11 C
Panevėžys
Antradienis, 17 birželio, 2025

Jei lietuviai negali be šaltibarščių, tai ispanai – be gazpacho: papildykite savo vasarą dar viena šalta sriuba

Autoriusjp
Fototv3

Belaukiant, kol termometro stulpelis pakils nors kiek aukščiau, visi skęstame planuose apie tai, ką tuomet veiksime. O štai ką valgyti, aišku jau dabar. Šaltos sriubos – idealus atsakas karščiui! Ir nors joks patiekalas nepajėgtų nurungti lietuvių meilės šaltibarščiams, kartais norisi ir paeksperimentuoti – tiek su šiuo geriausiu vasaros patiekalu, tiek ir su kitomis gaiviomis sriubomis. Būtent tam šį sekmadienį žiūrovus pakvies TV3 žiniasklaidos grupės laida „La maistas. Iššūkis“.

Lietuvoje šaltibarščiai – daugiau nei patiekalas. Tai – reiškinys! Tiesa, šių dienų receptas kiek skiriasi nuo pirmųjų šaltibarščių. Istoriškai, bajoriškose virtuvėse šaltibarščiai buvo ruošiami ne su kefyru ar burokėliais, o su mėsa, žuvimi ar net… vėžių uodegėlėmis.

Visgi per pastarąjį dešimtmetį, šaltibarščiai ir vėl tapo kulinariniu eksperimentų lauku: žmonės juos ruošia veganiškai, gardina ožkos sūriu, špinatais, ridikėliais ar net obuoliais. O kaip juos pagamins laidos viešnia Brigita, pamatysime jau šį sekmadienį.

O štai kita laidos iššūkį priėmusi šaltų sriubų mylėtoja – Jūratė – šį sekmadienį paruoš gazpacho sriubą. Teigiama, kad šaltomis sriubomis mėgavosi jau senovės romėnai, kurie karštuoju metų laiku gardžiavosi vandeniu, actu ir aliejumi užpiltais duonos gabaliukais. Tai laikoma gazpacho sriubos pirmtaku.

Tuo tarpu šiandien gazpacho receptų – nesuskaičiuojama galybė: nuo baltųjų iki žaliųjų, ar net vaisinių, kur pomidorus keičia arbūzai ar braškės! Tačiau pagrindinis šios sriubos principas išlieka tas pats – pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai, česnakai ir alyvuogių aliejus, susijungiantys į rūgštelę turinčią, tačiau švelnią sriubą.

Šios ispaniškos sriubos receptu dalinamės jau dabar, o jei jus domina netikėtos šaltibarščių interpretacijos, nepraleiskite šio sekmadienio laidos!

Ispaniška gazpacho sriuba

Ingredientai:

500 g pomidorų;

1 raudonoji paprika;

pusė ilgavaisio agurko;

raudonasis svogūnas;

padžiūvusios ciabatta duonos riekelė;

1-2 skiltelės česnako;

raudonojo vyno actas;

alyvuogių aliejus;

švieži bazilikai;

jūros druska;

pipirai.

Gaminimo eiga

Nedideliais gabalėliais supjaustome duoną, pomidorus, agurkus, papriką ir svogūną. Viską suberiame į didelį indą. Dedame smulkintą česnaką bei šviežią baziliką. Pagardiname druska ir pipirais, raudonojo vyno actu, gerai išmaišome ir statome į šaldytuvą per naktį arba kelioms valandoms. Kai masė atšąla, sutriname maisto smulkintuvu iki norimos konsistencijos. Papuošiame šviežiu baziliku ir valgome su ciabatta duonele. Skanaus!

„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Apie šią bendruomenę daugelis lietuvių nėra girdėję: kuo TV laidos vedėjus nustebins čia gyvenančių žmonių kasdienybė?

JP Redakcija

V. Blauzdavičius nusistebėjo jo ūkį papildžiusia įspūdinga technika: „Tas traktorius – kaip vieno kambario butas“

JP Redakcija

Liveta ir Petras Kazlauskai prisiminė, kodėl anuomet bijojo važiuoti į Vilnių: „Sklido kalbos, kad mus ten gali sumušti“

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads