Blynų įvairovė Užgavėnėms

Šį savaitgalį TV3 laidos „La Maistas“ studijoje šeimininkaus vyrai – šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos svečias Dominykas Bagdonas iškeps gausybę įvairiausių blynų. Nors žiemos šiemet nelabai buvo, bet argi tai priežastis nešvęsti vienos smagiausių  ir nuotaikingiausių mūsų švenčių – Užgavėnių?

Laidos svečias „Lunch time“ bistro įkūrėjas Dominykas Bagdonas Užgavėnėms siūlo pasigaminti vaflius be gliuteno su sūdyta lašiša, šviežiu kremu ir žalumynais, o desertui –  japoniškus purius blynelius su uogomis.

Nuolatinis TV3 laidos „La maistas“ šefas – grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius – nustebins blynais su skumbre. Kitas jo patiekalas – pagal mamos receptą kepti blyneliai su obuoliais ir bananais.

Kitas laidos šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis paruoš lietinių blynų su šafranu ir vištiena tortuką ir saldžius rausvus blynelius su mėlynių padažu ir morkų uogiene.

„Užgavėnės pas mus turi tikrai gilias tradicijas. Užgavėnės, tai – žiemos virsmas į vasarą, saulės pergalė prieš tamsą, paskutinis sotus pavalgymas iki Velykų. Senovėje blynai buvo gana dažnas patiekalas mūsų virtuvėje. Blynai buvo panašūs į dabartinius lietinius”, – pasakojo Tomas bei pademonstravo kaip užmaišyti idealių lietinių tešlą bei iškepti tobulai plonus blynus.

„Maišant tešlą lietiniams, svarbu, kad visi ingredientai būtų tos pačios temperatūros, tuomet tešla gausis tolygi, neišsisluoksniuos. Kitas svarbus dalykas – nereikia labai įkaitinti keptuvės, ji turi būti drungna. Vienam blynui užtenka pusantro šaukšto tešlos”, – patarimais dalinosi Tomas.

Profesionalus šefas taip pat atkreipė dėmesį, kad norint jog keptuvė ilgai tarnautų, jos jokiu būdų negalima plauti indaplovėje, naudoti cheminių valiklių ar aštrių kempinėlių. Keptuvei išvalyti pakanka karšto vandens.

[quote_box_center] Siūlome pasigaminti rausvus Tomo blynelius su mėlynių padažu ir morkų uogiene

Blyneliams reikės:

200 g kefyro

100 g miltų

50 g cukraus

2 kiaušinių

5 g vanilės

5 g džiovintų burokėlių miltelių (nebūtina, bet suteikia spalvą)

1 g cinamono

aliejaus kepimui

Padažui:

100 g natūralaus jogurto

100 g mėlynių uogienės

Gaminimas:

Kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų.

Tryniai gerai išplakami drauge su cukrumi, vanile, cinamonu ir burokėlių milteliais.

Pilamas kefyras, išmaišoma. Sudedami miltai, gerai išmaišoma.

Baltymai išplakami iki standumo ir įmaišomi į tešlą.

Keptuvėje įkaitinamas aliejus. Dedama po šaukštą tešlos ir kepami blynai, gražiai juos apkepant iš abiejų pusių.

Padažui mėlynių uogienė sutrinama elektriniu trintuvu drauge su natūraliu jogurtu. Padažas perkošiamas per sietelį.

Blyneliai patiekiame pagardinus mėgiama uogiene (aš patiekiau su namine morkų, žr. patarimus) ir padažu. Galite dar papuošti rūgštynių ar mėtų lapeliais. [/quote_box_center]

[quote_box_center] Tomo patarimas, kaip pasigaminti morkų uogienę:

Morkų uogienę aš gaminu taip: puode ištirpinu 150 g cukraus (kol karamelizuojasi iki gintarinės spalvos). Suberiu 200g kubeliais pjaustytų morkų, išmaišau, kad morkos pasidengtų cukrumi. Tada užpilu litrą vandens ir verdu ant nedidelės ugnies iki uogienė sutirštėja (apie 60-90 minučių).

Skanaus![/quote_box_center]

„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionai skirtingi, o užsakymai kone vienodi ‒ kokie patiekalai ir maisto produktai užsakomi didžiuosiuose Lietuvos miestuose?

confident-noyce

Seimas: prekybininkai privalės rengti maisto atliekų mažinimo planus, juos viešinti

confident-noyce

Apklausa: vis daugiau Lietuvos gyventojų negali įpirkti maisto produktų

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau