Kalėdų stalui renkatės vištieną? Eksperto patarimai, kaip ją paruošti

Kalėdų stalui renkatės vištieną? Eksperto patarimai, kaip ją paruošti

JP / Pexels.com nuotr.

Vis daugiau lietuvių kalėdinio vaišių stalo neįsivaizduoja be keptos vištos. Tai jau tapo tradiciniu šios šventės patiekalu. Iki Kalėdų skaičiuojant paskutines dienas, „Vilniaus paukštyno“ technologas Andrius Krivošejevas dalinasi patarimais, kaip tinkamai paruošti vištieną, ką rinktis skubantiems ir ką rinktis tiems, kuriems pasiruošimas Kalėdoms yra malonumas ir nori tam skirti daugiau laiko.

„Vištiena yra universali mėsa, kurią galima paruošti lengvai ir greitai. Tai ypač aktualu neturintiems galimybių skirti daug laiko vaišių stalo paruošimui. O tiems, kuriems maisto ruoša yra malonumas, taip pat yra kur pasireikšti – galima eksperimentuoti su įvairiausiais prieskoniais ir ingredientais, kepti visą vištą ar rinktis atskiras jos dalis: blauzdeles, sparnelius, filė ar kitą. Viskas priklauso nuo kiekvieno skonio ir išmonės“, – sako „Viliaus paukštyno“ technologas A. Krivošejevas.

Štai jo patarimai:

BIC

Vištienos marinavimui tinka visi prieskoniai, kuriuos ši mėsa greitai įsisavina. Užtenka druskos ir pipirų, o įmantresnių skonių mėgėjai gali lengvai pritaikyti ir netikėtų ingredientų, pvz., naudoti įvairias uogas, vaisius, daržoves. Svarbu ir tai, kad marinavimui užtenka vos 15 minučių. Taigi tai puikus pasirinkimas skubantiems.

Dar vienas patarimas skubantiems – rinkitės paplonintą filė – tai greičiausiai paruošiama vištienos dalis. Jau paruoštos – paplonintos filė – galite įsigyti parduotuvėje arba turimus vištienos filė gabaliukus galite šiek tiek paploninti padaužant virtuviniu plaktuku. Tai[p paruoštą vištieną užtenka paprieskoniuoti ir iškart galite dėti į keptuvę ir kepti.

Orkaitėje rekomenduojama kepti vištieną su oda. Jei norite minkštos ir puikiai prieskonius įsisavinusios mėsos, rekomenduojama marinuoti mažiausiai šešias valandas, jei turite galimybę – marinuokite per naktį. Nerekomenduojama orkaitėje kepti filė ar krūtinėlę – tai mėsa be odos, tad gali „išsausėti“. Vištienai be odos iškepti rinkitės keptuvę.

Kalėdinis vaišių stalas dažniausiai neįsivaizduojamas be keptos vištos. Tradiciškai vištai įdaryti pasirenkami obuoliai. Iš tiesų tai saugiausias variantas, nes šie vaisiai puikiausiai dera prie šios mėsos. Taip pat išbandykite kriaušes. Na, o ieškantys įmantresnių skonių gali išbandyti ir slyvas, tarp daržovių ypač populiarėja moliūgas, suteikiantis vištienai švelniai saldaus skonio.

Orkaitėje kepant vištieną, norint išgauti dar geresnį skonį, galima likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos mėsą patepti glajumi, mėgstamu padažu, pvz., barbekiu padažu. Kepant žemesnėje temperatūroje – 140-160 laipsnių rekomenduojama kepti dvi valandas, aukštesnėje temperatūroje – 180-200 laipsnių orkaitėje – kepkite apie valandą.

AIK

Kraujo labaratorija

NKC

JUKmedia

Lazy Monkey

Tattoo

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.