22.5 C
Panevėžys
Šeštadienis, 12 birželio, 2021

Antioksidantų šaltinis – pistacijos: ypatingas akcentas ne tik pikantiškuose patiekaluose, bet ir desertuose

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Pistacijos – vieni labiausiai visame pasaulyje pamėgtų riešutų. Jas skanu valgyti vienas, kaip užkandį, bet taip pat jos savo ypatingu egzotišku skoniu praturtina įvairiausius patiekalus. Pistacijos pasižymi skaidulų, mineralų ir gerųjų riebalų gausa. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas sako, kad pistacijos – mėgstamas ne tik pikantiškų patiekalų, bet ir desertų ingredientas.

Pamėgtos dar Senovės Romos laikais

„Pistacijos – išskirtinio skonio ir išvaizdos riešutas. Irane jas vadina „besišypsančiu riešutu“, Kinijoje  – „laimingu riešutu“. Dar kai kuriuose pasaulio kampeliuose galima išgirsti ir „žaliųjų migdolų“ pavadinimą. Pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje“, – pasakoja T. Lauvray.

Šie riešutai plačiai naudojami Azijos šalių, ypač Kinijos virtuvėje. Jos mėgstamos Turkijoje, Graikijoje, Irane, Italijoje. Anot eksperto, šie riešutai itin vertinami ir lietuvių. Ir ne veltui – pistacijos yra puikus baltymų, skaidulų, magnio ir fosforo šaltinis. Taip pat jose yra gausu vitamino B6, vario ir mangano.

Ypatingas yra ne tik šių riešutų skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje.

Pistacijos – tikras energijos užtaisas, o per dieną jų suvalgyti patariama apie saują. Tiesa, geriausiai jas vartoti ne sūdytas ar kitaip apdorotas – o žalias, mat taip jos išlaiko geriausias savybes. Tinkamai vartojamos pistacijos didina energijos kiekį, gerina smegenų ir širdies veiklą, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį ir cholesterolį, o kadangi jose yra gausu vitamino B6 bei magnio – šie riešutai siejami ir su kokybišku miegu.

Dievinamos ir desertuose

Kaip pasakoja T. Lauvray, šiuo metu pistacijos yra dažnai naudojamos ir kaip pikantiškų patiekalų, ir desertų pagardas: jos neretai dedamos į duoną, salotas, naudojamos gaminant pesto ar kitus padažus, riešutų sviestą, granolą, smulkintomis pistacijomis gardinami netgi makaronai, vištienos patiekalai ar ryžiai.

Šis ingredientas ypatingai mėgstamas ir desertų gamyboje: pistacijų kremais, smulkintais riešutais ar įdarais gardinami keksiukai, pyragai, įvairiausi sausainiai. Taip pat be pistacijų neįsivaizduojamas turkiškas desertas baklava. Indijoje mėgstama pistacijomis pagardinti tradicinius jų šalies pudingus. Na, o vienas iš mėgstamiausių desertų pasaulyje – itališki ledai su pistacijomis.

„Pistacijos yra vertinamos dėl unikalaus, šiek tiek saldaus skonio, taip pat kulinarų, konditerių bei maisto gaminimo mėgėjų pamėgtos ir dėl žalio atspalvio, kurio jos suteikia įvairiems desertams ir kitiems patiekalams. Kalbant apie desertus – dažniausiai naudojamos žalios pistacijos, tačiau jas galima naudoti ir sūdytas, tokiu būdu desertas įgaus dar išskirtinesnio skonio“, – pasakoja T. Lauvray.

Konditerijos ekspertas siūlo ir pistacijų pudingo receptą, kuris puikiai tiks atsigaivinti ir pasaldinti saulėtą dieną.

Pistacijų pudingas

Jums reikės:

1 puodelio nesūdytų pistacijų

½ puodelio cukraus

2 puodelių pieno

1 didelio kiaušinio

2 didelių kiaušinių trynių

2 šaukštų kukurūzų krakmolo

⅛ šaukštelio druskos

2 šaukštų  sviesto

¼ šaukšto vanilės ekstrakto

Plaktos grietinėlės

Pagaminimas:

Pirmiausia į smulkintuvą supilkite pistacijas ir malkite maždaug apie 3-4 minutes. Tuomet ten įpilkite cukraus ir 2 šaukštus pieno. Viską dar kartą smulkinkite tol, kol susidarys į pastą panaši masė. Gautą pastą sumaišykite su likusiu pienu ir dideliame puode ant vidutinės ugnies virkite viską maišydami, kad neliktų jokių gumuliukų. Kol pudingas kaitinamas, į smulkintuvą įpilkite likusio cukraus, įmuškite kiaušinį, sudėkite jo trynius, kukurūzų krakmolą ir įberkite druskos. Viską vėl gerai išmaišykite. Baigus maišyti į gautą mišinį lėtai maišydami įpilkite ½ puodelio šilto pieno.

Gautą mišinį supilkite į puodą, kuriame virė pienas ir pistacijų pasta. Viską virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol pudingas pradės burbuliuoti ir tirštėti. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Viską maišykite tol, kol sviestas ištirps.

Galiausiai pudingą padalinkite porcijomis, sudėkite į indelius, juos uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, geriausia pudingą šaldytuve laikyti apie 4 valandas. Kai pudingas sustings – papuoškite jį plakta grietinėle ir smulkintomis pistacijomis. Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vasaros klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis, pagardinkite feta

confident-noyce

Ryžių gidas: kaip išsirinkti tinkamiausius?

confident-noyce

Gurmanai neliks nesužavėti: išbandykite naujus receptus su daug vertingų medžiagų turinčiomis krevetėmis

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau