Kartą į savaitę Panevėžyje Nakvynės namai pakvimpa įvairiais skoniais

AutoriusDOVILĖ BARVIČIŪTĖFotoRIMVYDAS ANČEREVIČIUS
Kartą į savaitę Panevėžio socialinių paslaugų centro Nakvynės namai pakvimpa įvairiais skoniais. Čia gyvenantys benamiai kiekvieną ketvirtadienį virtuvėje kuria tikrus šedevrus – kepa kibinus, varškės spurgas, verda troškinius ar gamina įvairius mėsos patiekalus.

Kartą į savaitę Panevėžio socialinių paslaugų centro Nakvynės namai pakvimpa įvairiais skoniais. Čia gyvenantys benamiai virtuvėje kuria tikrus šedevrus – kepa kibinus, varškės spurgas, verda troškinius ar gamina įvairius mėsos patiekalus. Tiesa, gyventojai čia išradingi, nes šiltus pietus ruošti tenka tik iš tų maisto produktų ar likučių, kuriuos nakvynėms namams perduoda „Maisto bankas“, o pats maisto gaminimas, anot čia gyvenančių žmonių, gelbėja juos šiuo sudėtingu momentu.

Jaučiasi kaip namuose

Nakvynės namų virtuvėje sukosi netikėtai butą praradusi ir šiuo metu čia prisiglaudusi Sigita. Į įstaigą ji pateko kovą. Moteris liko be pastogės, todėl teko glaustis kartu su kitais, likimo nuskriaustais draugais. Per vieną dieną netukusi namų Sigita sako, kad čia jaučiasi sava.

„Deja, taip  gyvenimas susiklostė. Teko palikti namus ir apsigyventi čia. Mane pasitiko geri ir šilti žmonės. Tiek darbuotojai, tiek gyventojai draugiški, todėl jaučiuosi kaip namuose“, – sakė Sigita.

Spurgos pačios skaniausios

Ir virtuvėje ji sukasi kaip savoje. Sigita dėvi specialią kepurėlę. Nuo stalo, kur sudėtos paruoštos spurgos, jos rankomis keliauja į aliejaus įkaitintą puodą. Specialiu šaukštu išvirtas spurgytes šeimininkė atsakingai semia ir deda į specialų indą.

„Viskas labai paprasta ir receptūra nesudėtinga: varškė, kiaušinių tryniai, cukrus, miltai, truputėlis grietinės. Šios spurgytės mums pačios skaniausios, kepam jas ne pirmą kartą. Jos tikrai fantastiškos. Kai atvės, apibarstysiu cukraus pudra ir pavaišinsiu draugus“, – besidarbuodama kalbėjo Sigita.

Sigita.

Ji pažymėjo, kad čia dar ne viskas. Kol aliejuje spragsi spurgytės, orkaitėje kepa vištiena su obuoliais. O lėkštėje laukia pagrindinio patiekalo papuošimai: gražiai išpjaustyta morka, krapai, svogūnėliai, petražolės.

Ketvirtadienio laukia kaip šventės

Šeimininkė atvira ir nuoširdi. Ji ypatingai moka džiaugtis mažais kasdienybės džiaugsmais ir gyventi šia diena. O galimybę dalyvauti ruošiant pietus priima su tokiu pačiu džiaugsmu, kaip atsikelti ryte ir pamatyti saulę.

„Pietus ruošiame maždaug dvi valandas, bet virtuvėje norisi būti kuo ilgiau. Prašausi kiekvieną ketvirtadienį, bet ne visada mane priima, sako ir kiti nori. Čia esu laiminga ir jaučiuosi fantastiškai, jau laukiu kito ketvirtadienio. Tikiuosi neatsiras norinčių gaminti savanorių ir vėl galėsiu paruošti kažką skanaus“, – šypsodamasi atviravo Sigita.

Kartą į savaitę Panevėžyje Nakvynės namai pakvimpa įvairiais skoniais.

Mėgstamiausi – mėsos patiekalai

Kiekvieną kartą virtuvėje likimo nuskriaustiems žmonės maistą gaminti padeda Socialinio darbuotojo padėjėja Dalia Čergelienė. Ji sako, kad paslaugų gavėjai noriai įsitraukia į patiekalų gaminimą, ypač tą mėgsta daryti vyrai.

„Neturime galimybės ruošti to, ko tikrai norėtume. Gaminame iš to, ką davė „Maisto bankas“. Kartais negendančius maisto produktus kaupiame ir, kai turime visus reikiamus ingredientus, ruošiame tam tikrą patiekalą. Visada apsitariame su paslaugų gavėjais, ko jie norėtų ir ką galėtų pagaminti iš esamų produktų“, – sakė D. Čergelienė ir tęsė: „Labiausiai gyventojai vertina ir laukia patiekalų iš mėsos. Stengiamės kuo dažniau gaminti pūkučius, vištieną su daržovėmis, kepame kiaulienos karbonadą ar kibinus su lašinukais“.

G. Kielė.

Gamindami atskleidžia savo istorijas

Nakvynės namų vadovė Gelmina Kielė pasakojo, kad maisto gaminimas Nakvynės namuose yra viena iš veiklų, kuri leidžia ugdyti ir lavinti gyventojų socialinius įgūdžius. Dalis benamių dėl sveikatos problemų negali darbuotis virtuvėje, kiti dirba viešuosius darbus, treti įsidarbinę pagal terminuotas darbo sutartis, todėl dėl užimtumo į maisto gaminimo procesą įsitraukti netenka. Kartą į savaitę pietus ruošia tie, kurie nedirba ar neturi papildomų veiklų.

„Virtuvėlė mūsų nedidelė, todėl dažniausiai maistą gamina vienas ar du gyventojai. Produktus gauname iš „Maisto banko“, tris kartus per savaitę. Suprantama, kad produktai visų pirma dalinami vaikams ir šeimoms. Centras gauna tai, kas lieka, bet ir tuo labai džiaugiamės. Jei kažko pritrūksta nuperkame pačios. Dažnai iš namų nešame druską ar įvairius prieskonius“, – pasakojo G. Kielė.

Anot vadovės, gyventojai mokosi ne tik gaminti. Jie pradeda jausti atsakomybę vieni už kitus, rūpinasi savo kambariokais atnešdami dubenėlį šiltos sriubos. Pastarieji – mokosi atsidėkoti.

Kartą į savaitę Panevėžyje Nakvynės namai pakvimpa įvairiais skoniais,

„Pastebime, kad maisto ruošimas kelia geras emocijas ir šio užsiėmimo jie labai laukia. Gamindami gyventojai atsiskleidžia, sužinome užslėptų vidinių dalykų, tikrąsias priežastis kas privertė ateiti į Nakvynės namus. Kitąkart nepajusdami išpasakoja svarbią ir reikalingą informaciją, pavyzdžiui, atsiranda vaikai, nors anksčiau buvo teigiama, kad jų nėra“, – kalbėjo G. Kielė.

Šalčiai skaičiaus neįtakoja

Nakvynės namų vadovės duomenimis, šiuo metu įstaigoje įsikūręs 31 gyventojas, iš jų – 4 moterys ir 27 vyrai. O pernakvoti kasnakt užsuka vidutiniškai po keturis laikinuosius lankytojus.

„Situacija yra pakankamai stabili, net ir po pirmojo iškritusio sniego niekas nepasikeitė. Antrus metus stebime, kad oras neturi įtakos paslaugų gavėjų skaičiui. Kodėl taip yra – nežinau. Karantininiai metai, na, jie tokie ypatingi. Tikėjomės, kad bus apgultis, bet taip nėra. Turime laisvų vietų ir artėjant šalčiams esame pasiruošę padėti visiems“, – tvirtino G. Kielė.

Kartą į savaitę Panevėžyje Nakvynės namai pakvimpa įvairiais skoniais.

Kalėdas pasitiks kartu

Paklausta, kaip šiemet Nakvynės namų gyventojai pasitiks Kalėdas, vadovė vylėsi, kad kukli šventė įvyks, mat beveik visi gyventojai yra pasiskiepiję nuo COVID-19 ligos.

„Iš 31 gyventojo, nepasiskiepijo tik keturi. Vieni dėl medicininių priežasčių, kiti – tiesiog nenorėjo. Šiuo metu paskiepytiems asmenims didesnių ribojimų nėra. Jei nebus įvesta kitų sprendimų, manau, pabūti prie bendro Kūčių stalo jie susirinks“, – kalbėjo G. Kielė.

Nakvynės namai netrukus pradės puoštis ir didžiosioms žiemos šventėms. Fojė bus pastatyta dirbtinė eglė. Gyventojai ją puoš patys, bet tik tada, kai šių namų gyventojas, dailininkas Andrėjus nuspręs ir sudėlios, kaip turėtų atrodyti šventės spalvinė gama.

Kartą į savaitę Panevėžyje Nakvynės namai pakvimpa įvairiais skoniais.

Kaip ir kasmet, Kūčių vakarą stalus nudengs baltos staltiesės, o kokie patiekalai atkeliaus ant benamių stalo, priklausys ne nuo jų pačių.

Tradiciškai su kalėdaičiais likimo nuskriaustus žmones aplankys dvasininkas. Nakvynės namų darbuotojos kaip ir kasmet pasirūpins, kad Kalėdos iš ties kvepėtų – gyventojus jos visada pradžiugina Kalėdiniais mandarinais.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžio nakvynės namuose nebėra laisvų vietų: apgyvendinimo prašosi vis jaunesni žmonės

confident-noyce

Prekybininkai stebi šventinių pardavimų tendencijas: kokie kepiniai šiemet karaliaus ant Kūčių ir Kalėdų stalo?

confident-noyce

Panevėžio kepėjai: šiemet už kūčiukus mokėsime brangiau

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau