Derlius nenuvylė – rudenį svogūnų kainos sumažėjo

Derlius nenuvylė – rudenį svogūnų kainos sumažėjo

JP / Bendrovės nuotr.

Nedidukas senukas, rudais kailinukais, kas numaut juos mėgina, tam akis kabina. Atpažinote svogūną? Ši daržovė yra viena populiariausių Lietuvoje ir pasaulyje – be svogūnų negali išsiversti dauguma nacionalinių virtuvių. O ruduo – geriausias laikas pasirūpinti svogūnų atsargomis, nes dabar jų kaina – itin palanki.

„Šviežias lietuviškas derlius nuolat papildo mūsų parduotuvių lentynas, o ilgametė partnerystė su tiekėjais užtikrina palankiausias svogūnų kainas. Šiuo metu kilogramas populiariausių lietuviškų svogūnų kainuoja vos 0,45 euro – net du kartus pigiau negu vasaros mėnesiais“, – pastebi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Būtent paprastų lietuviškų svogūnų „Maximoje“ parduodama daugiausia, o iš viso svogūnų ir svogūninių daržovių asortimentą prekybos tinkle sudaro apie 20 skirtingų pasiūlymų. Be įprastų svogūnų pirkėjai gali rasti rausvųjų, baltųjų, didelių saldžiųjų ar „Šalotų“. Ekologiškų svogūnų ir česnakų – taip pat kelios skirtingos rūšys.

BIC

Geras derlius lemia, kad didžioji dauguma svogūninių daržovių šiuo metu yra pastebimai atpigusios. Pavyzdžiui, rausvųjų svogūnų kilogramo kaina nuo vasaros sumažėjo kone 40 procentų ir dabar siekia 0,79 euro. O 15 kilogramų svorio svogūnų maišas kainuoja 6,75 euro – perpus mažiau, lyginant su vasaros mėnesiais.

Nuo svogūnų džemo iki sriubos

Todėl „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad dabar yra itin palankus metas gaminti svogūnų džemą, įvairias užtepėles ar prancūzišką svogūnų sriubą. „Svogūnus lengva išlaikyti gana ilgą laiką. Todėl ruduo suteikia puikią progą ne tik mėgautis šviežumu, bet ir papildyti svogūnų atsargas namuose“, – teigia A. Poleninas. Pasak eksperto, Lietuvoje nuo seno auginami geltonieji svogūnai puikiai tinka įvairiems padažams, mėsos patiekalams, troškiniams ir sriuboms. Čirškant keptuvėje pasikeičia svogūnų skonis – tampa švelnus ir salsvas, todėl kepintais svogūnais galima paskaninti įvairiausius patiekalus.

Karštoms salotoms, daržovių čatniams ar salsai A. Poleninas siūlo rinktis šviežią baltąjį svogūną, kurio skonis yra švelnesnis negu geltonojo. „O šviežią ir neapdorotą geriausia valgyti raudonąjį svogūną – jo skonis yra pats švelniausias. Apskrita svogūno riekelė puikiai tiks į mėsainį, keli traškūs žiedai pagardins šviežias salotas. Gardūs šie svogūnai supjaustyti riekelėmis, pamarinuoti ir pakepinti ant grotelių“, – pastebi A. Poleninas.

„Maximos“ maisto gamybos ekspertas pabrėžia, kad svogūnuose labai daug vitamino C, dėl to ši daržovė yra natūrali priemonė imunitetui stiprinti. Taip pat svogūnuose esančios medžiagos padeda išvengti peršalimo, malšina uždegimus, kraujagyslėse trukdo susidaryti trombams, todėl saugo širdį ir kraujotakos sistemą. Svogūnų rekomenduojama valgyti žmonėms, kuriuos kamuoja per aukštas kraujo spaudimas. Šiose daržovėse esančios amino rūgštys padeda organizmui išsivalyti nuo šlakų ir kenksmingų medžiagų.

Svogūnai pasaulyje auginami mažiausiai 7 tūkstančius metų. Šis augalas lengvai prisitaiko prie įvairių klimato sąlygų, o net 97 procentus svogūno masės sudaro vanduo. Pasaulyje yra žinomos net 27 skirtingos svogūnų veislės.

AIK

H2Auto plovykla

Mano namukas

JUKmedia

Lazy Monkey

Dattoo tattoo

PIC

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.