21.8 C
Panevėžys
Sekmadienis, 15 birželio, 2025

Kaip neišmesti maisto, sutaupyti pinigų ir prisidėti prie aplinkos tausojimo?

Keičiant įpročius galima sumažinti ir išmetamo maisto kiekį, ir sutaupyti pinigų, ir prisidėti prie aplinkos tausojimo. Statistiniai duomenys rodo, kad per metus Lietuvoje vienas gyventojas išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto. Įvairių mokslinių tyrimų duomenimis, jei kiekvienas žmogus bent 10 proc. sumažintų išmetamo maisto kiekį, per metus apie 45 kg sumažėtų CO2 emisijų kiekiai į aplinką. Vienas iš efektyvesnių būdų sumažinti namuose susidarančius išmetamo maisto kiekius bei sutaupyti pinigų – pirkti tą pačią dieną vartojamus produktus, kurie parduotuvių lentynose būna ženkliai nukainoti.

„Pastebime, kad besibaigiančio galiojimo maisto prekės nepraranda populiarumo. Žmonės daugiausiai nuperka nukainotų duonos, pieno produktų, vartojimui paruoštų kulinarijos gaminių, taip pat šviežios mėsos ir paukštienos. Besibaigiančio galiojimo produktai mūsų parduotuvėse parduodami už gerokai mažesnę kainą. Jais prekiaudami kovojame su maisto švaistymu ir kartu sudarome sąlygas taupantiems klientams pigiai nusipirkti vis dar kokybiškų ir tinkamų vartoti produktų. Nukainoti produktai yra pagalba taupantiems žmonėms, perkantiems ir vartojantiems itin racionaliai“, – teigia lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ operacijų vadovė Irtautė Ščerbavičienė.

Ji priduria, kad norintys pasirinkti iš didesnio nukainotų maisto prekių asortimento parduotuvėse turėtų apsilankyti vakarop, kai galima pigiau įsigyti produktų ir gaminių, kurių papildymai gaunami kasryt, taip pat ir kulinarijos produktų, žuvies, pagamintų mišrainių ar salotų.

Prekybininkai pastebi, kad renkantis nukainotus produktus, žmonės neprisiperka per daug ir pirmiausia perka tiek, kiek reikia ir tikrai planuoja sunaudoti. Tai ypač aktualu kalbant apie šviežius ir greitai gendančius produktus.

„Laikydamiesi Europos Sąjungos institucijų patvirtintos maisto išsaugojimo hierarchijos, vykdome prevencinius veiksmus, leidžiančius išvengti atliekamo maisto kiekių susidarymo. Pagal ją, pirmiausias maisto tausojimo žingsnis yra racionalus prekybos planavimas, užsakant produkcijos kiekius iš tiekėjų ir gamintojų. Tai darome nuolatos stebėdami pardavimų apimtis ir pagal tai prognozuodami produkcijos kiekius“, – sako I. Ščerbavičienė.

Pasak jos, siekiant šio tikslo, prekybos tinklo analitikai kasdien seka pirkimo istoriją, be to, „Maximos“ parduotuvėse veikia automatizuota prekių užsakymo sistema. Visa tai padeda atsižvelgti į geografinę parduotuvės vietovę ir to regiono klientų apsipirkimo įpročius, siekiant, kad kiekvienoje parduotuvėje būtų jos pirkėjų mėgstamos prekės ir reikiamas tų prekių kiekis, o likusio maisto – kuo mažiau.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

„SeeNext“: birželį pigiausiai apsipirkti siūlo prekybos tinklas „Lidl“, brangiausiai – „Iki“

JP Redakcija

Kaip išsirinkti šunų maistą jautrų skrandį turinčiam augintiniui?

JP Redakcija

„Pricer.lt“: pigiausių maisto produktų krepšelis gegužę brango 1,4 proc.

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads