Kovai su maisto švaistymu padeda ir šaltis

Kovai su maisto švaistymu padeda ir šaltis

JP / Pexels.com nuotr.

Mada užšaldyti maisto produktus Lietuvoje pastaruosius kelerius metus auga vis labiau, rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Šaldyti, laikantis tam tikrų taisyklių, galima tiek atskirus maisto produktus, tiek jau paruoštus patiekalus – tokiu būdu prisidedama ir prie maisto tausojimo iniciatyvų. Viena iš pagrindinių užšaldymo taisyklių – maistas turi būti šaldomas tam pritaikytose talpose. Kitaip tariant, nusprendus užšaldyti maistą nereiktų tiesti rankos link paprasto maišelio ar kito indo, neskirto dėti į šaldymo kamerą ir laikyti maistą ilgesnį laikotarpį.

Šaldymas, pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, žmonėms patrauklus ir dėl to, kad neatima daug laiko ir yra natūralus maisto saugojimo būdas.

„Užšaldyti maisto gaminius ar pavienius produktus reikia sandariai juos sufasavus indeliuose ar maistiniuose maišeliuose. Šaldymo kameroje palikti galima ir kepti paruoštus mėsos patiekalus, ir įvairius virtinius ar panašius gaminius, ir termiškai neapdorotas daržoves. Svarbiausia taisyklė – atšaldytų produktų negalima užšaldyti pakartotinai, nesvarbu, ar jie yra pirkti, ar šaldyti namuose“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

BIC

Pasak A. Polenino, dar vienas svarbus dalykas prieš šaldant – žinoti, kaip išvengti šalčio nudeginimo.

„Ant maisto produktų galite pastebėti šalčio nudeginimus, jei maistą per ilgai laikysite šaldiklyje arba jis nebus tinkamai suvyniotas ir užsandarintas. Toks maistas nekelia sveikatai jokios grėsmės, bet tos šalčio nudegintos vietos bus perdžiūvusios ir beskonės. Jei jau taip nutiko, nupjaukite šias vietas prieš maisto gamybą ar jau pagaminus“, – pataria A. Poleninas.

Atranda šaldyti skirtus maišelius

„Maximos“ duomenimis, klientai šaldyti skirtų indų įsigyja visus metus. Jų pardavimai itin išauga birželį, pasirodžius sodo ir daržo gėrybėms, bei sprogsta liepą kartu su šviežių vaisių ir daržovių sezono įkarščiu.

Šių metų karščiausia tendencija – šaldyti skirti 770 ml. kibirėliai su dangčiu, atsidūrę perkamiausių prekių dešimtuke, ir įvairių rūšių užspaudžiami maišeliai, kurių pardavimai buvo vieni sparčiausių.

„Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius ir naujus įpročius, siekiame, kad įvairių šaldymo indų asortimentas būtų kuo platesnis ir atitiktų kiekvieno poreikius. Perkamiausi mūsų prekybos tinkle išlieka 350 ml talpos specializuoti šaldymo indai, supakuoti po 5 vienetus. Jų per septynis šių metų mėnesius pardavėme daugiau nei 56 tūkst. ir daugiau nei 7 tūkstančius per pirmas rugpjūčio savaites.

Beje, rugpjūtį juos aplenkė vieni iš mūsų asortimente esančių šaldymo maišelių, kurie yra ir trejetuke perkamiausių šaldymo indų. Jų, supakuotų po 15 vienetų, nuo sausio iki liepos pardavėme daugiau nei 43 tūkst“, – skaičiuoja Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

 Patarimai prieš šaldant:

Įsigykite šaldyti skirtus indus ir maišelius, kurie leis išlaikyti maksimalią produktų ir patiekalų kokybę.

Prieš dėdami į šaldiklį pažymėkite ant indo datą ir parašykite, kas jame yra. Visi produktai turi skirtingą galiojimo trukmę net ir šaldiklyje.

Iš šaldymo maišelių pašalinkite kuo daugiau oro – taip apsaugosite produktus nuo šalčio nudeginimo.

Šaldydami sriubas, troškinius ir kitus patiekalus, kuriuose yra skysčių, nepamirškite, kad šaldomas maistas plečiasi, todėl, norint išvengti sprogimo, jam inde reikia palikti vietos.

Šaldyti galima ir daržoves bei žoleles, kurių kartais soduose užauga tiesiog per daug. Šaldymas padeda tą perteklių paskirstyti. Praktiškas ir taupus patarimas – pasiruošti sriuboms bei guliašams skirtus žolelių mišinius. Į vieną maišelį sudėti skirtingų daržovių (šparaginių pupelių, morkų, grybų, burokėlių, bulvių ir kt.) ir derančių žolelių, viską užšaldyti, o prireikus norimą kiekį tiesiog suberti į puodą ir išvirti, stengiantis daržovių nepervirti. 

AIK

H2Auto plovykla

Mano namukas

JUKmedia

Lazy Monkey

Dattoo tattoo

PIC

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.