Iš ko, ant ko ir kiek laiko kepti šašlykus? Kaip ir kiek laiko juos marinuoti?

Daugelis esame valgę kiaulienos ar vištienos šašlykus. O antienos? O marinuotus burokėlių sultyse? Jei ne, žiūrėkite TV3 laidą „La Maistas“, kurioje šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius pademonstruos ne vieną naują šašlykų variaciją ir pažers daugybę patarimų apie marinatus, malkas bei kitas kepimo subtilybes, kad jūsų šašlykai būtų tobuli!

Istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis keps antienos krūtinėlės ir sprandinės šašlykus. Jis sprandinės šašlyką siūlo marinuoti burokėlių sulčių su svogūnais ir česnakais marinate, taip pat reikėtų nepagailėti prieskoninių žolelių. Pasak profesionalo, svarbu gerai išmasažuoti mėsą rankomis, kad įsigertų marinatas ir ji būtų minkšta ir skani. Tačiau anties krūtinėlės jokiu būdu negalima masažuoti, nes bus išardyta mėsos struktūra, ją reikėtų tiesiog palaikyti marinate 2-3 valandas. Tas pats galioja ir vištos krūtinėlei.

„Šašlykai kilę nuo Balkanų pusės. Ten jie tradiciškai kepami iš avienos ar ėrienos. Mes avieną dažniausiai pakeičiame kiauliena – kepame įvairias jos dalis: kumpį, nugarinę, sprandinę. Kepti galimas visas dalis, bet reikia žinoti kaip teisingai užmarinuoti ir kiek laiko kepti. Nežinodami darome daug klaidų“,  – kalbėjo  T. Rimydis.

Kitas laidos „La Maistas“ šefas grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius keps sprandinės ir vištienos šlaunelių mėsos šašlykus. „Renkantis sprandinę šašlykams, reikia žiūrėti, kad būtų riebaliuko ir pačiupinėti – mėsa turi būti tvirta“, – sako Vylius.

Tradiciniams iešmams jis mėsą pjausto stambesniais gabalais, o mažiems iešmeliams – mažesniais. Pasak jo, nėra svarbu, kaip pjauti – išilgai ar skersai mėsos skaidulų. Veriant mėsos gabalus ant iešmo, juos reikėtų lengvai suglausti vieną su kitu, bet neperspausti.

Abu šefai – Tomas ir Vylius – sutartinai tvirtina, kad mėsą druska gardinti galima tik iškepus, jos nededa net į marinatus, nes druska ištraukia mėsos sultis ir ši darosi sausa. Taip pat griežtą NE taria acto ir keyro marinatams! Actą jie siūlo keisti svogūnais, citrina, žalumynais.

Profesionalai taip pat sutaria, kad geriausia kepimui naudoti alksnio ir juodalksnio malkas. Jokiu būdu ne beržą, eglę ar pušį – netinka sakingi medžiai. Ir dėti mėsą kepti galima tada, kai ranką virš anglių galima išlaikyti apie 20 sekundžių.

„Kita dažna klaida – pradėjus kepti, kažkur nueini. Taip daryt negalima. Gali bendraut, bet negali palikt be priežiūros grilio, nes riebalai taškosi, ugnis įsiliepsnoja ir taip dažniausiai sudeginami šašlykai. Mėsą kepant reikia ją nuolat vartyti“, – sako T. Rimydis.

Dar daugiau praktinių patarimų ir gardžių receptų – „La Maistas“ laidoje – sekmadienį 9 val. per TV3.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šiemet labdarai „Maxima“ perdavė daugiau kaip 1000 tonų maisto

confident-noyce

Inovacijos maiste: ekspertai dalinasi, ką valgysime ateityje

confident-noyce

Merginų duetas iš Latvijos nustebino Jazzu: „Pasakysiu žodį, kurį sakau labai retai“

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau