23 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 25 liepos, 2024

Kai sukasi galva nuo mitybos modelių: kurį reikėtų rinktis vasarą?

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Atėjus vasarai ne tik daugiau laiko praleidžiame gryname ore, bet ir keičiasi mūsų valgymo įpročiai. Šiuo metų laiku vis daugiau mėgaujamės grilio patiekalais bei stengiamės valgyti kuo daugiau šviežių daržovių. Visgi, dažnas norintis sulieknėti ar valgyti sveikiau, išbando įvairiausius mitybos modelius. 

Viduržemio jūros regiono dieta – viena tinkamiausių  

Dietas privalu atsirinkti pagal norimus rezultatus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nesvarbu kokį mitybos racioną pasirinksite, svarbiausia yra gauti visas kūnui reikalingas maistines medžiagas.

„Iš atliktų tyrimų matyti, kad Viduržemio jūros regiono dietos racionas yra sveikatai palankiausias ir tinkamas saikingam kūno masės mažinimui, jei tam turite poreikį. Šis racionas yra tas, kurį galima tęsti visą žmogaus gyvenimą. Tačiau vis populiarėjantis paleo racionas yra sunkiau įgyvendinamas, nes reikalauja ypač didelio dėmesio masto produktams. Gyvenantiems Lietuvoje būtų itin sunku šiai dietai surinkti produktų rinkinį“, – sako specialistė.

Klimatarinė mityba siekiantiems padėti gamtai

Dar viena dieta ypač populiarėjanti tarp gyventojų yra klimatariška mityba. Šis racionas nėra susijęs su bandymais numesti svorio ar sustiprinti savo organizmą. Pasak gydytojos dietologės, ji skirta žmonėms, kurie rūpinasi planetos ateitimi.

„Yra žinoma, kad maisto vartojimas ir gamyba yra atsakingi už maždaug 30 proc. visų pasaulyje šiltnamio efektą sukeliančių išmetamų dujų. Todėl viena pagrindinė klimatarų maitinimosi idėjų – sumažinti šiltnamio efektą ir maisto nukeliaujamų mylių skaičių. Suprantama, kad mėsa daugiausiai iš visų maisto produktų prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo, tad tokių jos rūšių kaip jautiena ar aviena sumažinimas, smarkiai prisideda prie klimato išsaugojimo. Be to, tikėtina, kad ta mityba, kuri palanki planetai, bus palanki ir žmogaus sveikatai, tą galima matyti ją patyrinėjus. Pastebima, kad joje tikrai nemažai naudos sveikatai“, – pastebi dr. E. Gavelienė.

Išbandykite Viduržemio jūros regiono salotų su graikiniais riešutais. 

RECEPTAS 

Avinžirnių salotos su graikiniais riešutais ir feta

Jums reikės:

400 g konservuotų avinžirnių (nusausintų ir nuplautų);

100 g graikinių riešutų (lengvai skrudintų ir susmulkintų);

150 g fetos (susmulkintos);

1 vidutinio dydžio raudono svogūno (smulkiai pjaustyto);

1 agurko (supjaustyto kubeliais);

10–12 vyšninių pomidorų (perpjautų per pusę);

1 raudonosios paprikos (supjaustytos kubeliais);

1 nedidelės saujos šviežių petražolių (smulkintų);

1 nedidelės saujos šviežių mėtos lapų (smulkintų);

50 ml alyvuogių aliejaus;

2 v. š. citrinos sulčių;

Druskos ir pipirų – pagal skonį.

Paruošimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite avinžirnius, graikinius riešutus, fetą, raudonąjį svogūną, agurką, vyšninius pomidorus ir raudonąją papriką.
  2. Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus. Gerai išplakite, kad padažas taptų vientisas.
  3. Supilkite padažą ant salotų ir gerai išmaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  4. Prieš patiekiant, apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir mėtos lapais.
  5. Leiskite salotoms pastovėti šaldytuve apie 30 minučių, kad skoniai susimaišytų.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau