3.9 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 29 vasario, 2024

Jei žiemą ieškote kokybiško baltymų šaltinio, dietologė ragina išbandyti šį sūrį

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Yra daugybė ožkos sūrio rūšių – nuo šviežio ir kreminio iki brandinto ir trapaus. Sūrio tekstūra ir skonis gali skirtis dėl tokių veiksnių kaip ožkų veislė, mityba ir gamybos būdai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiekvienas turėtų spręsti savarankiškai dėl suvartojamo tokio sūrio kiekio, tačiau nepamiršti saiko.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad šviežiausias ožkos sūris – malonaus aromato, be tam tikrų spalvos pakitimų.

Aukštos kokybės baltymų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad ožkos sūris, gaminamas iš ožkos pieno, yra daug maistinių medžiagų turintis maisto produktas bei pasižymintis daugeliu sveikatai naudingų savybių.

„Tai puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, labai svarbus raumenų vystymuisi, audinių atstatymui ir bendrai ląstelių funkcijai. Be to, ožkos sūris yra gausus svarbiausių vitaminų, įskaitant B2 (riboflaviną), kuris palaiko energijos apykaitą, ir B12 (kobalaminą), gyvybiškai svarbų nervų veiklai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, šaltinis. Ožkos sūryje esantys mineralai, pavyzdžiui, kalcis ir fosforas, taip pat prisideda prie kaulų sveikatos“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Netoleruojantys laktozės virškina lengviau

Nors ožkos sūris teikia vertingų maistinių medžiagų, pasak gydytojos dietologės, vis tiek svarbu atsižvelgti į jo kaloringumą ir riebalų kiekį, be to, nemažiau svarbus ir etiketėje nurodytas sudedamųjų dalių sąrašas.

„Svarbiausia saikingumas, ypač asmenims, kurie stebi suvartojamų kalorijų kiekį arba reguliuoja svorį. Be to, asmenims, netoleruojantiems laktozės, ožkos sūris gali būti lengviau virškinamas nei karvės pieno produktai, nors patartina stebėti individualų tolerancijos lygį. O renkantis sūrį reikėtų atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą ir įvertinti kitas medžiagas, iš kurių jis pagamintas. Kuo daugiau papildomų ingredientų pamatysite sūrio etiketėje – tuo labiau tolstama nuo tikrosios šio produkto naudos“, – perspėja dr. E. Gavelienė.

Ragina eksperimentuoti su įvairiomis rūšimis

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad ožkos sūris – tai produktas, kurį galima naudoti įvairiems patiekalams gaminti: salotoms, užkandžiams, makaronams, sumuštiniams, picoms, daržovių patiekalams, padažams ir mėsos patiekalams gardinti. Toks sūris, anot ekspertės, suteikia kreminės tekstūros, pikantiško ir turtingo skonio įvairiems, net ir pigiems kulinariniams gaminiams.

„Vis dėlto, nusprendus naudoti ožkos sūrį maisto gamyboje verta atsižvelgti į tokius dalykus kaip šio produkto išvaizda bei aromatas. Rinkitės ožkos sūrį, kurio tekstūra būtų švelni, kreminė, o spalva – vientisa. Aromatas turėtų būti šviežias, su maloniu ir ožkos sūriui būdingu prieskoniu. Patikrinkite, ar sūris yra švarios, ryškiai baltos arba dramblio kaulo spalvos – tai rodo, kad jis šviežias. Eksperimentuokite su skirtingomis rūšimis, pavyzdžiui, šviežiais, brandintais, su įvairiais priedais ožkos sūriais, kad atrastumėte jums priimtiniausią skonį“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Neleiskite dulkėti karšto oro gruzdintuvei: ji puikiai pasitarnaus netradicinės picos gamyboje, o patiekalas patiks visiems.

RECEPTAS

Ožkos sūrio pica

Picai reikės:

180 g greitai užšaldytos mielinės sluoksniuotos tešlos

2 v. š. picų padažo

1 vnt. ožkos pieno sūrio;

1 v. š. alyvuogių aliejaus.

Patiekimui reikės:

Šiek teik gražgarsčių lapų.

Gaminimo eiga:

  1. Tešlą iškočiokite iki tokio dydžio, kad tilptų į karšto oro gruzdintuvę.
  2. Karšto oro gruzdintuvę įkaitinkite iki 200 °C.
  3. Tuo tarpu picos padą aptepkite padažu, uždėkite sūrį.
  4. Picą kepkite 200 °C temperatūroje, 7 minutes.
  5. Patiekdami supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir uždėkite šviežių gražgarsčių lapų.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kiekvienas turi mėgstamą šio produkto rūšį: pasitikrinkite, ar ji sveikatai palanki

confident-noyce

Dėl visiems reikalingo kalcio dietologė siūlo šį produktą valgyti nors ir kasdien

confident-noyce

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: gydytoja dietologė atskleidė, kodėl naudinga valgyti pomidorus

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau