8 C
Panevėžys
Šeštadienis, 10 balandžio, 2021

Ar per dieną suvartojate pakankamai vitamino C? 8 simptomai, signalizuojantys jo trūkumą

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM, BENDROVĖS

Puikiai žinome, kad vitaminas C svarbus gyvybinėms žmogaus organizmo funkcijoms atlikti, žinoma jo svarba imunitetui ir kt. Tačiau kaip užtikrinti šio vitamino reikiamus kiekius? Kokie yra stokos simptomai, kokiuose maisto produktuose ieškoti šio vitamino ir į kitus klausimus atsakė „Camelia“ vaistininkė Sigita Izmalkova.

Vitaminas C, taip pat žinomas kaip L-askorbo rūgštis, mažina žalingą laisvųjų radikalų poveikį dėl savo antioksidacinio aktyvumo, gali padėti užkirsti kelią tam tikrų vėžio formų, širdies ir kraujagyslių ligų ir kitų ligų, kurių oksidaciniam stresui. Vitaminas C vaidina svarbų vaidmenį imuninėje veikloje ir pagerina geležies įsisavinimą.

Vitaminas C ir virusai

 „Vitaminas C padeda imuninei sistemai gerai veikti, kad apsaugotų kūną nuo ligų“ – 2017 m. atliktas tyrimas dėl maistinių medžiagų parodė, kad vitaminas C yra būtinas daugeliui mūsų imuninės sistemos aspektų, įskaitant mikrobų naikinimą ir B ir T ląstelių gamybą, kurios yra pagrindinės mūsų imuninio atsako dalys.

„Žmonės, turintys vitamino C trūkumą, pabrėžiama tyrime, dažniausiai turi imuniteto pažeidimą ir yra labiau linkę į infekcijas, o mitybos papildymas vitaminu C gali padėti išvengti kvėpavimo takų infekcijų, tokių kaip gripas ar koronavirusas. Kuo efektyvesnė mūsų imuninė sistema, tuo geriau jie sugeba kovoti su virusais. Be to, įrodyta, kad pakankamas vitamino C kiekis padeda sutrumpinti gripo ligos trukmę“, – sako S. Izmalkova.

S. Izmalkova.

Vitamino C trūkumas simptomai

1. Sąnarių skausmai. Vaistininkė S. Izmalkova sako, kad tinstantys ar skaudantys sąnariai gali reikšti, kad reikėtų padidinti vitamino C suvartojimą.

2. Dantenų uždegimai. Kraujuojančios ir sutinusios dantenos ar dažnai burnoje atsiveriančios žaizdelės taip pat signalizuoja apie vitamino C trūkumą.

3. Lėtai gyjančios žaizdelės. Vitaminas C daro įtaką kolageno gamybai bei imunitetui. „Ilgai negyjant įpjovimams ar įdrėskimams, reikėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą – ar joje netrūksta produktų, turinčių vitamino C“, – pataria „Camelia“ vaistininkė.

4. Paraudusi ir sausa oda. Moksliškai įrodyta, kad vitaminas C turi įtakos odos išvaizdai ir netgi gali atstatyti ultravioletinių spindulių padarytą žalą. Jei jo trūksta, oda gali sausėti, rausti.

5. Raukšlių išryškėjimas. Jei ant savo odos pastebite daugiau raukšlių ar esamos tapo ryškesnėmis – tai gali byloti apie vitamino C trūkumą. „Atminkite, kad jis – puikus raukšlių prevencijos vitaminas“, – akcentuoja S. Izmalkova.

6. Sausi ir lūžinėjantys nagai ar plaukai. „Sausėjantys plaukai ir lūžinėjantys nagai yra pirmasis ženklas, kad organizme gali trūkti maistinių medžiagų ir reikiamus mineralus įsisavinti padedančio vitamino C“, – sako „Camelia“ atstovė.

7. Daugiau ant odos atsirandančių mėlynių. Jei ant kūno pastebite daugiau nei įprastai mėlynių ar kitokių sumušimų, tai taip pat gali išduoti vitamino C trūkumą. Jį pašalinus, sustiprėjus jungiamiesiems audiniams, ši problema išnykta.

8. Nuovargis ar depresija. Nuolat jaučiant nuovargį, apatiją ar abejingumą, taip pat verta pasitikrinti, ar organizmas nestokoja vitamino C.

Vaisiai ir daržovės – geriausi vitamino C šaltiniai

Vitamino C kiekis maisto produktuose

Raudonosios paprikos, ½ puodelio – 95 mg

Apelsinų sultys, ¾ stiklinės – 93 mg

Apelsinas, 1 vnt. – 70 mg

Greipfrutų sultys, ¾ stiklinės – 70 mg

Kiviai, 1 vnt. – 64 mg

Brokoliai, virti, ½ puodelio – 51 mg

Braškės, šviežios ½ puodelio ؘ– 49 mg

Briuselio kopūstai, virti, ½ puodelio – 48 mg

Greipfrutas, pusė – 39 mg

Brokoliai, žali, ½ puodelio – 39 mg

Citrina, 1 vnt. – 35 mg

Pomidorų sultys, ¾ stiklinės – 33 mg

„Camelia‘ atstovė sako, kad tinkamiausi maisto šaltiniai yra raudonos ir žalios paprikos, kiviai, brokoliai, braškės, Briuselio kopūstai.

„Vitamino C kiekis maiste gali sumažėti ilgai laikant ar gaminant maistą, nes askorbo rūgštis tirpsta vandenyje ir ją sunaikina šiluma. Maisto ruošimas garuose ar mikrobangų krosnelė gali sumažinti vitamino C nuostolius.“

Vaistininkė sako, kad per dieną vartojant penkias įvairias vaisių ir daržovių porcijas, galima gauti daugiau nei 200 mg vitamino C.

„Vaisiai turi būti  suvalgomi per pirmas 12–36 val. po skynimo, nes vitaminas C greitai suyra (žalumynuose per 12 valandų suyra 75–90 proc. vitamino C)“, – sako S. Izalkova.

Vaistininkė pasakoja, kad buvo atliktas eksperimentas, kuriam panaudota 1500 g parduotuvėje pirktų šviežių citrinų, dvi natūralaus vitamino C kapsules, kuriose yra 1000 mg vitamino C, ir stipriausias cheminis oksidatorius – jodo tinktūra. Darant atitinkamas reakcijas, buvo įrodyta:

1500 g citrinų turi mažiau vitamino C nei nurodyta įvairiuose šaltiniuose; 1500 g citrinų yra mažiau vitamino C nei reikalinga virusinės infekcijos metu, norint apsaugoti organizmą; natūralus vitaminas C kapsulėse yra daug pigesnis ir patogesnis vartoti, nei 1500 g citrinų.

„Išvada: 1500 g citrinų nėra netgi 1000 mg vitamino C, dėl to manoma, kad gripo metu jos neturės terapinio poveikio“, – sako „Camelia“ vaistininkė S. Izmalkova.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vaistininkė – apie vitamino D svarbą: pakankamas jo kiekis sumažina riziką susirgti COVID-19

confident-noyce

Vitaminas D – sveikatai ir grožiui

confident-noyce

Vitamino D3 trūkumą gali rodyti ir padidėjęs dantų paslankumas

erikas

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau