7.8 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 18 balandžio, 2024

Ant šventinio stalo nutūps brangesni paukščiai: Panevėžio turgaus prekeiviai vardija, kiek kels kainą

AutoriusKRISTINA RAGAUSKIENĖ (TV3.LT)FotoTV3
Ant šventinio stalo nutūps brangesni paukščiai: Panevėžio turgaus prekeiviai vardija, kiek kels kainą.

Ant šventinio stalo šiemet nutūps brangesni paukščiai. Augintojai tvirtina, kad brango pašarai, elektra, tad ir paukštienos kainą buvo priversti šiek tiek kilstelėti.

Kai kurie skundžiasi, kad ir prekyba kol kas vangi. Pagyvėjimo augintojai tikisi paskutinę savaitę prieš šventes. Žąsų pulkų didžioji dalis jau netrukus atsidurs ant kažkieno Kalėdų ar Naujų metų stalo. Ūkininkas žada pasilikti tik kelias, veislei.

„Tam sutvertos, tegul būna ir gražiausios, ką joms padarysi, toks likimas“, – pasakoja ūkininkas Alfonsas.

Ūkininkas skaičiuoja, kad šiemet ir parduoti nebelabai kas liko. Mat anksčiau už jį pasidarbavo lapės. Iš 200 žąsų nugvelbė virš 100. Ir ne vien žąsis, bet iš tvarto vištas ir kalakutus išnešė.

Ir kaip juokauja ūkininkas – lapėms šiemet labiau rūpėjo paukščiai nei žmonėms. Augintojo teigimu, kol kas prekyba paukštiena vangi.

„Jeigu prieš keletą metų per dieną parduodavom iki 20 tūkst., o šiemet trečią sykį nuvežėm – dvi, tris kad parduodi, visas balius“, – sako ūkininkas Alfonsas.

Paukštiena brangsta

Augintojas žąsis šiemet parduoda po 13 eurų už kilogramą, maždaug euru brangiau nei pernai. „Pagalvokit, pašarai, kombikormo kokios kainos, kur kainavo 9 eurus, dabar 17 – 18 eurų“, – teigia ūkininkas Alfonsas.

Už kelių kilogramų žąsį, pavyzdžiui, Panevėžio turguje teks pakloti keliasdešimt eurų. Populiarumu ant šventinio stalo nenusileidžiantis kalakutas taip pat šiemet brangesnis.

Štai, Panevėžio rajono ūkyje užaugintų, kalakutų kilogramą reikės mokėti kiek daugiau nei 7 eurus. Ūkininkas Rolandas Kiškis kalakutienos kilogramą šiemet brangino mažiau nei puse euro.

„Kuras, elektros sąnaudos, atlyginimai kelti reikės. Nors grūdai truputį pigelėsni, bet va pernai nuostolingi buvo metai“, – pasakoja ūkininkas Rolandas Kiškis.

„Klausinėja, kiek kainuos, kurie pastoviai perka – ar bus tikrai, kad garantija būtų. Populiariausi kalakuto kumpeliai. Jau nori užsisakyti tikrai“, – tvirtina pardavėja Rita. Šiemet ūkininkas užaugino per pusę tūkstančio tokių dičkių. Šventėms planuoja parduoti 3–4 šimtus.

Didžiosios prekybos augintojas viliasi paskutinę savaitę prieš šventes: „Jeigu nori šviežią produktą laikyti nešaldytą, tai turi tris dienas nusipirkti ir paruošti.“

Žmonės skaičiuoja, laukia akcijų

O žmonės dar dairosi į kainas ir svarsto, koks paukštis ant stalo nutūps šiemet:

„Svarbu, kad būtų daug ir skanus, o ar kalakutas, ar višta, tai skirtumo nėra.“

„Anksčiau žąsį kepdavau, bet riebu, antis labiausiai patinka mano šeimynai ir kepu antį.“

„Dar anksti, žiūrėsim, akcijų gal kur bus.“

„Labai išlaidaut negalim, reikia pasitaupyti, kad viskam užtektų, ir saldumynams, ir paukštienai.“

„Kaip seniau būdavo, tai perka daug, o dabar jau paskaičiuoja – kiek reikės, ar tikrai suvalgys. Kainas ir šiemet kažkaip žmonės akcentuoja, kad nepakiltų bijo. Močiutės ateina, jos šaltienai perka iš anksto“, – pasakoja pardavėja Rita.

Augintojai pastebi, kad niekur nedingo mada ir dovanoti paukščius šventėms. Tad įvairios įmonės ar organizacijos savo darbuotojams jau užsakė valgomas dovanas šventiniam stalui.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Tiks ir pietums, ir sumuštiniams: pasinaudokite populiariuoju kubietišku receptu – ir be vargo iškepsite ypač sultingą nugarinę

confident-noyce

Kaip iškepti sultingą ir aromatingą kepsnį ant grotelių: profesionalo patarimai padės tapti grilinimo žvaigžde

confident-noyce

Kepsninių sezono atidarymui unikalus šašlyko receptas: tokio derinio dar neragavote

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau