Arbūzas ant laužo – misija įmanoma: trys šviežumu alsuojantys vasariški receptai

Autoriusjp
Fotofreepik.com

Vasara – tai metas, kai norisi ne tik saulės ir poilsio, bet ir naujų skonio atradimų. Kol ant grilio čirška įprasti kepsniai, laikas duoti šansą dar vienam šio sezono herojui – arbūzui. Taip, perskaitėte teisingai – arbūzas puikiai tinka ne tik desertui ar sultims, bet ir griliui. „Lidl“ kviečia išbandyti tris gaivius bei šviežumu kvepiančius receptus, kurie suteiks naujas patirtis tiek jums, tiek ir jūsų svečiams.

Kodėl verta eksperimentuoti?

Arbūzas ilgą laiką buvo laikomas tik gaiviu vaisiumi (tiksliau – uoga), skirtu skanauti karštą dieną. Tačiau šis stereotipas pamažu nyksta ir visai pelnytai. Tai – itin universalus ingredientas, atsiskleidžiantis naujomis spalvomis, kai jam suteikiamas kiek netikėtas – grilio – prisilietimas. Kepant arbūzą, dalis jame esančių cukrų karamelizuojasi, o vaisiaus minkštimas įgauna švelnią dūmo natą. Ji puikiai dera su šviežiomis daržovėmis, įvairiomis žolelėmis ar net paukštiena. Toks paruošimas paverčia arbūzą ne tik desertu, bet ir pilnaverčiu pagrindinio patiekalo komponentu.

Be to, arbūzo kepimas gali būti ir tvarus būdas panaudoti šiek tiek pernokusius vaisius. Greičiausiai kiekvienas arbūzo mėgėjas yra ne kartą sukęs galvą, kaip panaudoti vaisiaus likučius, o visi įmanomi valgymo būdai jau seniai pabodę.

Kaip išsirinkti ir paruošti arbūzą griliui?

Renkantis arbūzą kepimui, svarbu ieškoti gerai sunokusio, bet tvirto vaisiaus. Idealus kandidatas laužui turėtų būti sunkus ir vandeningas, su matoma gelsva dėme – tai rodo, kad vaisius subrendo ant žemės. Jei yra galimybė, rinkitės besėklius ar mažai sėklų turinčius arbūzus, nes taip bus tiesiog patogiau juos valgyti. Beje, ryškiai raudoną minkštimą turintis vaisius po kepimo įgauna subtilų karamelės atspalvį, tad gali tapti tikra stalo puošmena.

Prieš kepdami, supjaustykite arbūzą maždaug piršto storio trikampėmis skiltelėmis arba kubais, palikdami ir žievę – tai užtikrins, kad vaisius neiširs ant grilio. Groteles patepkite alyvuogių aliejumi, kad nepriliptų, ir kepkite arbūzą po 1–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol paviršius lengvai karamelizuosis. Nepersistenkite, nes svarbu tik šiek tiek „pažadinti“ jo skonį. Norintiems papildomų natų, prieš kepimą rekomenduojama lengvai apibarstyti jūros druska arba pašlakstyti žaliosios citrinos sultimis.

Norėdami išbandyti arbūzą ant grilio ir neišleisti daug pinigų, rinkitės iš trijų lengvų, vasariškų receptų, kurie nustebins net ir visko ragavusius grilio mėgėjus.

Grilinto arbūzo, burokėlių ir braškių karpačas su gražgarstėmis

2 porcijoms prireiks:

3 arbūzo skiltelių

1 virto burokėlio

Saujelės šviežių braškių

100 g gražgarsčių

Alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Arbūzo skilteles dėkite ant grilio ir kepkite 2–3 minutes, kol lengvai karamelizuosis. Kol arbūzas kepa, pasiruoškite likusius ingredientus: braškes supjaustykite skiltelėmis, burokėlius – plonais griežinėliais. Burokėlius serviruokite didelėje lėkštėje, klodami vieną šalia kito. Tada apliekite aliejumi, druska ir pipirais. Iškepę arbūzą, supjaustykite jį kubeliais ir kartu su braškėmis sumaišykite su aliejumi bei balzaminiu actu. Ant burokėlių dėkite gražgarstes ir tarsi vyšnią ant torto – braškes bei arbūzą. Tai – itin lengvas bei gaivus patiekalas, kuris tiks tiek veganams, tiek ir nuo mėsos pertrauką darantiems grilio mylėtojams. Skanaus!

Arbūzo ir saldaus pieno sūrio iešmeliai su baziliku

2 sočioms porcijoms jums reikės:

Ketvirčio arbūzo

1 pakuotės saldaus pieno sūrio (tinka ir halumis)

Šviežio baziliko lapelių

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

Šviežių daržovių garnyrui (puikiai tinka ridikėliai, agurkai, paprikos)

Žaliosios citrinos sulčių

Medinių iešmelių

Gaminimas:

Vieną po kito ant iešmelių suverkite sūrį bei arbūzą ir lengvai apšlakstę aliejumi kepkite ant grilio 3–4 minutes. Apkepusius iešmelius dėkite į lėkštę ir skanaukite su šviežiomis daržovėmis, lengvai pagardintomis žaliosios citrinos sultimis. Tai – puikus visų skonių derinys, kuris suteiks popietei ar vakarui prie grilio naujų spalvų. Skanaus!

Grilinto arbūzo salotos su agurkais ir feta

2 porcijoms jums reikės:

2–3 arbūzo skiltelių

2 trumpavaisių agurkų

100 g fetos

Saujelės šviežių mėtų lapelių

Saujelės šviežių baziliko lapelių

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Labai lengvai grilintą arbūzą atvėsinkite ir sumaišykite su likusiais ingredientais: smulkinta feta, nedideliais kubeliais kapotais agurkais, mėtomis bei baziliku. Viską gan gausiai apšlakstykite aliejumi, gardinkite druska bei pipirais. Paprasčiau – nebūna, tačiau visi, ragavę šių salotų, patvirtins, kad šis klasikinis derinys yra pelnytai laikomas vienu gardžiausių vasaros sezono patiekalų. Gražios vasaros ir įkvepiančių vakarų prie grilio!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Už lango – debesys, bet virtuvėje – saulėta vasara: 3 kūrybiški ir pigūs receptai su arbūzu

JP Redakcija

Arbūzų sezono startui – keli triukai: kodėl verta padėti pirštą ant žievės ir kam pasitarnaus druska

JP Redakcija

Naujamiestyje – įvairiausių skonių arbūzų mugė

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads