19.2 C
Panevėžys
Sekmadienis, 26 birželio, 2022

Į Paryžių nukeliantis kepinys: kaip namuose pasigaminti traškų prancūzišką batoną?

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Prancūziškas batonas, geriau žinomas kaip „bagetė“ – viena populiariausių duonos rūšių ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje. Ilgas, traškus, auksinės plutelės batonas puikiai dera su įvairiais pusryčių ingredientais: sviestu, sūriu, skirtingomis užtepėlėmis, džemais ar paštetais, taip pat gali būti patiekiamas šalia salotų, sriubų, o pačioje Prancūzijoje jis mėgstamas net ir prie makaronų ar bulvinių patiekalų.

Anot prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, prancūzišką batoną nesudėtinga pasigaminti namuose – prireiks vos keturių ingredientų. Tiesa, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad baltų miltų batonu nereikėtų mėgautis kasdien.

Ilgas tradicijas turintis kepinys

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės dr. Editos Gavelienės, duona – ilgas tradicijas žmonijos istorijoje turintis produktas. Ne išimtis ir prancūziškas batonas. Manoma, kad dėl trumpesnio gamybos laiko ir patogumo ši duonos rūšis Europoje ypač išpopuliarėjo po Pirmojo pasaulinio karo. Traškios „bagetės“ ilgainiui tapo ne tik Prancūzijos kulinarijos simboliu, bet ir visame pasaulyje mėgstamu kepiniu. Tai – duona, kurią šiltuoju sezonu patogu neštis į pikniką gamtoje, lengva plėšti tiesiog rankomis ir skanauti dar šiltą.

„Būtų sudėtinga surasti kitą tokį produktą, kuris žmonių būtų taip seniai vartojamas ir mėgstamas, kaip duona. Tačiau dabartinėje sveikatai palankios mitybos piramidėje duona yra toje pačioje kategorijoje, kur ir kompleksinių angliavandenių šaltiniai – kruopos. Priklausomai nuo to, iš ko ji yra pagaminta, nusakoma duonos maistinė vertė ir nauda sveikatai. Pirmenybę vertėtų teikti maistingesnei viso grūdo duonai, tačiau saikingai galima valgyti ir šviesią duoną. Pats lengviausias ir greičiausias sveikatai palankios duonos išsirinkimo būdas – ieškoti ant pakuotės „Rakto skylutės“ simbolio“, – sako gydytoja dietologė.

Vis dėlto, kaip ir kitais miltiniais patiekalais, duona mėgautis vertėtų saikingai. „Miltiniai patiekalai – energijos šaltinis. Kalbant apie maistinių medžiagų kiekius, tai – kompleksiniais angliavandeniais turtingas produktas. Tačiau žmogaus organizmas visuomet laimės, kai racionas bus įvairus. Duonos vengti nereikia ir maistinga jos riekė gali būti dienos racione, tačiau svarbu valgyti kuo įvairesnius produktus“, – primena dr. E. Gavelienė.

Kaip išsikepti prancūzišką batoną namuose?

Bagetės – tikras prancūziškos virtuvės pasididžiavimas. Tačiau traškia, šiek tiek grublėta ir auksine plutele pasidengusią duoną namuose nesunku išsikepti ir patiems. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, nuostabios formos ir aromato duonai prireiks vos kelių ingredientų: kvietinių miltų, vandens, mielių ir šiek tiek druskos.

„Prancūziškas batonas – mūsų pirkėjų išties mėgstamas kepinys. Šios duonos rūšies skersmuo įprastai siekia apie 5–6 centimetrus, o ilgis gali siekti net ir metrą. Žinoma, gaminant prancūzišką batoną namuose tokio įspūdingo ilgio bagetės išsikepti nepavyks. Kaip bebūtų, nuostabu, kaip iš kelių paprastų ingredientų pavyksta turėti kvapnų, traškų ir su daugeliu patiekalų derantį batoną“, – sako L. Barčaitė.

„Rimi“ kulinarijos technologė pažymi, kad kepant prancūzišką batoną svarbiausia palaikyti tinkamą drėgmės kiekį. „Šio kepinio traškumo paslaptis – kepimo metu naudojami garai. Todėl namuose kepdami bagetes pasiruoškite vandens vonelę ir kepdami duoną ją laikykite orkaitėje. Prieš kepant suformuotus batonus taip pat šiek tiek apipurkšite vandeniu. Be to, prancūziškam batonui ne ką mažiau svarbu ir kokybiški miltai. Gaminant jo tešlą rekomenduočiau miltus persijoti – taip kepinys bus puresnis, be gumuliukų“, – patarimais dalijasi L. Barčaitė.

Ji priduria, kad prancūziškas batonas skaniausias tą pačią dieną: „Namuose nerekomenduočiau ilgai laikyti prancūziško batono, nes skaniausias jis šviežias ir dar šiltas. Jei nesuvalgėte viso batono tą pačią dieną, galite jį supjaustyti riekelėmis, šiek tiek padžiovinti orkaitėje ir laikyti sandariame inde. Traškūs džiūvėsėliai puikiai tiks prie salotų, sriubų ar įvairių užkandžių.“

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose kviečia išsikepti prancūzišką batoną ir dalijasi šio nuostabaus kepinio receptu.

Prancūziško batono receptas:

Jums reikės:

1 stiklinės šilto vandens

7 g sausų mielių

2 šaukštelių cukraus

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 šaukštelio druskos

450 g miltų

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite sausas mieles, vandenį, cukrų ir aliejų. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.
  2. Į dubenį suberkite miltus ir druską. Viską maišykite mediniu šaukštu, kol sukibs į vientisą masę.
  3. Perkelkite masę ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus ir minkykite rankomis, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per minkšta – įberkite dar šiek tiek miltų.
  4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Įdėkite į jį išminkytą tešlą ir uždenkite dubenį maistine plėvele bei palaikykite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kol tešla pakils.
  5. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir išimkite ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus. Iškočiokite į didelį, apie 1,5 cm storio stačiakampį. Perpjaukite šį stačiakampį į dvi lygias dalis, o jas – į dar dvi.
  6. Paimkite pirmąjį iš tešlos stačiakampių ir pirštais bei delnais paspauskite, kad gautumėte maždaug 1 cm storio tešlos lakštą. Paėmę už ilgesniosios kraštinės, užlenkite ją iki stačiakampio centro, ir stipriai užspauskite pirštais ties centru. Tą patį padarykite iš kitos stačiakampio pusės. Tokius lenkimus ir užspaudimus iš abiejų ilgesniosios kraštinės pusių kartokite tol, kol gausite apie 25–30 cm ilgio batoną. Procesą pakartokite su likusiomis tešlos dalimis ir pasiruoškite keturis batonus.
  7. Atsargiai perkelkite suformuotus ir miltais apibarstytus batonus ant švaraus virtuvinio rankšluostėlio. Uždenkite ir palaikykite juos apie 60–90 minučių, kol tešla pakils.
  8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą pabarstykite miltais.
  9. Pasiruoškite vandens vonelę. Didelį indą pripildykite karšto vandens ir įdėkite jį į orkaitę, apatinėje lentynoje, ant grotelių. Batonų kepimo metu indas su vandeniu orkaitėje garuos ir palaikys reikiamą drėgmę.
  10. Pakilusius batonus atsargiai perkelkite į kepimo skardą. Apšlakstykite juos vandeniu ir apibarstykite miltais arba sezamo sėklomis. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite apie 1,5 cm gylio įpjovas.
  11. Kepkite batonus įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol jie įgaus auksinį atspalvį. Tuomet išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir ragaukite juos šviežius. Skanaus!

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuo nostalgiją keliančių „trikampėlių“ iki gurmaniško patiekalo: sumuštinių variacijos kiekvienai progai

confident-noyce

Belgijoje – ir Panevėžio rajono kepykloje iškepta lietuviška duona

confident-noyce

Kai Italija pasiekiama ranka: technologė pataria, kaip čiabatos duoną išsikepti namuose

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau