Jau kurį laiką Naujamiestis tapo bene labiausiai lankomu miesteliu Panevėžio rajone. Čia smalsuoliai iš visos Lietuvos atvyksta pasižvalgyti ne tik po atviru dangumi įkurtą įspūdingą šiaudinių skulptūrų parką, bet ir sudalyvauti įvairiose edukacinės programose.
Kavinėje „Sodybėlė“ dar spalį startavo edukacinė programa „Kelionė laiku“, skirta šeimoms ir vaikų grupėms. Neseniai čia lankėsi ir Panevėžio miesto moksleiviai. Šeštadienio popietę „Šaltinio“ progimnazijos pirmokai kartu su tėveliais ir šventės vedėja Vilija Pektūniene laiko ratą pasuko atgal 200 metų ir sužinojo, kaip žmonės gyveno tuo laikotarpiu. Dalyviai plėšė plunksnas ir iš jų ruošė minkštą senovinę pagalvėlę, minė mįsles, kūrė bendrą pasaką, vėlė vilną ant muilo gabaliuko, ganė gyvulių bandą.
O kad šeimininkė pagamintų valgį, mažiesiems teko atlikti nelengvą užduotį – išrinkti kviečius iš žirnių. Kaip ir buvo įprasta senovėje, už visus nuveiktus darbus visi nusipelnydavo vaišių, todėl gardumynų gamintoja Gitana Zaviežienė susirinkusiuosius vaišino lazankėmis, kurios buvo patiektos su įvairiais padažais. Svečiai taip pat gardžiavosi meduoliu, gėrė žolelių arbatą.
Daugiau nei 14 metų įvairias šventes organizuojanti V. Petkūnienė yra renginių studijos „Švenčių kalvė“ direktorė. Kiekvienai šventei ji stengiasi sukurti šį tą naujo, originalaus ir nepakartojamo. Moteris rengia įvairias programas didžiausioms metų šventėms, išleistuvėms, tačiau bene populiariausia ir aukščiausiais balais įvertinta edukacinė programa suaugusiesiems „Lietuviškas skonis su smalsumo pagardais ir emocijos padažu“.
Tai kulinarinė kelionė po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją, skanaujant tai, ką valgė ir gėrė Lietuvos valdovai, bajorai, miestiečiai ir valstiečiai. V. Petkūnienė pasakoja, kaip formavosi nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus turėtume laikyti nacionaliniais. O pati programa sukurta pagal Rimvydo Laužiko (Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docento, prodekano, Muzeologijos katedros vedėjo) knygą ,,Lietuvos istorinė virtuvė“. Patiekalai programos dalyviams gaminami remiantis knygoje užrašytais receptais.