Daugelis išgirdę žodį „košė“ staiga nusikelia į vaikystės prisiminimus ar pagalvoja apie pusryčius, tačiau košė – universalus patiekalas, tinkantis ne tik rytui, bet ir pietums ar vakarienei. Renginių organizatorė, radijo bei TV laidų vedėja, receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“ autorė Agnė Grigaliūnienė sako, kad, norint pasigaminti skanią košę, daug pastangų įdėti nereikia – ją galima gardinti jau turimais priedais ir tuo pačiu išvengti maisto švaistymo.
Tam pritaria ir prekybos tinklo „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės vadovas Liudvikas Aleliūnas, įsitikinęs, kad itin svarbu peržiūrėti savo spintelėse ar šaldytuve esančius produktus, sekti jų galiojimo laiką ir nepamiršti jų suvartoti.
Tvarka virtuvėje padeda išmesti mažiau
Trečiojoje internetinėje „Vis tiek kažkas gausis“ Agnės laidoje sudalyvavęs prekybos tinklo „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas teigia, kad itin svarbu pasirūpinti tinkamu maisto produktų laikymu. Vienas dažniausiai naudojamų prietaisų virtuvėje – šaldytuvas. „Tai technikos įrenginys, kuris reikalauja tokios pačios priežiūros kaip, pavyzdžiui, skalbimo mašina. Nereikia pamiršti jo reguliariai išsivalyti ir pažiūrėti, kad šaldytuvo viduje būtų tinkama temperatūra. Taip pat šaldytuvo nereikia perkrauti, nes dėl to gali sutrikti šalto oro cirkuliacija. Tokiu atveju dalis produktų, kurie yra pakankamai izoliuoti, negaus šalto oro ir gali greičiau sugesti. Šaldytuvas tampa ypatingai jautrus vasarą – tuomet svarbu atidžiau prižiūrėti temperatūros režimą. Jis turėtų būti tarp 4–5 laipsnių“, – pasakoja L. Aleliūnas.
Pasak tvarumo eksperto, norint išvengti maisto švaistymo, gyventojams reikėtų palaikyti produktų sudėjimo tvarką šaldytuve: „Parsinešus maisto produktus iš parduotuvės, venkite juos sudėti į šaldytuvą atsitiktine tvarka. Dažniausiai šaldytuvo viršuje laikosi šiltesnė temperatūra, dėl to geriausia mėsą laikyti apatinėse lentynose. Daugelis šaldytuvų turi įmontuotus vaisių ir daržovių stalčius, tad reikėtų būtent ten dėti nurodytus produktus. Viršutinėse lentynose arba šaldytuvo durelėse galima laikyti pieno produktus. Taip pat dažnai pasitaikanti klaida – greitai gendančius produktus, tarkime, sūrelius, įdėti į patį šaldytuvo galą ir juos apkrauti kitais produktais. Teisinga būtų greitai gendančius produktus šaldytuve laikyti arčiau durelių, kad jie būtų greičiau suvartojami ir netektų produktų išmesti.“
Ekspertui pritaria ir Agnė Grigaliūnienė, kuri savo šaldytuve bei virtuvės spintelėse stengiasi palaikyti tvarką: „Kartais mūsų šaldytuvai ar spintelės tiesiog reikalauja tvarkos. Svarbu jas susitvarkyti, kad nepraleistume produktų galiojimo datos, jų nepamirštume. Pavasaris – tvarkymosi metas, tad daugelis spintelėse ras to, apie ką seniai užmiršo. Juk daugelio namuose galima rasti uogienių, džemų, sirupų, kurių nesugalvojame, kur panaudoti.“
Galiojimų laikų niuansai
„Rimi Baltic“ tvarumo specialistas L. Aleliūnas teigia, kad Europos Sąjungoje yra išskirti du skirtingi galiojimų laikų tipai: „Pirmasis galiojimo terminas „tinka iki“ apibrėžia laiką, iki kurio produktas yra saugus vartoti. Po galiojimo pabaigos nebegalima produkto vartoti, nes tai gali būti priežastis apsinuodijimui. Tuo tarpu „geriausia iki“ kalba apie produkto kokybę. Net ir po šio termino datos produktas yra pakankamai kokybiškas ir absoliučiai saugus vartoti. Pavyzdžiui, tai gali būti kruopos, makaronai. Produktai galbūt praras kvapą, gali truputį pakisti skonis arba išvaizda – tarkime, sulips kruopos, bet jų suvalgę tikrai neapsinuodysite.“
Net rinkdamiesi prekes prisidedame prie maisto švaistymo
Laidoje A. Grigaliūnienė atkreipia dėmesį į problemą, kuomet dažnas parduotuvės klientas ilgai stoviniuoja ir renkasi pačią gražiausią daržovę ar vaisių. „Kai parduotuvėje ieškome kuo geresnės daržoves, mes visi nesąmoningai prisidedame prie maisto švaistymo. Daržovės ar vaisiai niekada nebūna identiški, be to, tam tikros daržoves, kurios galbūt neatrodo taip idealiai, yra puikios kokybės, turinčios ne ką prastesnį skonį. Pavyzdžiui, įbrėžtą ar mažą cukiniją galima sunaudoti patiekalams, kuriuose ji troškinasi ar yra kepama“, – tikina A. Grigaliūnienė.
Jai pritaria ir L. Aleliūnas: „Dažnai žmonės spaudo vaisius norėdami įsitikinti, ar šie jau sunokę. Remdamiesi savo „Šviežumo garantija“, Kivių, vynuogių, persikų, nektarinų, melionų bei arbūzų saldumą matuojame pagal cukringumą. Pamatavę, kiek vaisius turi cukraus, žinome, ar jis pakankamai saldus ir vežame pardavimui. Todėl galime sakyti, kad arbūzų jums nebereikia belsti, kaip ir spaudyti kivių ar persikų. Taip išvaistome mažiau produktų maisto tiekimo grandinėje“.
Vaisiai ir daržovės, nebetinkami pardavimui, iškeliauja į įvairius ūkius ir gamtininkų būrelius, kurie maitina gyvūnus ar į įmones, kurios perdirba vaisius ir daržoves į biodujas. „Visi į mūsų parduotuves atkeliaujantys vaisiai ir daržovės yra kokybiški – tai įrodome savo iniciatyva „Jūsų žodis – paskutinis“, kuria remdamiesi žmonės, suabejoję užaugintų produktų šviežumu, gali atgauti sumokėtus pinigus“, – pasakoja tvarumo ekspertas.
Košė – puikus patiekalas sunaudoti likučiams
A.Grigaliūnienė trečiojoje laidoje pasidalino receptais, kaip panaudoti likusius maisto produktus ir pasidaryti skanią košę: „Nors kai kurių košių vengiu dėl jose esančių angliavandenių, ieškau receptų, kuriuose būtų kuo daugiau naudingų medžiagų ir produktų. Pavyzdžiui, šaldytuve turėjau užšaldytų špinatų, tad iš jų sugalvojau pasidaryti košę, kuri praturtinta naudingomis medžiagomis – rekomenduoju išbandyti ją pasigaminti ir jums.“
Agnės košių receptai
Grikių ir špinatų košė
Jums reikės:
Pusės arbatinio puodelio grikių kruopų
100 g atšildytų špinatų
1-2 skiltelių česnako
Trumų druskos
1 v. šaukšto sviesto
Paruošimas:
Verdame grikius puode ir tuo pačiu metu su sviestu šildome špinatus. Kai grikiai išverda, o špinatai pašyla, maišome juos dalimis pagal skonį. Vengiantiems angliavandenių – dėkite didesnę dalį špinatų. Prieš patiekdami viską pagardinkite šviežiai pjaustytu česnaku ir druska.
Perlinių kruopų košė su daržovėmis
Jums reikės:
Arbatinio puodelio perlinių kruopų košės (iš vakaro užmerktos)
Pusės svogūno
Pusės cukinijos
Pusės paprikos
1 pomidoro
1 čili pipiro
1-2 skiltelės česnako
200 g šviežių špinatų lapų
Saujelės juostelėmis marinuotų burokėlių ir kalendros (papuošimui)
Paruošimas:
Iš vakaro užsimerkiame vandenyje perlines kruopas ir išbrinkusias išverdame. Burokėlį taip pat iš vakaro specialia, smulkiai pjaustančia tarka, susipjaustome kuo smulkiaus ir užpilame balzaminiu actu ir žiupsniu druskos.
Ant įkaitintos keptuvės kepiname visą daržovių puokštę ir šviežius prieskonius: čili pipirą, svogūną, papriką, cukiniją, pomidorą. Į keptuvę su daržovėmis dedame kruopas, virtas al dente, maišome. Pačiomis paskutinėmis minutėmis dedame šviežius špinatų lapus, kad vos kiek „apkristų“, gardiname šiek tiek marinuotų burokėlių ir kalendros šakelėmis.