7.8 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 18 balandžio, 2024

Geriausias vasaros desertas namie: sveika ir prireiks tik keturių produktų

Deserto be cukraus nebūna, o ledai yra vienas sveikiausių pasirinkimų – tik svarbu atkreipti dėmesį į priedus ir kalorijas, LRT RADIJUI sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Žinoma kulinarinių laidų vedėja Beata Nicholson ledus siūlo gamintis namie – prireiks tik keleto produktų ir labai nedaug laiko.

Sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė tvirtina, kad nors leduose ir yra cukraus, tai vienas sveikiausių desertų. „Deserto be cukraus nebūna – kiekviename yra natūralaus ar pridėtinio cukraus. Svarbus aspektas yra tas, kiek deserto mes suvalgome“, – sako V. Kurpienė.

Kulinarinių laidų vedėja B. Nicholson taip pat pritaria, kad patys ledai savaime nėra blogai, viskas priklauso nuo juose esančių priedų.

„Liesas pienas nieko blogo. Didžiausia problema yra blogi dalykai, randami leduose – įvairūs kokosų riebalai, hidrinti riebalai. Jei ledai fabrikiniai, ten yra traškių sausainių ar dar kažko, va ten yra didžiausias blogis. Kitaip tariant, kuo daugiau leduose sudedamųjų dalių, traškučių, saldainiukų, spalvotų glaistų, tuo daugiau juose nenatūralių produktų“, – tvirtina žinoma kulinarė.

Anot sveikos mitybos specialistės, natūralūs ledai išsiskiria savo galiojimu ir sudėtinių dalių kiekiu: „Kuo ledai natūralesni, tuo jie trumpiau galioja ir jų sudėtinių dalių sąrašas trumpesnis. Jei taip yra, vadinasi, jie yra sveikesni, vietoje gaminami bei parduodami.“

B. Nicholson priduria, kad nereikėtų galvoti, jog sudėties etiketėje kiekviena medžiaga, pažymėta raide E, yra būtinai blogis.

„E žymima net citrinų rūgštis, kiti visai nekenksmingi dalykai. Kalbant apie ledų sveikumą, didysis klausimas yra tai, kaip juos užšaldo. Jei sumaišysime grietinėlę su cukrumi ir įdėsime į šaldiklį, tai gausime ledo luitą. Kad taip nenutiktų, padaromas saldus sirupas ir nuolat jį sukant išplakami besusidarantys ledo kristalai. Man labiausiai nepatinka modernūs ledai, nes juose labai daug oro“, – sako B. Nicholson.

Sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė pataria atidžiau skaityti ir produktų etiketes bei peržvelgti kaloringumo rodiklius. „Jei užrašyta braškių skonio, tai nereiškia, kad bus braškės. Jei parašyta su sultimis, gali pasirodyti, kad jų yra tik keli procentai, o visa kita – cukrus ir dažikliai.  Tokių ledų ir kaina atspindi sudėtį. Geriau jau pirkti mažesnę porciją, bet tikrų, o ne kilogramą nenatūralių.

Be to, atkreipkite dėmesį į kaloringumą – kiekvieno ledo jis yra kitoks. Vienoje porcijoje gali būti 90 kalorijų (svarbu žiūrėti į porcijos dydį, o ne apskritai), o kitoje – 350 kalorijų“, – pasakoja sveikos mitybos specialistė.

Šiais laikais ledų įvairovė gali nustebinti net ir visko ragavusius – gaminami juodieji ledai su sezamo sėklomis, ledai iš avių pieno. B. Nicholson teigė, kad iš egzotiškesnių skonių jai įsiminė ledai su šonine ir grybų ledai.

[quote_box_center] Vis dėlto ledus norintiems pasigaminti namie, B. Nicholson siūlo paprastą receptą.

Reikės:

Sezoninių uogų (gali būti juodieji serbentai, avietės, šilauogės)

Grietinėlės

Kondensuoto pieno

Jogurto

Uogas sutrinti, grietinėlę išplakti, sumaišyti su kondesuoto pieno skardine ir šiek tiek jogurto. Viską užšaldyti.

Skanaus! [/quote_box_center]


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Ledų sezonas prasidėjo: 3 gardūs receptai ir netikėti ingredientai

confident-noyce

Jei išlaikėte obuolius iki pavasario – sunaudokite juos gardžiam ir pigiam desertui

confident-noyce

Šventiniam savaitgaliui artėjant pasiruoškite išskirtinį desertą: artimuosius stebinsite neragautais skoniais

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau