7.5 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 18 balandžio, 2024

Apklausa parodė: silkė kūčiukams lipa ant kulnų, aguonpienis alsuoja į nugarą

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Kūčių ir Kalėdų tradicijos laikui nepavaldžios – didžioji dalis Lietuvos gyventojų, ruošdami valgius šventinei Kūčių vakarienei, linkę atsisakyti pieno ir mėsos produktų. Taip pat dauguma skaičiuoja ir stengiasi ant stalo Kalėdų išvakarėse turėti būtent dvylika patiekalų, o tik vienas iš dešimties gyventojų teigia, kad patiekalų skaičius per Kūčių vakarienę jam nėra svarbus – rodo „Lidl Lietuva“ užsakymu bendrovės „Norstat“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. 

Kūčios – be mėsos ir pieno

Griežtai visada per Kūčias mėsos ir pieno produktų iki vidurnakčio nevalgo apie 40 proc. gyventojų, 27 proc. nurodo, kad taip pat dažniausiai laikosi šios tradicijos. Dar 12 proc. apklaustųjų sako išimtį taikantys tik vaikams, rodo atliktos apklausos duomenys.

Egzistuoja keli paaiškinimai, kodėl per Kūčias tradiciškai ruošiama būtent dvylika patiekalų. Viena teorija sako, kad šis skaičius simbolizuoja visus dvylika metų mėnesių, o pagal krikščionišką tradiciją Kūčių vakarienė siejama su paskutine vakariene, kurią valgė dvylika apaštalų.

„Kai kurios švenčių tendencijos kinta, dalis praranda aktualumą, o žmonės nebežino dalies jų kilmės, taip pat vis dažniau yra linkę išbandyti naujoves. Tačiau apklausos rezultatai aiškiai patvirtina – su maistu susijusios tradicijos didžiajai daliai Lietuvos gyventojų yra šventas reikalas. Matome, kad, pavyzdžiui, šiek tiek dažniau jaunesni gyventojai nurodo, kad dvylika patiekalų ant Kūčių stalo jiems yra visiškai nesvarbu, tačiau vėlgi – daug didesnė dalis tų jaunuolių, kuriems tradicinis maistas per šventes vis dėlto vaidina svarbų vaidmenį“, – sako  „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Karaliauja kūčiukai 

Paprašyti nurodyti, kurie patiekalai yra neatsiejama jų Kūčių stalo dalis, didžioji dalis gyventojų įvardija kūčiukus. Tą pažymi net 86 proc. apklaustųjų. Toliau rikiuojasi silkės patiekalai (77 proc.), kepta žuvis (38 proc.), aguonpienis (37 proc.) ir įvairios salotos bei mišrainės (32 proc.).

„Silkė kūčiukams tikrai lipa ant kulnų, dažnai respondentai minėjo ir keptą žuvį. Kūčiukų bei aguonpienio populiarumą galime sieti su švenčių tradicijomis, o žuvis – dažnas patiekalas ant mūsų stalo, kurio receptai keliauja iš kartos į kartą. Dar įdomu, kad patiekalų ruoša ir gaminimas žmonėms nėra tarp labiausiai erzinančių dalykų šventiniu laikotarpiu. Vadinasi, skanus maistas ir susėdimas prie bendro stalo vis dar yra itin svarbi mūsų švenčių dalis, kuri asocijuojasi su geromis emocijomis“, – pastebi V. Lopeta.

Anot jo, kūčiukų populiarumas apklausoje nestebina. Pastebima, kad pirkėjai jų parduotuvėse ieško ir noriai perka dar gerokai prieš šventes, kai jie tik pasirodo prekyboje.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Namų virtuvėje lyg Italijoje: pasigaminkite pigią lietuviškąją brusketų versiją su juoda duona ir silke

confident-noyce

Silkė per sūri? 5 būdai situaciją pataisyti – tiks ne tik pienas

confident-noyce

Sužinokite pagrindinės silkės konkurentės privalumus: metas koreguoti savo tradicinį šventinį meniu

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau