23 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 25 liepos, 2024

Kepsnio geriausios draugės – daržovės: štai, kokios labiausiai tinka prie skirtingos mėsos rūšies

AutoriusjpFotofreepik.com

Norėdami vasarą maitintis skaniai ir sveikai, liesą ant grotelių keptą mėsą patiekite su sezoninėmis daržovėmis. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad toks meniu karščių metu aprūpins būtinomis medžiagomis ir neapsunkins skrandžio.

Mėsa – būtinų vitaminų šaltinis

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, tam, kad mitybą vadintume sveikatai palankia, joje turi būti pakankamai baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

„Žmogaus racione turi būti pakankamai visaverčių baltymų, sveikatai naudingų riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, tad valgyti turime vaisių bei daržovių, kruopų, mėsos, žuvies, kiaušinių, taip pat pieno produktų, riešutų, sėklų, riebalų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė sako, kad, nors sparčiai išpopuliarėjo vegetarinė ir veganinė mityba, visgi, nesant tam tikrų specifinių sveikatos sutrikimų, mėsos atsisakyti nereikėtų, tik suvalgomą kiekį pakoreguoti sveikatai palankia linkme.

Ekspertė pažymi, kad su mėsa gaunama vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes jo pagrindinis  šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai.

„B12 vitaminas mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Liesai mėsai – pirmenybė

Komponuojant meniu ekspertė pataria rinktis liesą mėsą ir ją ruošti ne riebaluose, o sveikatai palankesniu būdu – troškinant, kepant orkaitėje arba ant grilio. Sveikatai palankios mitybos specialistė pažymi, kad, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, dėl nedidelio riebalų kiekio sveikatai palankesne laikoma vištiena. Raudonos mėsos grupei priskiriamą jautieną patariama valgyti saikingai, tačiau ji užima svarbią vietą racione: tai svarbus visaverčių baltymų, turtingų visomis būtinosiomis aminorūgštimis, šaltinis.

„Jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais, daugybe mikroelementų, tarp kurių yra ir žmogui svarbus cinkas, bei visaverčiais baltymais. Ši mėsos rūšis priskiriama raudonos mėsos grupei ir yra liesesnė, palyginti su kiauliena, joje yra mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kurie nėra itin palankūs sveikatai“, – pastebi gydytoja dietologė.

RECEPTAS

Jautienos kepsniai ant grotelių

Patiekalui reikės:

jautienos kepsnių;

penkių pipirų mišinio;

druskos;

alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

Jautienos kepsnius išėmę iš pakuotės nusausinkite popierine servetėle, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir penkių pipirų mišiniu.

Mėsą dėkite ant gerai įkaitintų, švarių ir aliejumi pateptų grotelių.

Jei norite mažiau iškepusio kepsnio, didkepsnius kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo mėsos storio, jei mėgstate gerai iškepusius kepsnius, kepkite po 6 min. iš kiekvienos pusės.

Tiekite su šviežiomis sezoninėmis daržovėmis – agurkais, pomidorais, žalumynais.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Lyg restorane – kaip paruošti tobulą jautienos didkepsnį?

confident-noyce

Ekspertas atsakė, kaip namuose iškepti restoraninį steiką – pavyks net pradedantiesiems

confident-noyce

Sūriu užkeptas kepsnys – atgyvena? Ne, jeigu ruošite jį taip – bus sveikiau ir skaniau

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau