Grilio padažų įvairovė: lietuviai mėgsta ir Azijos, ir Amerikos skonius

Grilio padažų įvairovė: lietuviai mėgsta ir Azijos, ir Amerikos skonius

JP / Pexels.com nuotr.

Lietuvoje maisto kepimas ant grotelių tampa vis populiaresnis ir skatina ieškoti naujų, dar neragautų skonių. Prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo duomenimis, šiltuoju metų laiku šeši iš dešimties šalies gyventojų grilina bent kartą per dvi savaites, o net pusė respondentų nurodė, kad nuolat ieško naujų idėjų patiekalams.

Norintiems didesnės įvairovės, į pagalbą skuba virtuvės šefė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič – ji sako, kad naujam skoniui sukurti nebūtina iš esmės keisti patiekalus ar pagrindinius jų ingridientus – įdomūs ir gerai priderinti padažai gali visiškai atnaujinti pažįstamo patiekalo skonį ir sukurti visai naujų potyrių skonio receptoriams.

Pašnekovės teigimu, Lietuvoje patiekalų paskaninimui žmonės neretai vis dar naudoja paprasčiausią pomidorų padažą. Kartais jį maišo su majonezu, garstyčiomis ir patiekia ne tik prie grilintos mėsos, bet ir daržovių. Tačiau vis daugiau lietuvių atranda ir naujus skonius. Vienas iš labiausiai mėgstamų padažų – Kaukaze itin populiari adžika, kurią gamina iš daugybės žolelių, paprikos bei prieskonių. Kaip pasakoja virtuvės šefė, pavyzdžiui, jautienos kepsnius lietuviai gardina ir olandišku arba „Bearnaise“ padažais, kurie yra gaminami iš kiaušinių trynių.

BIC

„Lietuvoje žmonės mėgsta ir gana egzotišką, Maroke, Argentinoje bei Brazilijoje populiarų iš žolelių gaminamą „chimichurri“ padažą. Daug dėmesio sulaukia ir iš tolimosios Azijos atėję saldžiarūgščiai padažai, pavyzdžiui, sojos, medaus ir mirino (ryžių vyno) pagrindu gaminamas „teriyaki“. Būtent šį padažą mūsų tautiečiai naudoja paskaninti ne tik makaronus, žuvį, krevetes, bet ir keptą mėsą. Tiesa, jį galima naudoti ir mėsos marinavimui“, – teigia H. Bovševič.

Atsiranda naujų BBQ padažo variacijų

Kaip patį mėgstamiausią lietuvių priedą grilinimui virtuvės šefė įvardija vis labiau populiarėjantį barbekiu padažą, kuris yra gaminamas iš pomidorų pastos, sojos, vorčesterio padažo, medaus ir dūmintos paprikos. Tačiau prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog vis daugiau ant grotelių mėsą ar daržoves kepantys tautiečiai domisi naujausiomis ne tik grilinimo, bet ir griliaus padažų gaminimo tendencijomis bei drąsiai jas pritaiko.

„Žmonės ilgai naudojo tik klasikinį barbekiu padažą. Tačiau griliaus kultūra vystėsi, grilio mėgėjai pamatė, kad jį galima naudoti ir marinavimui, ir kaip glajų kepimo pabaigoje, tad pradėjo atsirasti nauji skoniai. Dabar jų yra įvairiausių – pavyzdžiui, vyšnių, abrikosų, rūkytų slyvų, viskio ir net „kokakolos“ skonių. Lietuviai mėgsta BBQ padažą paįvairinti įmaišydami bruknių ar spanguolių, čiobrelių, rozmarino. Vieni mėgsta saldžiau, kiti – aštriau. Tik reikia atsiminti, kad rūgščiame padaže marinuoti mėsą reikia trumpiau, saldesniame – ilgiau“, – supažindina Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė.

Barbekiu padažas – ir vištienai

Kaip netradicinį sprendimą grilinimo sezonui H. Bovševič mini ir Lietuvoje itin neįprastą baltą barbekiu padažą, kuris gaminamas iš majonezo, česnako, krienų, juodųjų pipirų, žaliosios citrinos sulčių, druskos ir sviesto.

„Jį sukūrė vieno restorano šefas specialiai šios įstaigos savininkų dukrai, kuri nevalgė nei pomidorų, nei pomidorų padažo. Baltu BBQ padažu marinuodavo vištienos sparnelius ir patiekdavo jį prie jau iškepto patiekalo“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, yra daugybė barbekiu padažo variacijų, kurias gali kurti kiekvienas. Kad pagautų įkvėpimas, ji siūlo tris grilinimo sezono paįvairinimui skirtus receptus.

 Savo gamybos BBQ padažas

Reikės: 0,5 litro sojos padažo „dark“

100 ml Vorčesterio padažo

1 česnako galvos

300 g medaus

1 litro klasikinio kečupo

maltos džiovintos kalendros

džiovinto baziliko

20 g rūkytos paprikos

200 g džiovintų slyvų be kauliukų

Gaminimas: viską sumaišykite ir virkite apie 30 minučių.

Nevirtas aštrus daržovių padažas

Reikės: 3 svogūnų galvų

3 raudonų paprikų

2 galvų česnako

1 balto poro

100 g petražolių

100 g krapų

100 g šviežių kalendrų

100 g šviežių bazilikų

1 l natūralaus pomidorų padažo

2 vnt. čili pipiriukų

cukraus

druska pagal skonį

5 rūšių pipirų

2 šaukštų paprikos pastos

1 vnt. citrinos

Gaminimas: viską susmulkinkite su smulkintuvu ir naudokite iškart.

Baltas BBQ padažas

Reikės: 100 g majonezo

50 g sviesto

30 g krienų

2 skiltelių česnako

vienos žaliosios citrinos sulčių

druskos ir cukraus pagal skonį

penkių rūšių pipirų prieskonių

Gaminimas: ištirpintą sviestą sumaišykite su česnaku, krienais, majonezu ir žaliųjų citrinų sultimis. Padažą kaitinkite iki užvirimo, pagardinkite druska, cukrumi ir penkių rūšių pipirų prieskoniais.

AIK

H2Auto plovykla

EXPO

Labirintų parkas

Mano namukas

Dattoo tattoo

PIC

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.