Dėl netinkamos mitybos dažnai nukenčia ir akys

Ar jūsų mityba visavertė, gali išduoti netgi akys, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pavyzdžiui, pabrėžia jis, per didelis cukraus kiekis gali sukelti kataraktą ar miežį.

Nors dažnai galvojama, kad kraujosruvų akyje paprastai atsiranda pavartojus alkoholio, bet jos gali rodyti ir vitamino B2 (riboflavino) trūkumą, sako A. Unikauskas. „Taip dažniausiai nutinka, kai vartojame per daug perdirbtų grūdų produktų – pyragų, bandelių ir pan. Taigi reikia nevalgyti tokio maisto ar bent jau sumažinti jo kiekį“, – pataria medikas.

Jo teigimu, kita diagnozė, kurią apie mūsų mitybą išduoda akys, – maža plokštelė akyje: „Jausmas toks, kad kažkas mažo yra akyje, arba matomos geltonos dėmės vokų vidiniuose kampuose – ksanteliazmos. Tai – riebalų sankaupos esant aukštam cholesterolio lygiui.“

Jei taip nutinka, A. Unikauskas pataria atsisakyti greitųjų angliavandenių ir vartoti daugiau cholino (vitamino B4). Cholino šaltiniai – jautiena, menkė, pienas, vištiena, žiediniai kopūstai, pupelės.

„Sergant katarakta, akyje matoma nepermatoma balta dėmė, ribojanti regėjimą. Šią ligą skatina vitamino B1 trūkumas. Taip būna tada, kai vartojate per daug cukraus arba jau esate diabetikas. Beje, rezultatas tas pats, jei patiriate daug streso“, – pabrėžia profesorius.

Pasak jo, vitamino B1 šaltiniai – jūrų dumbliai, saulėgrąžų sėklos, makadamijos, lęšiai, pupelės.

Dar viena problema, kurią sukelia mityba, – paraudę akių vokai, o jausmas toks, lyg akyse būtų smėlio: „Tai nesunkiai išsprendžiama problema – ji rodo, kad kraujyje per dideli cukraus svyravimai.“

A. Unikausko teigimu, miežis (pūlinis voko krašto riebalų liaukos uždegimas) taip pat susijęs su padidėjusiu cukraus kiekiu kraujyje. „Cukrus blokuoja fagocitozę. Vartokite mažiau cukraus ir miežis dings. Dažnai kyla miežiai – vartojate per daug cukraus.“

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Ant laužo kepti patiekalai Joninių šventei

Kaip maitinasi žvaigždės: Madonos vienos dienos meniu

Mityba prieš vasarą: paprastos taisyklės ir receptai

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau