Įvertinkite: žinomi virtuvės šefai dalinasi receptais naujametiniam stalui

Įvertinkite: žinomi virtuvės šefai dalinasi receptais naujametiniam stalui

JP / Tomasfoto.lt, asmeninio albumo nuotr.

Paskutiniojoje 8-to TV3 kulinarinio projekto „Virtuvės istorijos“ laidoje žiūrovų laukia išties neeilinė dvikova. Samčius surems du profesionalūs virtuvės šefai – tai Ruslanas Bolgovas bei jo kolega, iš Šri Lankos kilęs kulinaras Dilanas Dampella Gamage. Sunkioji užduotis išrinkti nugalėtoją atiteks jų gerai bičiulei – kino, televizijos bei teatro aktorei, rašytojai Nijolei Narmontaitei.

Abu laidos herojai – tikri virtuvės virtuozai, ne vienerius metus šokantys aplink puodus ir savo gurmaniškais šedevrais stebinantys įvairių restoranų lankytojus. Kadangi Naujieji metai – vos už kelių dienų, šefai laidoje ruoš naujametiniam stalui puikiai tinkančius patiekalus.

BIC

Iš Šri Lankos kilęs Dilanas Dampella Gamage laidos studijoje kartu su Ilona Juciūte-Čibirkiene gamins kesadilijas su triušiena, o priešininkų komandoje esantis Ruslanas Bolgovas, padedamas „Kamado Bono“ grilio meistro Vadimo Amosovo, keps jautienos šašlyką su pikantiškomis braškių ir aviečių salotomis.

TV3 kulinarinių atradimų projekte „Maisto kelias“ išgarsėjęs profesionalus virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage prieš 8 metus vedamas meilės iš Šri Lankos atvyko į Lietuvą. Jis ne tik išmoko nelengvą lietuvių kalbą, bet ir kasdien semiasi vis daugiau kulinarinių žinių.

„Mane prieš 8 metus į Lietuvą atvedė meilė. Kuomet dirbau viename Šri Lankos viešbutyje, susipažinau su lietuvaite, įsimylėjome ir dėl jos atvykau į Lietuvą“, – laidoje pasakos vieno restorano sostinėje virtuvei vadovaujantis Dilanas.

Dilano priešininkas kulinarinėje dvikovoje, vienas žymiausių Lietuvos virtuvės šefų Ruslanas Bolgovas savo šedevrais išskirtiniam skoniams neabejingus gurmanus stebina jau 25 metus, o jo gamintų patiekalų ragavo net pasaulinio lygio žvaigždės.

„Jeigu tu myli tai ką darai, čia ir yra visa paslaptis“, – raktą į sėkmingą kulinaro karjerą laidoje atskleis R. Bolgovas.

Kokius naudingus patarimus profesionalūs virtuvės šefai dalins žiūrovams, ko palinkės naujiesiems metams kino, televizijos ir teatro aktorė Nijolė Narmontaitė bei kurio – Dilano ar Ruslano – gamintas patiekalas bus šios laidos nugalėtojas, paaiškės jau šį šeštadienį 9 val. laidoje „Virtuvės istorijos“.

Artėjant Naujųjų metų sutikimui visi keturi šefai – „Virtuvės istorijų“ kulinarai Ilona Juciūtė-Čibirkienė ir Vadimas Amosovas bei laidos svečiai Ruslanas Bolgovas ir Dilanas Dampella Gamage dalinasi receptais, kurie papuoš kiekvieną naujametinės vakarienės stalą.

 Ilonos Juciūtės-Čibirkienės kesadilijos su triušiena

Produktai:
10 vnt. triušienos kumpelių mėsos LAPINO PUOTA
4 svogūnai
6 mažosios paprikos
Tarkuotas kietasis sūris
3 v.š. grietinės
6 tortilijų lakštai
Špinatai
Ryšulėlis krapų
Ryšulėlis česnako laiškų
Ryšulėlis petražolių
1 l vištienos sultinio VEGETA NATUR
Universalūs prieskonių mišinys VEGETA NATUR
Pipirai
Alyvuogių aliejus

Kepimo laikas 60 min
Temperatūra 180°C

Gaminimo eiga:

Supjaustome triušienos kumpelių mėsą gabalėliais, pagardiname prieskoniais, šlakeliu aliejaus, išmaišome ir paliekame kuriam laikui pasimarinuoti. Tuo metu susmulkiname paprikas, svogūnus, sutarkuojame sūrį. Grietinės padažui paruošti susmulkinam prieskonines žoleles, petražoles, laiškinį česnaką, krapus ir viską sumaišome su grietine. Į troškintuvą įpilame šiek tiek aliejaus ir pakepiname svogūnus ir paprikas. Daržovėms apskrudus, sudedame į troškintuvą triušieną, užpilame paruoštu vištienos sultiniu ir leidžiame viskam pasitroškinti. Tortilijų lakštus ištepame grietinės padažu, įdedame špinatų, pomidorų, sūrio bei daržoves su troškinta triušiena. Viską susukame ir dar šiek tiek apkepame kepsninėje.

 Dilano Dampella Gamage vištienos krūtinėlė su bruknėmis

Produktai:
150 g vištienos krūtinėlė su oda
Pora svogūnų
4 vnt. česnako skiltelių
Risotto ryžių
10 g baltojo vyno
20 g raudono vyno
Šafrano sultinys
Vištienos sultinys
Žiupsnelis kurukumos
20 g kietojo sūrio
Bruknių uogienės
Druska
Vanduo
Pipirai
Alyvuogių aliejus

Gaminimo eiga:

Vištienos krūtinėlę paprieskoniuojame su druska, pipirais ir aliejumi. Kepame keptuvėje ant aliejaus iš pradžių 5 min krūtinėlės pusę su oda, po to 5 min kitą pusę. Vėliau dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 170°C dar 5 min. Kol vištiena kepa, pasiruošiam risotto: keptuvėje su aliejumi apkepam svogūną su česnakais iki auksinės spalvos ir beriame ant viršaus ryžius. Viską apkepiname, įpilame balto vyno ir verdame 4 min., kol išgaruoja alkoholis. Vėliau po truputį pilamas sultinį, kol suminkštėja ryžiai. Prieš dedant į lėkštę risotto sumaišoma su kietuoju sūriu. Bruknių padarui keptuvėje apkepam svogūną su česnaku iki auksinės spalvos, įpilame šiek tiek raudono vyno ir leidžiama jam išgaruoti, virdami 4 min. Į keptuvės masę įpilame bruknių uogienės ir viską sumaišius dar šiek tiek paverdame.

Risotto dedamas per vidurį lėkštės, ant viršaus vištiena (odele viršumi), aplinkui pilame padažą ir papuošiame žolelėmis.

 Vadimo Amosovo jautienos šašlykas su braškių ir aviečių salotomis

Produktai:
1 kg jautienos nugarinės;
4 raudonieji svogūnai
1 aitrioji paprika
2 skiltelės česnako
Ryšulėlis kalendros
Ryšulėlis krapų
Ryšulėlis petražolių
Ryšulėlis svogūnų laiškų
2 dideli lavašo lakštai
100 ml alyvuogių aliejaus
PORKMAFIA prieskonių mišinys „Texas Gold“
4 pomidorai
1 agurkas
100 g braškių
100 g aviečių
Granatų sirupas
Druska
Pipirai

Kepimo laikas 10 min
Temperatūra 250°C

Gaminimo eiga:

Supjaustome jautienos nugarinę ir jos gabalėlius įmasažuojame prieskoniais bei šlakeliu aliejaus ir suveriame ant iešmų. Kepame keletą minučių kepsninėje. Apskrudus mėsai, apglaistome žolelių, alyvuogių aliejaus bei česnakų padažu ir dar kelias akimirkas pakepame. Šašlykams iškepus sudedame ant lavašo pakloto, kurį prieš tai išklojame svogūnais, petražolėmis ir svogūnų laiškais. Apšlakstome žolelių ir aliejaus padažu bei papuošiame svogūnų pusžiedžiais ir smulkintais čili pipirais. Salotoms supjaustome agurkus, pomidorus, sudedame į lėkštę kartu su braškėmis bei avietėmis, apšlakstome granatų sultimis, prieskoniais bei žolelėmis.

 Ruslano Bolgovo džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais įdarytos vištienos šlaunelės

Produktai:
4 vnt. vištienos šlaunelių
2 kiaušiniai
Dž. spanguolės
1 v. š. čiobrelio
2 v. š. smulkintų graikinių riešutų
100 g. ryžių pieno
Balti džiūvėsėliai
Druska
Pipirai

Gaminimo eiga:

Nukauliname šlauneles, patiekiame sąnarį kartu su oda, mėsą sumalame, į mėsą įmaišome kiaušinį, spanguoles, čiobrelio lapelius, graikinius riešutus, pieną, džiūvėsėlius ir prieskonius. Įdarą įkemšame į odelę, paruoštas šlauneles aptepame lydytų sviestu, druska, pipirais ir kepame 40-45 min., 170°C. Patiekti galima su figomis.

„Virtuvės istorijos“ – šeštadieniais 9 val. per TV3.

AIK

AMES

Kraujo labaratorija

KTU

Basakojis

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.