„Gandralizdyje“ salmoneliozės nerasta: kavinės savininkas prakalbo apie pavyduolių išpuolį

„Gandralizdyje“ salmoneliozės nerasta: kavinės savininkas prakalbo apie pavyduolių išpuolį

Raimonda MIKUČIONYTĖ / JP, Pixabay.com, "Facebook" nuotr.

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktas tyrimas parodė, kad kavinėje „Gandralizdis“ Kijevo kotletais pasivaišinę panevėžiečiai susirgo salmonelioze. Tačiau atlikus patikrinimą, šio pavojingo užkrato kavinėje nerasta, bet ant vienos darbuotojos drabužių atrasta koliforminių bakterijų, o ant kitos rankų – auksinio stafilokoko.

Panevėžio maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Vaitiekūnienė mano, kad maitinimo įstaigai tokie radiniai nėra gerai.

BIC

Patyrė nuostolių

Kavinės direktorius Algirdas Kirdeikis naujienų portalui JP rodė tyrimo rezultatus ir tvirtino, kad šis incidentas maitinimo įstaigai atnešė nemažų nuostolių.

„Kavinę patikrinimui higienistai uždarė rugpjūčio 23 dieną. Tikrino smulkmeniškai ir buvo paimta nemažai mėginių, auginti pasėliai tyrimams. Gavau išvadas, kad salmoneliozės užkrato mūsų kavinėje nebuvo. Todėl pagrįstai kyla klausimas, ar žmonės tikrai apsikrėtė nuo mūsų kavinės maisto“, – susijaudinęs kalbėjo A. Kirdeikis ir tvirtino, kad toks atvejis kavinės istorijoje pirmas – net 7 dienas teko nutraukti veiklą.

Rado kitų bakterijų

Pasiteiravus, ką parodė mėginiai, kavinės „Gandralizdis“ šeimininkas paaiškino:

„Ant vienos darbuotojos drabužių rasta koliforminių bakterijų, o ant kitos rankų – auksinio stafilokoko. Salmonėlių, kurių labiausiai baimintasi – nerasta. Atlikus visas dezinfekcijos procedūras, pasitikrinus darbuotojams sveikatą, leista dirbti. Rastos koliforminės bakterijos ir auksinis stafilokokas – nėra tokie pavojingi. Gydytojai sako, kad ranka persibraukus per nosį, bus nustatytos šios bakterijos. Patyrėme ne tik finansinių nuostolių, bet ir po tokių kalbų sugadinta reputacija. Kitas dalykas, sustabdžius veiklą, darbuotojų negali atleisti, o dirba 16 darbuotojų. Už juos visus esu atsakingas. Kavinių tinklo neturime ir tą vienintelę kavinę puoselėjame, kaip mažą vaiką.“

Norėtų teisybės

Kavinės savininkas mano, kad visas šis skandalas su neva salmoneliozės užkratų – pavyduolių išpuolis.

„Juk patikrinimo duomenys įrodo, kad kavinėje nerasta salmonėlių užkrato. Kitas dalykas, gal žmonės valgė kitur, o visą kaltę mūsų kavinei suvertė. Gal tie, kurie susirgo norės gauti kompensacijas? Kita vertus, ne pirma diena esu versle. Esame apdraudę ne tik darbuotojus, bet ir klientus. Juk gali atsitikti visokių netikėtumų, nuo bėdų nesame apsaugoti“, – sakė A. Kirdeikis ir teigė, kad žmonės turėtų būti įsitikinę, jog sunegalavo pavalgę „Gandralizdyje“.

Sunegalavo suvalgę kotletus

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pavaduotojos Jūratės Vaitiekūnienės teigimu, visokių prielaidų galima išvedžioti.

„Faktas tas, kad abu ligoninėje atsidūrę panevėžiečiai vaišinosi Kijevo kotletu. Nustatė salmoneliozę. Kitas dalykas, kai abu sunegalavę žmonės valgė tuos kotletus, mūsų ten nebuvo. Žaliavos mėginius paėmėme kitą dieną ir mėginiuose salmonėlių nerasta. Tačiau salmoneliozė žmonėms nustatyta. Moteris buvo atėjusi pas mus ir nori gauti kompensaciją už sveikatos sutrikdymą“, – aiškino J. Vaitiekūnienė ir pridūrė:

„Per patikrinimus kavinėje nustatyta kryžminė tarša – ant stalo, kur pjaustoma žalia mėsa, buvo laikoma gruzdintuvė, kurioje virti Kijevo kotletai. Be to, nepaženklinti indai, kuriuose ruošiamas kiaušinio plakinys ar laikoma atvėsinta vištienos filė. Tyrimų rezultatai rodo, kad ant vienos iš darbuotojų rankų rasta auksinio stafilokoko, o kitos darbuotojos drabužių – koliforminių bakterijų. Kavinei tai nėra gerai.“

Pasak J. Vaitiekūnienės, kavinei „Gandralizdis“ bus surašytas Maisto saugos įstatymo pažeidimo protokolas. Bauda sieks nuo 1 448 eurų.

J. Vaitiekūnienė.

Trūksta įrodymų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Aušra Lileikytė aiškino, kad yra blogai tai, jog nebuvo galima ištirti tos dienos, kai žmonės apsikrėtė, žaliavos mėginių.

„Atmesti, kad užkrėtimas buvo toje kavinėje – negalima, bet ir tvirtinti, kad kalta kavinė irgi negalime. Pagal mūsų taikomą tyrimo metodiką, trūksta įrodymų. Iš aplinkos salmonėlių neišskirta. Užsikrėtimo laikas pernelyg didelis – nuvykus tirti mėginiai imami iš kitos žaliavos partijos. Laikas neišvengiamai prasitęsia, nes tirti atvejo vykstame po tam tikro laiko, o ne tuo metu, kai užsikrėtė.“

 Kur ir kaip dažniausiai užsikrečiama

70 proc. susirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis asmenų Lietuvoje užsikrečia namuose. Apie 30 proc. žarnyno infekcinių ligų protrūkių kasmet būna susiję su maisto tvarkymo subjektų veikla.

Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas bei maisto tvarkytojų rankų higienos reikalavimų pažeidimai.

Neretai rinkai tiekiamas maistas būna užterštas užkrečiamųjų ligų sukėlėjais, iš kurių dažniausi – Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, S. aureus, koliforminės bakterijos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai ragina atkreipti maisto gamintojų dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus, bet ir saugus maistas.

Vartotojams – rekomenduoja: būti atidiems perkant maisto produktus, atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką;

paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų; saugiai gaminti maistą – tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto ruošimo ir rankų higienos.

AIK

Kraujo labaratorija

NKC

JUKmedia

Lazy Monkey

Tattoo

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.