9.8 C
Panevėžys
Antradienis, 20 gegužės, 2025

Įprastai kitus vertinantis A. Užkalnis ėmėsi gaminti pats: pradžiugins ne tik patiekalas, bet ir jo kaina

Autoriusjp
Fotofotodiena
A. Užkalnis.

Šio sekmadienio TV3 žiniasklaidos grupės laidoje „La maistas. Iššūkis“ – didžiausias netikėtumas. Nors įprastai žurnalistas bei maisto kritikas Andrius Užkalnis vertina kitus, šįkart jis ne tik gamins pats, bet dar ir sulauks įvertinimo! Žinomas vyras žiūrovams atskleis tikrą anglų klasikos receptą – tą, kurį daugelis tikrai norėtų išmokti paruošti namuose.

Šiandien laidoje – du skirtingi, bet vienodai viliojantys patiekalai, kuriuos žmonės dažnai renkasi valgyti restoranuose. Tai – anties filė ir garsieji „Fish and chips“.

Anties filė – tikras elegancijos spindulys virtuvėje! Neverta stebėtis, kad dėl šio patiekalo kilmės pykstasi dvi tautos – italai ir prancūzai. Vieni sako, kad tai jie pirmieji atrado šį patiekalą, tačiau laurų nenori atiduoti ir kiti, kurie teigia, jog tai jie pasauliui padovanojo anties filė apelsinų padaže receptą.

Tuo tarpu „Fish and chips“ – klasikinis britų gatvės maistas. Traški tešloje kepta žuvis (dažniausiai menkė) su bulvytėmis gimė Anglijoje, darbininkų kvartaluose. O tuomet jau greitai tapo ir nacionaliniu pasididžiavimu. Į Lietuvą šis patiekalas atkeliavo kartu su gastropub’ų banga – kai pradėjome vertinti ne tik skonį, bet ir autentišką pasaulio virtuvės patirtį.

Anties krūtinėlę apelsinų padaže gamins virtuvės šefas Martynas Laumelis, o britų gatvės klasiką „Fish and chips“ – puikus Gian Lucos Demarco draugas Andrius Užkalnis.

„Šiandien išsipildys mano, kaip paprastosios mirtingosios, svajonė. Bus galima įvertinti Užkalnį! Juk įprastai žąsis dalina jis, o dabar tą padaryti galėsime ir mes“, –  sakys laidos vedėja Elena Karalienė.

Anot A. Užkalnio, populiarusis anglų patiekalas lietuviams jau irgi tapo toks priimtinas kaip pica ar kebabai. Tiesa, restoranuose jo kaina ne tokia jau maža. O pats A. Užkalnis prisimins kadaise už šį patiekalą sumokėjęs net 40 eurų!

„Tiesa, tai buvo Tokijuje. Ten darbiniais reikalais su vienu žmogumi ėjome į angliškų patiekalų restoraną. Jis buvo anglas, labai pasiilgęs „Fish and chips“, todėl norėjo tuo dalyku pasimėgauti. Buvo visai neblogai – greičiausiai todėl, kad Japonijoje nėra jokios problemos su pačios aukščiausios kokybės žuvimi“, – dalinsis A. Užkalnis.

Tačiau labiausiai žiūrovus nustebins paties A. Užkalnio pagaminti „Fish and chips“. Pastarasis patiekalas pradžiugins ne tik skoniu, bet ir porcijos kaina vienam asmeniui, kuri nesieks net 5 eurų!

Kaip pasigaminti anglų klasika tapusį patiekalą, pamatysite šį sekmadienį. O nekantriausiems receptą A. Užkalnis pateikia jau dabar.

Anglijos klasika – „Fish and chips“

Ingredientai:

aliejus kepimui;

menkė;

miltai;

česnakų milteliai;

paprikos milteliai;

druska;

pipirai;

kiaušinis;

skardinė alaus;

actas;

šaldytos bulvytės.

Gaminimo eiga

Pirmiausiai įkaitiname aliejų. Ruošiame tešlą: į dubenį įmušame kiaušinį, beriame česnakų ir paprikos miltelius, pridedame miltus ir supilame alų. Tešlą išplakame ir į ją merkiame žuvies gabalėlius. Leidžiame nutekėti tešlos pertekliui ir kepame įkaitintame aliejuje, kol gabalėliai iš abiejų pusių gražiai apskrus.

Įkaitintame aliejuje iškepame šaldytas bulvytes, o menkės gabalėlius tešloje pagardiname actu ir druska. Skanaus!

„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Neatskleisti kovotojo R. Morkevičiaus gyvenimo puslapiai: kodėl Japonijoje jį pamačiusios merginos klykdavo?

JP Redakcija

LRT RADIJO eteryje – išsipildžiusi 9-mečio neregio svajonė: kalbino Ž. Žvagulį ir T. Dirgėlą

JP Redakcija

Apie tokią Turkiją žino ne visi: Leo ir Bružo kelionė – ir oro balionais, ir požeminiais miestais

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads