16.1 C
Panevėžys
Antradienis, 29 balandžio, 2025

Idėja švenčių stalui: 2 lengvai paruošiami kalėdiniai patiekalai iš Švedijos

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Kalėdos Švedijoje ir kituose skandinavų kraštuose neatsiejamos nuo tradicinių vaišių stalo, vadinamo Julbord. Tai šventiniai patiekalai ir užkandžiai, kuriuos įprasta patiekti švediškojo stalo principu. Šią tradiciją per Kalėdas galite išbandyti ir savo namuose – Švediško restorano vadovas dalijasi dviem lengvai paruošiamais šaltų užkandžių receptais: Švediško kalėdinio kumpio ir lašišos torto.

Žodis Julbord, išvertus iš švedų kalbos, reiškia Kalėdų stalą. Tai svarbi švedų kultūros dalis, šaltuoju ir tamsiuoju metų laiku suteikianti taip reikalingo, turtingo baltymais maisto. Patiekalų skaičius gali būti įvairus, bet ši tradicija neatsiejama nuo mėsos užkandžių ir žuvies patiekalų. IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys pasakoja, kaip pasigaminti du, ko gero, populiariausius Julbord patiekalus: Kalėdų kumpį ir lašišos pyragą.

Švediškas Kalėdų kumpis

Švedijoje virtas arba keptas kumpis yra pagrindinė Kalėdų Julbord dalis. Kiekviena šeima turi savo mėgstamus prieskonių derinius. Ši kumpio su garstyčiomis versija itin paprasta – daugelį reikiamų prieskonių ir daržovių rasite namuose.

Ingredientai (4–6 asmenims):

  • 3 kg nerūkyto kiaulienos kumpio;
  • saujelė juodųjų pipirų;
  • 2 lauro lapai;
  • 1 baltasis svogūnas, supjaustytas ketvirčiais;
  • 1 raudonasis svogūnas, supjaustytas ketvirčiais;
  • 2 morkos, nuluptos ir supjaustytos gabalėliais;
  • 4–5 šaukštai saldžių garstyčių (geriausia, švediškų);
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 2 šaukštai džiūvėsėlių.

Paruošimas:

  1. Nuplaukite kumpį ir įdėkite į didelį puodą su vandeniu. Lėtai užvirkite, nugriebdami visas galimas nuosėdas.
  2. Suberkite pipirų žirnelius, lauro lapus, svogūnus ir morkas. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite. Tai turėtų užtrukti maždaug 1 valandą vienam kilogramui kumpio. Baigę virti, išimkite kumpį iš puodo ir leiskite atvėsti.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C.
  4. Sumaišykite garstyčias ir kiaušinių trynius. Aptepkite kumpio viršų, kad pasidengtų riebalai. Pabarstykite džiūvėsėliais ir kepkite orkaitėje apie 15 minučių, kol apskrus.
  5. Išimkite ir prieš pjaustydami visiškai atvėsinkite. Patiekite su krienų arba garstyčių padažu.

Skandinaviškas rūkytos lašišos tortas

„Skandinaviškas rūkytos lašišos pyragas – puikus pikantiško skonio užkandis vakarėliams ar šeimos šventėms. Griežto recepto laikytis nebūtina – torto sluoksnių skaičių ir eiliškumą galite keisti pagal save. Jį pagaminsite labai greitai, reikės tik šiek tiek palaukti ir palaikyti šaldytuve, geriausia – per naktį, kad skonis visiškai atsiskleistų“, – sako M. Šiaulys.

 Ingredientai:

  • plona švediška duonelė arba forminė (sumuštinių) duona;
  • 200 g rūkytos lašišos;
  • garstyčių ir krapų padažas (pirktas arba naminis);
  • 200 g majonezo;
  • 400 g kreminio sūrio;
  • 6 kiaušiniai;
  • 30 ml burokėlių sulčių;
  • krapai;
  • 2 ilgieji agurkai.

Paruošimas:

  1. Patieskite švediškos duonelės lakštą arba išdėliokite forminę duoną ant stalo ar medinės lentelės.
  2. Supjaustykite agurkus ilgomis 1–2 mm storio juostelėmis. Tam labai pravers daržovių skustukas.
  3. Išvirkite ir sutarkuokite kiaušinius. Smulkiai sukapokite krapus, pusę jų suberkite ant kiaušinių ir sumaišykite su majonezu. Likusius krapus pasilikite papuošimui.
  4. Pusę kreminio sūrio sumaišykite su burokėlių sultimis (tai gali būti šviežiai spaustos žalių ar virtų burokėlių sultys arba jų marinatas).
  5. Pradėkite sluoksniuoti tortą: duonelę ar duoną ištepkite sūrio kremu ir ant viršaus išdėliokite lašišos gabalėlius. Dėkite kitą duonos sluoksnį, ištepkite jį kiaušinių ir majonezo mišiniu, išklokite agurkų juostelėmis. Toliau galite sluoksniuoti taip pat ar kita eilės tvarka – svarbiausia, kad visi ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
  6. Paruošto pyrago viršų ir šonus aptepkite likusiu kreminiu sūriu. Papuoškite virtų kiaušinių riekelėmis, smulkintais krapais, lašišos gabalėliais ar krevetėmis (pasirinktinai).

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Tobula vakarienė per pusvalandį – nereikės net užsukti į parduotuvę

JP Redakcija

Žiniasklaida: lietuvių išlaidos Lenkijoje pernai augo 3 proc.

JP Redakcija

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičius siūlo receptą, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads