21.5 C
Panevėžys
Sekmadienis, 16 birželio, 2024

Gardi staigmena mažiesiems: jogurtiniai kąsneliai su braškėmis

AutoriusjpFotofreepik.com

Namuose ruoštas desertas puikiai pakeis ledus, tik bus sveikatai palankesnis ir pigesnis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad namų gamybos ledai – sveikatai palankesnis desertas, palyginti su pirktiniais. 

Ledai – su kuo mažiau priedų

Sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad ledai yra desertas, todėl jais mėgautis reikėtų saikingai, o naudingesni jie bus tuomet, kai gaminami namuose: užšaldžius natūralias sultis, braškių ar vaisių tyrę.

„Namuose gaminti ledai, žinoma, yra kur kas sveikatai palankesni, ypač, jei ruošiami be pridėtinio cukraus ir iš mažiau riebių ingredientų. Šiuo atveju graikiškas jogurtas su braškėmis yra tinkamas pasirinkimas“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pasak ekspertės, perkant ledus parduotuvėje visuomet reikia skaityti etiketes ir rinktis tuos, kurių  sudėtinių dalių ir priedų sąrašas  yra trumpesnis.

„Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių spalvų ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs. Todėl rekomenduoju skaityti etiketes ir pasižiūrėti, kad jose būtų nurodyta kuo mažiau nežinomų cheminių pavadinimų. Tie ledai, kurie yra pagaminti iš vos kelių komponentų – sveikatai palankesni“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Braškės turi antiuždegiminių savybių 

Pasak gydytojos dietologės, vienas iš šaldyto deserto komponentų, braškės, yra vertingas vitaminų ir polifenolių, antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, šaltinių.

„Be to, braškėse yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus organizmui. Jos taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folatų ir B grupės vitaminų. Braškėse taip pat daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose“, – vardija gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė sako, kad žmonės, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti jas nors ir kasdien, o kiekis – toks, koks skirtas vaisiams bei uogoms, maždaug 300 gramų per dieną. Braškes į kasdienę mitybą naudinga įtraukti žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas.

„Braškės yra vertingos uogos, kurios sezono metu galėtų rasti vietą mūsų mitybos racione. Visgi ledais su braškėmis turėtume mėgautis saikingai – tai desertas, kuris neturėti būti kasdienio vartojimo produktas, tačiau šventiniame meniu ledai visiems kelia geras emocijas“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Kaip ilgiau išlaikyti šviežias? 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad šį desertą pasigaminsite itin pigiai.

„Ledus pagaminti labai paprasta, o ingredientų sąrašą galima sutrumpinti iki dviejų: pakaks šviežių braškių ir jogurto. Jei norite šventiškesnio varianto, apliekite ledus šokoladiniu glajumi, bet jis nėra būtinas“, – sako O. Suchočeva.

Ekspertė primena, kad braškės yra itin jautrios gedimui uogos, todėl jų nereikėtų laikyti per ilgai – geriausia suvalgyti per tris dienas, o jei matote, kad nespėsite, galite uogas užšaldyti.

„Ilgiau laikomos kambario temperatūroje braškės greitai sugenda, todėl parsinešus jas iš parduotuvės reikėtų tuojau pat dėti į šaldytuvą. Šaldytuve uogas reikėtų laikyti atvirose talpose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmės perteklių“, – patarimais dalijasi ekspertė.

„Laikant braškes dėžutėse svarbu jas perrinkti, kad pradėjusios gesti braškės nesiliestų su sveikomis – taip išlaikysite jas šviežias ilgesnį laiką. O jei matote, kad jų greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams“, – sako O. Suchočeva.

Ledai be pridėtinio cukraus: pradžiuginkite vaikus šaldytais braškių ir jogurto kąsneliais.

RECEPTAS

Šaldytų braškių ir jogurto kąsneliai

Desertui reikės: 

2 puodelių pjaustytų braškių;

1 puodelio graikiško jogurto;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

1 šaukšto klevų sirupo;

1 plytelės smulkinto šokolado;

1 šaukšto kokosų aliejaus.

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite pjaustytas braškes, jogurtą, vanilės ekstraktą, klevų sirupą.
  2. Dėkite masę šaukštu ant padėklo su kepimo popieriumi ir įkiškite į šaldiklį maždaug 3 valandoms. Jei turite, ledų masę galite dėti į specialias formeles, skirtas ledams ant pagaliuko.
  3. Ištirpinkite šokoladą su kokosų aliejumi mikrobangų krosnelėje arba dubenėlyje virš puodo su verdančiu vandeniu.
  4. Dėkite kąsnelius į ištirpusį šokoladą, apvoliokite, kad visiškai pasidengtų glajumi, leiskite šokoladui sustingti ir mėgaukitės naminiais ledais.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Itališkas „affogato“: šis paprastas ir pigus desertas abejingų nepaliks

confident-noyce

Panevėžio turguje lietuviškos braškės pamažu pinga

confident-noyce

Dietistė paaiškino, kodėl lietuviškos braškės yra aukso gysla organizmui

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau