Ilgų vasaros vakarų daugelis žmonių neįsivaizduoja be griliaus – kepta ir rūkyta mėsa, daržovės ir grybai šioje kepsninėje įgauna visai kitokius, ypatingus prieskonius. Be to, tai gera proga dažniau į vieną kompaniją suburti visus savo draugus. Vis dėlto atėjus žiemai nereikėtų paslėpti griliaus giliai sandėliuke – jį sėkmingai galima naudoti ir šaltuoju sezonu. Tinkamai prižiūrima ir nuo drėgmės apsaugota kepsninė puikiai tarnauja visais metų laikais.
Internetinėje įvairių įrankių ir prietaisų parduotuvėje „Toolsta“ rasite platų pasirinkimą keramikinių „Kamado Bono“ https://toolsta.lt/23_kamado-bono kepsninių, kurios yra labai universalios – ruošiant maistą su jomis galima rinktis tiesioginę arba netiesioginę kaitrą, galima mėsą ir rūkyti.
Patarimai mėsos rūkymui
Mėsos rūkymas – daug daugiau laiko ir priežiūros reikalaujantis procesas nei įprastas kepimas. Toks mėsos paruošimas gali užtrukti ir iki 3 ar net 4 valandų. Visgi kartais tam skirti laiko verta, nes rūkyta mėsa įgauna subtilų ir specifinį dūminį skonį, ko nepavyks išgauti ją tik kepant. Šaltuoju metų laiku rūkymas įmanomas, bet tam reikia daugiau laiko skirti kepsninės priežiūrai.
- Griliui visuomet naudokite dangtį – taip jį apsaugosite nuo drėgmės, į vidų nepateks lietus ir sniegas.
- Esant didelei oro drėgmei ir žemai temperatūrai, didelė tikimybė, kad kepsninės dangtis užšals ir nepavyks jo atidaryti nepažeidžiant. Jei taip nutiks, uždenkite groteles iš apatinės ventiliacijos angos pusės – anglys užsiliepsnos, keramika sušils ir galėsite dangtį lengvai atidaryti.
- Visada turėkite kuro atsargų – šaltyje jo sunaudosite daugiau.
Ko žiemą tikėtis iš griliaus?
Ne tik rūkymas, bet ir paprastas maisto kepimas žiemos metu grilyje reikalauja šiek tiek kitokio pasiruošimo. Pagrindiniai vasaros pliusai – silpnesnis vėjas, mažiau kritulių ir žemesnė temperatūra, tačiau nėra nieko, su kuo nebūtų galima susitvarkyti. Kaip pasiruošti ir ką reikia turėti omenyje?
- Kepimo laikas žiemą bus ilgesnis nei vasarą.
- Naudojant keramikines kepsnines vasarą, dažnai sunku sumažinti temperatūrą, kai ji tampa per aukšta. Žiemą atvirkščiai – praeis daugiau laiko, kol grilis įkais.
- Venkite be reikalo atidaryti kepsninę, nes šaltas oras sumažins temperatūrą ir vėl reikės laiko, kol kepsninė įkais.
- Norėdami sekti griliaus temperatūrą, galite naudoti nuotolinį stebėjimo prietaisą.
- Pučiant stipriam vėjui pridenkite groteles.
Receptai
„Kamado Bono“ kepsnines žmonės mėgsta naudoti dėl jų universalumo – visais metų laikais jose galima pagaminti beveik viską, ko tik norisi – nuo mėsainių ir kepsnių, iki saldžių spurgų ir picų. Žemiau pateikiami keli receptai, kurie puikiai tinka šaltajam metų laikui – rudens ir žiemos sezonams. Didžiausioje „Kamado Bono Grande“ kepsninėje galima paruošti maisto net ir 10–12 žmonių grupei.
Azijietiškas sojų troškinys cukinijose
Reikės:
1 pakuotė sojų kubelių
Svogūnas
Paprika
Mažas baklažanas
3 vnt. mažų cukinijų
Morka
Marinuoti kaparėliai
100 gr. juodų alyvuogių
Kedro riešutai
Petražolės
Šviežias bazilikas
100 gr. bulguro kruopų
Pomidorų padažas
Austrių padažas
Druska
Pipirai
Raudonas čili pipiras
Gaminimo eiga:
Šis troškinys ruošiamas naudojant tiesioginio kepimo techniką – uždekite anglis, uždėkite nerūdijančio plieno groteles ir palaukite, kol temperatūra pakils iki 200 laipsnių.
Pridarykite viršutinę ir apatinę oro sklendes, kad temperatūra nesvyruotų ir būtų tolygi.
Sojos kubelius virkite apie 10–15 minučių. Kai išvirs, gerai nusunkite nuo jų vandenį. Visas daržoves supjaustykite kubeliais ir apkepinkite keptuvėje. Vėliau sudėkite sojos kubelius, pilkite austrių padažą, pomidorų padažą, truputį vandens. Pabaigoje dėkite kaparėlius ir alyvuoges.
Išskaptuokite cukinijos vidų ir pakepinkite ją kepsninėje, kepimo metu cukiniją tepkite aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais.
Bulguro kruopas virkite apie 15 minučių pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, įdėkite druskos pagal skonį. Kai kruopos išvirs, sudėkite jas į lėkštę, o ant viršaus – apkeptą cukiniją. Į jos vidų pridėkite sojos ir daržovių įdaro, pabaigoje apibarstykite kedro riešutais. Skanaus!
Lėtai keptas šernienos kumpis
Šis patiekalas reikalauja išankstinio pasiruošimo, o jo gaminimo laikas – maždaug 8 valandos, nes reikia kepti iš tiesų lėtai.
Reikės:
5,6 kg. šernienos kumpio
1 vnt. česnako
Druskos
Pipirų
6 v. š. garstyčių
2 a. š. sviesto
0,5 l. alaus
Gaminimo eiga:
Prieš pagrindinę gamybą reikėtų mėsą pasiruošti iš anksčiau – šernienos kumpį įtrinkite druska, pipirais, o vietomis įpjovę mėsą, ją prikiškite česnako skiltelių.
Taip marinuotą šernieną reikia laikyti šaldytuve 3 paras. Po to išėmę mėsą ją aptepkite garstyčiomis ir dar palikite pastovėti šaldytuve dvi valandas.
Šernieną „Kamado Bono“ kepsninėje reikės kepti netiesioginio kepimo technika – uždekite anglis, uždėkite nerūdijančio plieno groteles ir palaukite, kol temperatūra pakils iki 120 laipsnių. Pridarykite viršutinę ir apatinę oro sklendes, kad temperatūra būtų tolygi.
Dėkite mėsą ant įkaitusių grotelių ir kepkite 4 valandas. Po šio laiko susukite mėsą į foliją, užpilkite alaus, įdėkite sviesto ir dar padidinkite temperatūrą iki 140 laipsnių. Šernieną kepkite dar 4 valandas. Patiekite su mėgstamu garnyru ir daržovėmis, kurias taip pat galite iškepti grilyje. Skanaus!