narėse gali nevaržomos keisti produkto ingridientus, jeigu juos aiškiai nurodo ant pakuotės.

EK pirmininkas Jeanas Claude’as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) praėjusią savaitę pareiškė, kad šalių institucijoms reikia suteikti daugiau įgaliojimų užkirsti kelią prastesnės kokybės produktų pardavimui.

Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis BNS praėjusią savaitę minėjo, jog EK rengia bendrą ES maisto kokybės vertinimo metodologiją, kad būtų užkirstas kelias skirtingiems maisto kokybės standartams Bendrijos šalyse.

Jis teigė, kad EK finansuos kiekvienos šalies narės pastangas nustatyti, ar ji susidūrė su vadinamąja maisto apartheido problema.

Lietuvos teisingumo ministerija neseniai pranešė, kad šalis prisidės prie Slovakijos iniciatyvos tirti dvigubos kokybės produktų problemas ES lygiu ir sieks, kad būtų sukurta vienoda produktų tyrimų sistema.

Gamintojai teigia, kad šios pretenzijos – nepagrįstos, atskirose rinkose skiriasi skoniai, o ne produkto kokybė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

3 klasikiniai itališki patiekalai pagal F. Meschino: prireiks vos kelių ingredientų

confident-noyce

„Laimės maistas“ arba ką valgyti, norint užsitikrinti gerą nuotaiką žvarbų rudenį?

confident-noyce

Padėkos dienos tradicija – kalakutas: patarimai, kaip gardžiai jį iškepti ir kur panaudoti likučius

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau