28.6 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 18 rugpjūčio, 2022

Bolivinė balanda – baltymų ir maistinių medžiagų šaltinis: 3 nesudėtingi receptai

AutoriusJPFotoPEXELS.COM

Bolivinė balanda arba kynva, kaip sveikas, glitimo neturintis maistas, sparčiai išpopuliarėjo įvairių šalių, tame tarpe ir Lietuvos virtuvėse. Nors Pietų Amerikoje šios kruopos valgytos nuo seno – manoma, jos buvo viena iš senovės Inkų civilizacijos klestėjimo priežasčių. Inkai bolivinę balandą vadino grūdų motina ir laikė  šventu maistu, o šiandien ji pelnė supermaisto titulą. Ekspertai paaiškina, kodėl ir kaip šį produktą verta įtraukti į savo mitybą.  

Bolivinės balandos kruopos mitybos specialistų yra vertinamos dėl kokybiškų baltymų gausos, šiose kruopose yra visos devynios žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys. Bolivinė balanda yra daugelio svarbių maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant folio rūgštį, magnį, cinką, geležį, B grupės vitaminus, vitaminą

Be to, bolivinės balandos turi daugiau skaidulų nei daugelis kitų kruopų: pavyzdžiui, viename puodelyje kynvos yra daugiau nei 5 g skaidulų, o tokiame pačiame puodelyje virtų rudųjų ryžių – 3,51 g.

„Pastaruoju metu itin sparčiai auga maistingų, augalinių, glitimo neturinčių produktų paklausa – vienas tokių ir yra bolivinė balanda. Susidomėjimas šiomis kruopomis reikšmingai padidėjo 2020 m. – šoktelėjo beveik 50 proc. Tai labai vertingas ir universaliai pritaikomas įvairių patiekalų ingredientas: bolivinę balandą galima naudoti salotoms, košėms, sriuboms, troškiniams ir netgi desertams. Nors bolivinė balanda populiarumu neprilygsta lietuvių mėgstamiausioms ryžių bei grikių kruopoms, vis dėlto kynva daugeliui žmonių tapo svarbia raciono dalimi, todėl asortimente visada turime kelių rūšių bolivinės balandos“, – pasakoja Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Tinkamai išvirtos bolivinės balandos kruopos įgyja malonų riešutinį skonį ir puikiai dera su daugeliu maisto produktų. Beje, jų būna kelių rūšių, besiskiriančių konsistencija – baltos, raudonos ir juodos. Šviesios kynvos kruopos yra švelniausios, o raudonos ir juodos – traškesnės bei kietesnės.

„Bolivinės balandos verdamos santykiu 1:2, o prieš verdant šias kruopas patariama nuplauti ir truputį pamirkyti, kad dingtų kartumas. Puode užpilkite kruopas vandeniu, užvirkite ir sumažinkite ugnį iki minimumo. Vieną kartą pamaišykite, uždenkite ir virkite apie 15 minučių, kol vanduo susigers. Leiskite kruopoms puode pastovėti dar 5 minutes, tuomet įberkite druskos ir atsargiai išmaišykite. Turėtų pavykti pagaminti nepervirusias, malonaus traškumo kruopas“, – pataria Brigita Baratinskaitė, „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad bolivinės balandos kruopas geriausia sūdyti jau išvirusias – kitaip labai lengva persūdyti. B. Baratinskaitė siūlo išbandyti kelis įvairius, įdomaus skonio receptus su bolivine balanda, įskaitant itin paprastą desertą.

Bolivinės balandos ir mangų pokės dubuo su anakardžių padažu

Reikės: 140 g virtų bolivinės balandos kruopų, 2 mangų, 1 avokado, 1 raudonosios paprikos, ¼ nedidelio  raudonojo kopūsto, druskos pagal skonį, įvairiausių žalumynų (salotų, špinatų, burokėlių lapų ar pan.), kalendros ir anakardžių papuošimui. Padažui: ½ puodelio anakardžių riešutų, gabalėlio imbiero, ½ puodelio apelsinų sulčių (1 didelis apelsinas), 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, druskos pagal skonį.

Gaminame: anakardžius užmerkite (bent 20-čiai minučių) ir užkaiskite bolivinės balandos kruopas. Tuo tarpu supjaustykite mangą kubeliais, susmulkinkite avokadą, papriką, kopūstą ir imbierą. Baigus virti bolivinei balandai, nusausinkite anakardžius. Trintuvu sutrinkite anakardžius, imbierą, apelsinų, žaliosios citrinos sultis ir druską iki vientisos masės. Jei reikia, galima įpilti vandens. Sudėkite bolivinės balandos kruopas ir žalumynus į dubenį, ant viršaus išdėliokite pjaustytas daržoves ir mangus. Papuoškite anakardžiais ir smulkinta kalendra, supilkite padažą.

Traškūs sūrio ir bolivinės balandos kukuliukai

Reikės: 360 g virtų ir atvėsintų bolivinės balandos kruopų, 2 kiaušinių, 90 g tarkuoto sūrio (mocarelos arba čederio), 60 g parmezano sūrio, 2 nedidelių saujų susmulkintų morkų, 2 smulkiai pjaustytų svogūnų, susmulkintos 1 skiltelės česnako, saujos kapotos kalendros, 2 šaukštų miltų, žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite visus kitus ingredientus ir gerai išmaišykite. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Formuokite rutuliukus (imdami tešlos po daugmaž 1 šaukštą) ir dėkite ant skardos, kad šie nesiliestų. Kepkite 25–35 minutes.

Šokoladinis bolivinės balandos pudingas

Reikės: 90 g virtos bolivinės balandos, ½ šaukštelio vanilės ekstrakto,  50 g kakavos miltelių, 120 ml migdolų arba kokosų pieno, 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus.

Gaminame: gerai suplakite augalinį pieną, cukrų bei kakavą ir sudėję virtas kruopas viską gerai išmaišykite. Dubenį apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent porai valandų. Vėliau serviruokite desertui skirtuose indeliuose ir puoškite mėgstamais vaisiais arba riešutais.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Saldžioji bolivinės balandos pusė: sveikuoliški desertai Velykų stalui

confident-noyce

Trys paprasti receptai, padėsiantys išsivalyti organizmą Advento laikotarpiu

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau